自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

下星期三屋企朝九晚六停電停水停lift....雪櫃d野可以點處理??

例如....牛油...醬汁...凍肉之類.....謝謝~ :mrgreen:

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 下星期三屋企朝九晚六停電停水停lift....雪櫃d野可以點處理??

凍肉我就預早一日唔要或者比左屋企人

我會預先雪定幾支冰水係雪格,到停電個日放落下面個普通冷凍格度keep住,如果唔係成日打開個雪櫃,起碼keep到5-6個鐘,對醬汁個D影響應該唔會咁大,而且而家天氣唔熱,應該無問題

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 下星期三屋企朝九晚六停電停水停lift....雪櫃d野可以點處理??

如果成日唔開個雪櫃都應該ok架

我試過自己off左個雪櫃一晚..
我就事先雪左好多冰袋...
到off雪櫃時就放晒雪櫃d野入保溫袋同放番d冰袋入去冰住d野
到第二朝...係d凍肉會淋d囉..但係牛油果d都冇問題
不過如果知會停電...盡可能清左d凍肉會好d囉

禁止訪問

大宅

下星期天氣比較凍,牛油...醬汁...都可以放係通風位. 而凍肉就要快d食哂佢啦. 時間都幾長九晚六停電停水停lift :-|

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將牛油呢 d 易溶o既野,之前一晚將搬入冰箱,之後就唔好再開雪櫃,咁樣 d 野就會 keep 得返•
若果你開過令到原有 keep 住個溫度變左,咁 d 野就未必要得•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

貝貝:
你在停電前一晚將個雪櫃轉到最凍,到第二日盡量唔好開咁多個雪櫃,啲凍肉之類放上冰箱就ok架,而且宜架係凍天都冇問題架,我住果到每年都是在夏天大停電都係咁做法,ok架. :wink:

水晶宮

畀面勳章

雪幾支冰喺雪櫃
may2902 寫道:
貝貝:
你在停電前一晚將個雪櫃轉到最凍,到第二日盡量唔好開咁多個雪櫃,啲凍肉之類放上冰箱就ok架,而且宜架係凍天都冇問題架,我住果到每年都是在夏天大停電都係咁做法,ok架. :wink:

男爵府

吾開雪櫃門ok呀.試過幾次都可以keep到d野
[

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

m...........就咁,有無d鮑魚呀響螺ar呢d先.
有既我幫你雪住先,再唔係既......哈哈我唔介意你請我食ka

.
.
.
.
.
講笑

男爵府

kellyly 寫道:
有既我幫你雪住先,再唔係既......哈哈我唔介意你請我食ka

.
.
.
.
.
講笑

我都要..貝貝

複式洋房

一次過食晒去

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

嘩...呢d野...我都冇喎...如果你地有...比番一斤半斤我都唔"區"喎....哈哈哈~ :-P

may2902 寫道:
[quote]
kellyly 寫道:

.
.
.
.
.
講笑

我都要..貝貝[/quote]

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

多謝晒各位提供既意見....

男爵府

2019新春慶豚圓

我住嗰度下星期一都大停電/水,
又係朝9晚5,
仲要停晒我嗰層d lift,
到時我要叫管理員幫我抬架bb車
落1層先搭到lift

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

EVA222 寫道:
通常停電時間係作大,唔好開個雪櫃就OK.

無錯....

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

This kind of service check is every 5 years

大宅

好媽媽勳章

唔好打開個雪櫃,基本上可以保持好耐.
快樂可人兒
:-DResults:

大宅

我唔洗下星期,聽日就要停電停水停lift,今日先至知喎,真係痳煩要行樓梯呀,今晚要煲咗雪櫃d肉. :-(

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

放幾舊雪種入冰格...停電時放返入雪櫃~有排涷啦!

首頁

尾頁

跳至