自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

.......

.........
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

.......

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

別墅

Re: 有冇人個小朋友做過眼科手術,可以分享.......

我在大約兩歲開始被發現斜視,但我在七、八歲才第一次睇醫生,當時醫生立刻替我驗眼及配眼鏡,並安排要排期做手術,我便每三個月去驗眼一次,直至中二才做手術,當時醫生說要十二歲後才能做手術, 手術後是一定要載眼鏡的.
放心吧,手術很安全的,大約是在眼角內側將眼球扯至正中的位置,沒有疤痕,我只記得有點兒痕的感覺,我是在半麻醉的情況下做手術的,即只在眼皮上打麻醉針,這一針是痛的,其他便沒有感覺了,記緊手術後不要攪傷口便可(醫生會用眼罩蓋好的)。
况且我已為人母多年,醫術相信只重會進步吧!

大宅

其實我個case同你d唔同,
囡囡歲幾,兩歲左右覺得佢有斜視,
跟住同佢睇醫生, 醫生寫紙比我地去政府眼科睇,
跟住再發現佢有弱視同白內障............
到佢三歲時醫生要佢做白內障,
大約住2, 3日醫院, 當時每日都到係到喊,好擔心, 
之後出院醫生要佢用眼罩"傘眼"斗正佢既弱視及斜視, 到依家佢斜視好左, 但由於弱視好嚴重, 所以佢一隻眼睇野係完全朦茶茶, 係倚靠另一隻眼睇野, 依家囡囡都10歲啦,
只希望佢身體健康,開開心心算啦!!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都係斜視呀~~不過佢係視神經委縮,佢而家都係用一隻眼睇野,其實有得做手術可以睇返野都幾好,醫生話我仔就算做手術都係睇唔到,只會令佢既外觀好睇D~~
而家你有得做,梗係做啦~~用一隻眼睇野真係好辛苦架~~
唔記得講,我都煩梗俾唔俾佢做,因為醫生話做完都冇機會斜返,要做幾次,但又唔可以做太多次,所以想等佢中學先做第一次~~但又怕佢上中學時俾人笑,都幾煩惱~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

janet

可否講吓乜嘢係"神經委縮"呀!你仔仔係單眼or雙眼啊!

男爵府

肥妹仔KanKan

乜唔係e好弱视情况先可做手術嘅咩,你係去邊間e院呀??

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

即係視覺神經委縮,即係有條視神經唔識發育呱(我諗),我仔仔只係單眼呢~~
生死有命,富貴由天

男爵府

janet

咁点解睇唔返嘢啊!係細時冇察覺到至近期先發現呀!或突然有的 同弱視有關嗎?

伯爵府

唔係,係好細個已經發現,即係等於一條神經死左或斷左,就唔會駁得返咁呢~~我又唔知同弱視有冇關呢~~醫生都唔知點解會咁~~佢話可能係先天亦可能係後天~~
生死有命,富貴由天

男爵府

janet

咁比我一定同佢做手術拉正眼位lu,起碼外觀好左,對日後社交和自信心都返埋嚟!

大宅

maybaby 寫道:
肥妹仔KanKan

乜唔係e好弱视情况先可做手術嘅咩,你係去邊間e院呀??

係眼科醫院做架, 因為白內障情況好嚴重,
所以醫生話要換晶片先.

男爵府

首頁

尾頁

跳至