產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家有冇睇城市論壇(十二月十日) - 講內地孕婦既問題

那天很趕時間,所以沒有全部睇哂。但有個係醫生會代表既醫生講得好啱,唔俾內地孕婦入境唔係不人道;人道係建立在雙方的基礎下,因為大肚孕婦入境後,隨時有好大風險,例如作動,流血等情況,隨時有小產及對大肚孕婦有生命危險。所以入境處拒絕內地孕婦入境不算不人道或不人權,出發點係保障她們的人權利益才是。何況佢地咁樣無限制來香港生,令公私營醫院造成極大沉重負擔;要知道公私營醫院提供不止是產科服務,還有其他的內外科,骨科,腦科..等,現在政府咁樣當睇唔到這個問題,已直接令全港市民在醫療服務上受到剝削。
我想問有冇人有睇同有乜comment!

別墅

Re: 大家有冇睇城市論壇(十二月十日) - 講內地孕婦既問題

講呢段說話果位係私家醫院聯會主席劉國霖醫生。當時我都在場,我聽完重大力拍手贊同。

的而且確,入境處可以講為左佢地安全著想而唔比佢地入境,免得佢地中途生產製造危險....... 呢 d 都係保障佢地既人權o者,如果佢地堅持要入境既,咁其實就係想使用我既既產科服務啦~~~ 咁就更加可以拒絕佢地入境啦~~

複式洋房

Re: 大家有冇睇城市論壇(十二月十日) - 講內地孕婦既問題

呢個point已經係好好既理由啦,曾特首你究竟醒未?定怕左跟中央對話呀?

子爵府

好媽媽勳章

況且, 我好認同之前港大法律系教授陳文敏教授係報章所講o既一段說話
"剝削bb人權的並不是香港政府, 而係bbo既父母" (大概意思)
不要跟我們說對他們人道, 是他們對自己不人道
不要跟我們說對他們不公平, 是他們對自己不公平
誰人對我們這班無辜的香港孕婦公平及人道
我們只是聽曾特首說, 支持本土生育
為什麼當我們懷孕後, 要受無床位之苦, 加價之苦, 人心惶惶之苦
對我們人道嗎?

洋房

我全部睇晒, 果朝仲侯住12點正坐正電視機前面 , 睇完個感想係佢地簡直講中我心中所想, 但係究竟政府有冇聽到佢地所言定係聽左當聽唔到呢? lee 個先係關鍵, 大家話係ma ? :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至