自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

幾多度數才和小朋友配眼鏡?

前三個月去檢查說有散光、左右眼大約有25度近視,其它沒問題。但昨天帶囡囡去驗眼(第二次),近視加深了...有125度,很奇怪 ?-( ?-( 散光沒有了,但"視網膜"薄
Y.Y. :wave:

別墅

Re: 幾多度數才和小朋友配眼鏡?

問專業人士

洋房

SaunderHung:

幫我囡囡驗眼是一個專業人士!但第一次又不是同一個人 ?-( ?-( 我都不明白?

複式洋房

好媽媽勳章

我個仔是有 100度近視, 125度散光, 我都已經幫仔配了眼鏡啦.

禁止訪問

別墅

我個仔有遠視同散光,我係香港盲人

複式洋房

建議你去理大check下!

聽你嘅情況, 應該係第二個人check得唔準, 又或者係你小朋友有一隻眼睛有弱視嘅問題, 所以check出黎嘅度數有咁大上落!

但你講呢d度數就已經要帶眼鏡架喇

[quote]
Y.Y. 寫道:
前三個月去檢查說有散光、左右眼大約有25度近視,其它沒問題。但昨天帶囡囡去驗眼(第二次),近視加深了...有125度,很奇怪 ?-( ?-( 散光沒有了,但"視網膜"薄

洋房

Henrymama:

他用甚麼儀器同你小朋友驗眼壓? 一部座台儀器還是一隻筆?是眼科醫生嗎? 他幫你CHECK了幾次? 平均數據是多少?
昨天是c6和囡囡去的,他說是用一部座台儀器向囡囡隻眼吹氣後影相的,他是"眼科視光師"不是醫生!
我只知比正常眼壓高大約兩度,數據要等他們寄回我報告才知道 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry

大宅

我諗發覺小朋友矇起眼睇嘢就要帶佢去驗眼, over 100度近視就要幫佢配眼鏡囉。

翡翠宮

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yes[quote]
ada.y 寫道:
我諗發覺小朋友矇起眼睇

洋房

Pasqurell, ada.y:

我知道女兒應該配眼鏡!但好不好去理大驗

禁止訪問

大宅

去理大check吓先.
上次朋友囝係街check咗2百幾度近視和百幾度散光(但個小朋友又看到黑版),要配眼鏡.
後來去理大check,放瞳,驗咗成粒鐘.
原來有遠視100度、50度散光、色盲,唔駛帶眼鏡.
還解釋街嗰D機check唔到遠視、色盲等.

洋房

Henrymama:

好多謝各媽咪回麼! :-( :-( :-( 很感動 :-( :-( :-( ( 我是真的眼濕濕 )

視光師有幫小朋友散瞳孔!
他只說是有部位的視網膜薄!
是側面!
現在唯一等"理大"那邊來電約

禁止訪問

大宅

Y.Y.

我仔仔10歲-150度近視係搵出面d視光師幫佢配矯視鏡(當時$5000), 戴咗2年加深咗20-30度, 都ok架。但聽有朋友講[理大]驗眼、配矯視鏡個 package幾好喎, 第一對(唔記得$10000 or $20000, 可以分期, 或者你打去理大check check), 之後年年換一對都係$2000。

洋房

ada.y:

嘩!咁貴!有否打多

男爵府

畀面勳章

你尼個情況最好就係去眼科醫生到放瞳孔先再檢度數,因為細路仔既眼睛係有power,好似變焦相機0廿,好大可能會檢出黎既度數吾係佢真正既度數,正常不論近視/散光 ,75度以上就最好配番個眼鏡比佢,因為吾戴眼鏡睇番清楚,個視力會下跌,而下跌左係無得升番.

大宅

Y.Y.

我朋友今年9月同佢囡囡去[理大]驗完眼講我知架, 我都覺得好貴。但我朋友話[理大]貴得嚟比出面好喎! Y.Y. 你話貴會唔會你誤會咗矯視鏡=普通有框眼鏡,如果係普通有框眼鏡就一定唔使, 但近視度數會增加得快好多。

洋房

ada.y:

Oh ! 完來差咁遠 真妳唔講不知道,thank !
我想問妳朋友是否去紅磡[理大]驗眼?

首頁

尾頁

跳至