懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

便秘好辛苦哦!你地會點做呢?

我而家有左7個月,最近常常便秘,我平時有食好多水果同菜,唔多食肉。我聽人講可以飲西梅汁,但係我唔知點整呀,我買左西梅乾,咁係唔係要加水呢?咁要唔要加糖mix埋一起呢?
咁係唔係個個媽咪都會咁架?
咁你地會點做架?因為我第一次有BB所以好多野我都唔知點做,可唔可以指教下小女子呢?
唔該曬!

大宅

Re: 便秘好辛苦哦!你地會點做呢?

tempo582002,

唔使自己整架, 你可以係supermarket買一支支個d, 有"地們"同埋"sunraysia"2個牌子 (我唔sure點串......)

複式洋房

咩有架
係邊間supermarket有呢?我係百街到搵極都冇=.="
咁我去第二間睇睇先!
唔該曬

大宅

百佳同惠康都有架, 你可以去睇下~

大宅

妳食完生果有無即時飲水架, 例如食一個橙, 跟住即時飲一杯水, 先至幫助消化纖維, 否則會相反.
依家有新鮮西梅賣, 每日食幾粒再飲水重有效, 我開刀生完就開始食, 第一次去大大easy好多.

男爵府

醒目開學勳章

我試過飲sunrisia既西梅汁,有效!可以試吓!

大宅

醒目開學勳章

我都係呀, 唔係日日有得去大大, 又係飲sunrasia 西梅汁, 好掂, 飲完即日有得去. 但我會在最嚴重時先飲. 我平時都食好多生果, 菜, 但都係無保於事.

男爵府

每日食最少2個水果對我就好有效~~

子爵府

食火龍果都得架。

民房

想請教一下大家,有左bb可唔可以飲纖維粉呀?.......
o係萬寧買到o個隻...一百蚊左右...不過唔記得左個名....
因為我都有呢個煩惱/.\

珍珠宮

好媽媽勳章

siulai919 寫道:
想請教一下大家,有左bb可唔可以飲纖維粉呀?.......
o係萬寧買到o個隻...一百蚊左右...不過唔記得左個名....
因為我都有呢個煩惱/.\

應該可以飲的. 因為我個婦產科醫生都介紹過我飲一隻叫"metamucil"(大約係咁串)的纖維粉.
p.s. 我在藥房買呢隻纖維粉係平過萬0架!

首頁

尾頁

跳至