嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 眼皮下垂

bb 以家 5個月, 一出世去健康院見醫生, 醫生就發覺bb 隻左眼眼皮不大張開, 咁轉介我地睇眼科, 咁眼科醫生話bb太細, 唔知會唔會影響視力, 要繼續覆診, 就算做手術, 亦要等bb4-5歲才可以做。

我想問下有冇bb都係咁既情況, 如果去私家醫院睇眼科, 每次診金要多少? 如果做手術, 費用又幾多呢?

因為怕費用太龐大, 所以想打聽打聽一下, thanks!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

Re: BB 眼皮下垂

我仔仔16個月做, 而家做左1個月, 聯合做, 上午入院, 下午出院,300大元, 現正康復中, 效果一般, 但總比做手術前好

大宅

thank you very much FUND FUND!!!

有冇其他人有經驗可以分享呢??

我剛上網睇法國醫院既 LEAFLET, 佢地話唔嚴重, 可以觀察到 4-5 歲, 同之前醫生講既都一樣

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

4-5 歲先至做, 好可能會有弱視, 之前有位BK mom 決定比bb 3歲做, 但做之前去醫生度check發現bb 己有弱視, 要戴眼鏡, 其實做呢個手術主要係唔想bb有弱視, 影響視力, 加上bb睇野時要 '岳' 高頭, 會好攰好辛苦,也容易影響頸部發育

醫生上星期同我個仔用儀器check 過視力, 一切正常, 所以我相信早D做會好D

大宅

fundfund 真係好多謝你既意見, 我都係想同bb早d 做, 所以才上黎問下其他媽咪既經驗。

現在bb係屯門眼科睇緊, 因為bb太細, 都check 唔到佢隻眼有冇問題, 醫生話如果要做手術, 都要等 4-5 歲架。咁我都係怕到時就 too late, 但政府既方針係, 唔死唔嚴重就慢慢黎, 所以先問下有冇人係私家做過, 收費貴唔貴

首頁

尾頁

跳至
熱門主題