嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問點樣教bb食粒狀食物

我的bb16個月大啦,但佢唔太識食大粒的食物,如萍果/梨,切到好細粒俾佢食,bb經常會哽親,跟住嘔,有時蛋糕都會哽親.
肉類攪碎成粒狀又係咁,久而久之,連最鍾意食的粥仔都左擰右擰唔肯食.
另外,因為佢成日唔食奶,所以我好少比正餐以外的

複式洋房

Re: 請問點樣教bb食粒狀食物

我終於搵到個知音人. 我個女14個月大,又係吔都唔識食. 麵包,餅乾所有零食都唔要. 未放到佢個口,佢已經不停搖頭. 佢又係開始唔肯食粥,因為我前排又係砌到d南瓜,冬瓜一粒粒,d肉又一粒粒,佢就吞得好辛苦,人哋識妹,佢唔識照吞,吞得辛苦咪唔肯食. 仲要佢唔食我唔補奶佢食,佢半夜1,2點起身食夜奶.佢呢排咳,試過食到一半嘔,我唔敢再攪佢住,而家將d肉攪番汁,d南瓜等攪成蓉,都唔食,而家試播vcd佢竟然15min食哂,我都好煩應唔應該比vcd佢睇. 我又係成日見其他bb吔都識食,自己個女吔都唔識,好愁. 人哋細過佢都識用飲管杯飲水,佢仲用緊奶樽, 點解人哋d bb咁鍾意食嘢,我哋兩個咁騎呢?

其實apple and pear 真係幾易哽親,唔好再試,點解唔試d林d先如南瓜,carrots等,易吞d無咁驚. 我都成日叫自己唔好咁心急,萬一攪到佢唔肯食就更麻煩. 大家互相鼓勵!

別墅

我bb剛1歲多都遇到呢個問題, 有次餵魚+菜茸粥佢食, 可能d魚大"舊"咗少少, 突然嘔....嘔......, 吐駛出嚟等我做餐死我老公仲煩我係唔係有魚骨. 不過食d軟麵包/蛋糕就ok啦and識少少用飲管囉. 我建議妳試食軟嘅食物及唔好太大"舊", 試吓佢反應先, ok. [quote]
emilyfun88 寫道:
我的bb16個月大啦,但佢唔太識食大粒的食物,如萍果/梨,切到好細粒俾佢食,bb經常會哽親,跟住嘔,有時蛋糕都會哽親.
肉類攪碎成粒狀又係咁,久而久之,連最鍾意食的粥仔都左擰右擰唔肯食.
另外,因為佢成日唔食奶,所以我好少比正餐以外的

洋房

其實我個bb己經開始食粒狀紅蘿白,魚肉,蛋等,當然係好淋的,不過就攪到無哂食欲,越食越耐,越食越少.
我媽咪仲話叫我開始比bb食的淋飯仔,如果唔係,種慣哂,第日bb好難會肯"趙"食物.
bb由12個月到17個月夾埋都係重左2磅多

別墅

Hi Emily,
妳試吓係食飯嘅時候, 開佢鍾意嘅movie/music/TV引開佢注意力睇吓有無好轉啦.[quote]
emilyfun88 寫道:
其實我個bb己經開始食粒狀紅蘿白,魚肉,蛋等,當然係好淋的,不過就攪到無哂食欲,越食越耐,越食越少.
我媽咪仲話叫我開始比bb食的淋飯仔,如果唔係,種慣哂,第日bb好難會肯"趙"食物.
bb由12個月到17個月夾埋都係重左2磅多

首頁

尾頁

跳至