意見反饋
義工

自由講場 今日: 422|主題: 1010512

跳至
箍牙~~

洋房

國民生產總值:69

箍牙~~

大家好,我一路有睇開bk,不過好耐至log in!!
有樣野好想請教各位,
有冇媽媽試過箍牙?
我係倒及牙,由細到大成日比人笑我鞋抽,好唔開心,
因為我由婆婆湊大,所以細個個陣無要求婆婆比錢我箍,
等自己出黎做野先箍,有時行行下街,
都會比d人嗌"鞋抽",真係好好好好唔開心,
想問下如果箍牙(倒及)係咪要做下鶚手術?
有冇媽媽有經驗,希望有人幫到我.....
如果有好既牙醫介紹,可否pm我,
我想知道箍牙大約幾錢,
有冇分期?
如果有媽媽有經驗可否分享下.... 謝謝

子爵府

國民生產總值:10258

Re: 箍牙~~

我箍緊牙。

箍牙(倒及)你應該是成年架啦!係要做下顎手術!
你倒及有幾嚴重?
好既牙醫...............
一般箍牙大約二萬
有分期
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

洋房

[email protected] 寫道:
我箍緊牙。

箍牙(倒及)你應該是成年架啦!係要做下顎手術!
你倒及有幾嚴重?
好既牙醫...............
一般箍牙大約二萬
有分期

多謝你咁快回覆我
我倒及都幾勁,
你而家箍緊,係邊度箍呀?
有冇好牙醫介紹?
我好怕要做手術.....
sorry咁多問題....

子爵府

唔使客氣。

我係算係政府箍掛。 :mrgreen:

做手術會是大手術,以我所知:
要預先抽血,全身麻醉,住院7日。
多數在政府醫院做(=平)

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

洋房

唔使客氣。

我係算係政府箍掛。 :mrgreen:

做手術會是大手術,以我所知:
要預先抽血,全身麻醉,住院7日。
多數在政府醫院做(=平)

政府箍?係咪公務員個d?free?
大手術?好驚喎!!!
仲要住7日醫院?
咪返唔到工
想搵下d牙醫去檢查左先,
睇下醫生有咩suggestion比我.....

如果有媽媽有好牙醫介紹,請通知我or pm我
謝謝...

大宅

國民生產總值:2155

我bb現在16個月都係倒及牙,而家啲係乳齒,唔知換牙恆齒
時重會唔會咁,通常最好嘅箍牙年齡係幾時呀?
唔該分享下

子爵府

唔係,是在教學醫院整。
去睇專科,有部份醫生第一次諮詢是免費的。
邊個區方便?

030908 寫道:
大手術?好驚喎!!!
仲要住7日醫院?
咪返唔到工

謝謝...

子爵府

兒童好似不用做手術的,只箍牙便可(但會貴過一般箍牙,因為要用???<---唔記得個名添)。
牙醫話7歲做檢查。

矯齒學會,入去睇下啦!cick

gogo2000 寫道:
唔該分享下

大宅

唔該晒!
兒童好似不用做手術的,只箍牙便可(但會貴過一般箍牙,因為要用???<---唔記得個名添)。
牙醫話7歲做檢查。

矯齒學會,入去睇下啦!cick

[quote]
唔該分享下
[/quote]

大宅

國民生產總值:2729

Hi, [email protected],

I am looking for an Orthodontist for my daughter right now. Can you tell me where I can locate an Orthodontist who offers free first-time consultation?

Thanks,

唔係,是在教學醫院整。
去睇專科,有部份醫生第一次諮詢是免費的。
邊個區方便?

[quote]
030908 寫道:
大手術?好驚喎!!!
仲要住7日醫院?
咪返唔到工

謝謝...
[/quote]

子爵府

emilymama ,

你可以在那個list去打電話問下d醫生,第一次諮詢費是多少。(部分話免費的)

http://www.hkso.org/big5/members.php

而我自已之前就睇過:謝斯X(我在中環睇的)、 黃美X(網頁資料未update的,她地址在屯門,同Dr Tse一樣。)

洋房

[email protected] :
我都想睇下謝醫生,佢好似係屯門卓爾居附近?
我屯門元朗葵涌區都可以!!
佢貴唔貴架?
手勢ok嗎?
謝醫生好似係專科但唔包洗牙剝牙?

你係菲x教學醫院箍?
謝謝解答

洋房

國民生產總值:230

030908 寫道:
[email protected] :
我都想睇下謝醫生,佢好似係屯門卓爾居附近?
我屯門元朗葵涌區都可以!!
佢貴唔貴架?
手勢ok嗎?
謝醫生好似係專科但唔包洗牙剝牙?

你係菲x教學醫院箍?
謝謝解答

以我所知(知D唔知D), 倒及牙是一個大手術, 好似話要把顎骨扑碎,鋸走多出的牙藏部分,再自然痊合,something like this, then 再cool 牙,私家醫生要十多萬元.

唔好意思,我都係知D唔知D, 所以都是請教專科好D

洋房

國民生產總值:230

唔該分享下

有問題,都是趁BB現在細,向醫生請教好,因為BB尚未到發育期,好似話在5-7歲是最的的糾正期 (又係知少少,扮代表, 所以搵個牙科專家,做個預診啦)

大宅

國民生產總值:2729

Thank you!

emilymama ,

你可以在那個list去打電話問下d醫生,第一次諮詢費是多少。(部分話免費的)

http://www.hkso.org/big5/members.php

而我自已之前就睇過:謝斯X(我在中環睇的)、 黃美X(網頁資料未update的,她地址在屯門,同Dr Tse一樣。)

子爵府

030908 ,

謝醫生在屯門卓爾居的,
佢專科來說算平(經我格價後)
手勢我不清楚,因為我不是在他那兒箍的。
我個fd就係佢到箍,但我無聽過佢話唔好,不過佢話謝醫生個人好cool,不太喜歡出聲同人傾計,你整牙時有問題想問就要自已開口問,佢先會出聲答,講下其他野(都係關於牙的)
謝醫生係專科,但唔包洗牙、剝牙,你要自已出去的,佢有refer letter (是說明脫那隻牙,無指明醫生)

我個fd價錢:$24000,包X光、牙模,箍完的固定器。

yes,我在菲x教學醫院箍。
謝謝解答
[/quote]

子爵府

高鈴 寫道:

以我所知(知D唔知D), 倒及牙是一個大手術, 好似話要把顎骨扑碎,鋸走多出的牙藏部分,再自然痊合,something like this, then 再cool 牙,私家醫生要十多萬元.

唔好意思,我都係知D唔知D, 所以都是請教專科好D

係呀,我個fd咪係話要佢做囉,佢唔敢做,即閃!
佢醫生話:麻醉,上下顎切出來, 切走多餘的骨, 再打磨, 最後用螺絲裝口個上下顎入去,要做6-8hrs

螺絲一粒$300

子爵府

唔使客氣!
emilymama 寫道:
Thank you!

大宅

謝謝分享!
高鈴 寫道:
[quote]
唔該分享下

有問題,都是趁BB現在細,向醫生請教好,因為BB尚未到發育期,好似話在5-7歲是最的的糾正期 (又係知少少,扮代表, 所以搵個牙科專家,做個預診啦)[/quote]

大宅

想知道bb可唔可以轉介番菲×教學醫院做?
係咪搵牙醫轉介就得嫁?

yes,我在菲x教學醫院箍。
謝謝解答
[/quote]

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.