烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問有沒有人識整以前家鄉雞之焗鬆餅?

請問有沒有人識整以前家鄉雞之焗鬆餅 ?

大宅

畀面勳章

Re: 請問有沒有人識整以前家鄉雞之焗鬆餅?

可否回應一下,或者會不會有相似的,幫幫手,很想食!謝謝!
:cry: :cry:

洋房

不如你試下問Honney喇 :-|

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

上網search 既,妳試下得唔得。

材料:
a 中筋麵粉 1+1/2杯
b 鹽 1小匙teaspoon
c 細砂糖 1湯匙
d 泡打粉 2茶匙, 梳打粉1茶匙
e 牛奶 3/4杯
f 牛油 1/3杯 , 大概70g

做法:
預熱焗爐200度

1. abcd 混合用細網過篩
2. 牛油不用攤凍,切細粒,用手指快手搓同麵粉混合至碎(米粒狀).
3. 加入牛奶. 混合成麵糰.
4. 用湯匙分麵糰在盤上.
5. 表面掃一層雞蛋液. 然後再掃一層蜜糖, 焗大概15分鐘至金黃色. 取出後將麵包放網架上稍涼即可食用.

另外有尼個
http://www.leisure-cat.com/frm_1218.htm

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

dlp38

你試試美味DIY嘅提子士乾食譜︰

提子士乾

我都試過
味道及口感都好似架
我都係好鍾意食呢隻鬆餅架

我的成品
dlp38 寫道:
請問有沒有人識整以前家鄉雞之焗鬆餅 ?

大宅

畀面勳章

致各位,

多謝大家的回應,我相信是極似提子士乾,我會嘗試制造,多謝!多謝!

dlp38

大宅

畀面勳章

yuenfong,

嘩,你好犀利,我剛看過你的web site, 你造個餅很似,另外我看過你的圖片,你有個氣煱盅,我都有一個,請問有沒有氣煱之食譜介紹?網上有但很少,謝謝!

dlp38

大宅

dlp38

多謝呀!

其實燉汽鍋雞的材料是很隨意的
我試過落花旗參及磨成粉嘅石斛
比較正氣啲
又試過人參紅棗糯米
比教燥火
唔係人人食得
街外吃就多數落田七粉
替我們買汽鍋的朋友說下甚麼藥材也可以
視乎自己的需要
但記得要燉三四個小時才行

我而家用高速煲燉
一小時已可以
所以而家都成日燉架
老公最近唔知係咪扭親
所以就多啲燉杜仲
佢話飲咗真係有好轉呢!

伯爵府

** click here **

大宅

畀面勳章

acintl ,

多謝提供食譜,看相後,好美味,而食譜都好像很容易做,謝謝!

dlp38

yuenfong,

謝謝你提供之氣煱之食譜,但想問一下是不是同焞沒有分別的?因為好哂火,如是,我另有電子焞盅可用。謝謝!

dlp38

大宅

dlp38

汽鍋係好晒火架
不過燉出黎啲湯真係醇厚好多架!

其實你可以試試以相同的材料
分別用汽鍋及燉盅來比較一次
那便更清楚兩者的分別了
始終人人口味不同
反正你兩樣都有
咁就最方便了

至於燉汽鍋的方法
你可看看我這一篇的介紹︰

石斛花旗參汽鍋雞

及參考呢篇嘅回應部分︰

變奏版韓國人参雞湯

咁就好易燉到一盅靚湯喇!
謝謝你提供之氣煱之食譜,但想問一下是不是同焞沒有分別的?因為好哂火,如是,我另有電子焞盅可用。謝謝!

dlp38

大宅

畀面勳章

yuenfong,

多謝你與我分享心得,但我想問一下,我看見你用大煲焞,請問放入多少水焞?要用什麼大煲才能放入,如沒有大煲或有什麼方法可提供?謝謝!

dlp38

大宅

dlp38

我個煲唔係好大喳
只係一個普通的湯煲
太大的煲反而唔啱
因為毛巾會封唔到邊
其實最適合的煲係僅僅闊過汽鍋少少
但要略高身
否則裝水唔夠多
就要成日加水!

方法是先放蒸架
再放水
水的高度要剛好浸到汽鍋的三份二
次後蓋上毛巾
毛巾要能封住汽鍋與煲邊之間的空隙
如果煲太闊就要大條一些的毛巾
毛巾的作用是鎖住水蒸汽
使水蒸汽能透過汽鍋的孔進入汽鍋內
咁煲出來就有一鍋湯喇!

煲的時候要定時留意煲內的水夠唔夠
(唔係汽鍋嘅水,而係個煲)
我未買高速煲前
由於煲身唔夠高落多啲水
要一個小時加水一次
而家用咗高速煲
唔會乾水
而且一小時已燉好
真係方便好多呀!

大宅

畀面勳章

yuenfong ,

多謝你的方法,但原來我的氣煱很大,我應該要用獲來焞才可,下次要試一次,昨天晚上我拿了個氣煱來看,我發現發了霉菌,不知用什麼方法清洗才可?真煩。

dlp38 ?-( ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至
熱門主題