論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人唔識煮野食.

有咩方法?

洋房

Re: 工人唔識煮野食.

佢係唔識到咩程度?
你有無叫佢試下跟住d食譜黎學?

我有個工人以前都唔識, 我都係買d食譜叫佢學下煮
都唔錯.. 不過開頭要煮好耐先煮到一餐飯

子爵府

醒目開學勳章

首先,唔識煮野食,請番黎做乜?
其次,好可能係佢扮野,有工人試過扮唔識同整得差,就唔使做,坐底等食,淨係睇BB

洋房

扮野呀?我之前個印都係,我迫イ巨煮、教佢..佢賤到我倒油時抱我bb埋去我 起叫佢企遠D個pk企向rice cooker隔籬叫佢企遠d走去sofa坐我 我問佢你之、前吾駛咩佢話係 起我發惡佢仲笑不沁知所謂我迫佢煮就問我駛吾駛倒油我煮了2weeks都仲問,蒸魚、又問炒菜又問熟吾熟re: 我問佢你老公食セ佢又笑 我陪bbsleep佢吾知係度做セ等我起身.我吾出黎佢等我老公返黎煮我叫我老公比佢煮我老公見佢一個大白痴話吾駛個pk仲係度笑
我忍吾到炒佢
炒佢佢就セ都識廣東話又ok•鐘又識睇煮就更好 ]
如果你冇小朋友佢takecare你咪話佢羅我請你係做家務.煮反你吾合我要求.再say no你可以反歸大佢.吾識同吾做係兩樣野佢之前係大小姐黎架吾識黎hk之前school都有教
最善長就扮野十個有九個都係甘小心

大宅

工人唔識煮點算......其他表現ok都可以忍, 慢慢教, 但如果其他表現差, 可以bye bye
我工人初來時話自己煮食好, 之前係台灣6年都係佢煮, 點知....連最基本煮熟都唔得, 一次唔熟話佢, 第二次又唔熟, 第三, 四, 五....晚餐還好有我睇住, 午餐得佢同我仔2個, 擔心死我, 試過食到我仔痾水, 一日痾七次, 個工人仲唔話我知, 係呀仔自己同我講肚痾, 問工人, 工人答我肚痾好平常, 佢自己成日都痾喎......最後叫佢overcook好過唔熟, 佢都好意思話同我講佢以前d僱主都係咁食, 係得我話佢喎, 之後我就食d熟到爛晒既雞翼, 比佢篤到爛晒既蒸魚(因佢每隔三兩分鐘就開蓋用筷子篤下佢), 蒸魚都要教幾十次, 首先唔熟, 其次薑唔去皮, 成日唔記得落蔥, 魚鱗永無刮淨, 魚肚洗唔淨..苦既, 血塊一大舊, 排骨洗完有碎骨有豬毛, 菜有發泡膠粒.....炒菜仲搞笑, 菜芯搣晒d皮, 加水用最細火關蓋炆/西蘭花白烚加豉油/炒薯條/芥蘭炒到又黃又燶問我點解唔焾/4粒貢丸+粟米紅蘿蔔煲湯/準備好晒d材料只叫佢加水煲西洋菜豬骨湯, 佢煲到得返d菜, 一滴湯都無......勁呢.........叫佢睇食譜仲搞笑, 買晒材料比佢, 第1次錯晒, 佢答我只睇個餸名, 第2次又錯晒, 答我只睇材料, 第3次又錯, 答有睇晒.....但點解錯呢, 以我估計係佢應該唔識英文(佢係賓).........
我已投降自己煮, 初時我一煮完個廚房七國咁亂工人一入廚房唔係拾下我d手尾, 筷子係地下佢都唔理就即刻添飯食, 仲要食得慢過我, 我地食完佢都未嘆完....嬲嬲地叫佢一定要拾好我d手尾先食飯, 唔係會惹蟻

大宅

des1971,
唔好意思,睇完你工人煮o既野,我真係忍唔住笑左出o黎!
你個工人真係極品!

侯爵府

好媽媽勳章

真係比你工人笑死....貢丸粟米紅蘿蔔湯.....

其實我工人煮野食都唔錯,間唔中都有d新花款,可能佢地同鄉交換菜式卦,但講真,就算煮得再好食,晚晚咁樣食真係好厭囉...
des1971 寫道:
工人唔識煮點算......其他表現ok都可以忍, 慢慢教, 但如果其他表現差, 可以bye bye
我工人初來時話自己煮食好, 之前係台灣6年都係佢煮, 點知....連最基本煮熟都唔得, 一次唔熟話佢, 第二次又唔熟, 第三, 四, 五....晚餐還好有我睇住, 午餐得佢同我仔2個, 擔心死我, 試過食到我仔痾水, 一日痾七次, 個工人仲唔話我知, 係呀仔自己同我講肚痾, 問工人, 工人答我肚痾好平常, 佢自己成日都痾喎......最後叫佢overcook好過唔熟, 佢都好意思話同我講佢以前d僱主都係咁食, 係得我話佢喎, 之後我就食d熟到爛晒既雞翼, 比佢篤到爛晒既蒸魚(因佢每隔三兩分鐘就開蓋用筷子篤下佢), 蒸魚都要教幾十次, 首先唔熟, 其次薑唔去皮, 成日唔記得落蔥, 魚鱗永無刮淨, 魚肚洗唔淨..苦既, 血塊一大舊, 排骨洗完有碎骨有豬毛, 菜有發泡膠粒.....炒菜仲搞笑, 菜芯搣晒d皮, 加水用最細火關蓋炆/西蘭花白烚加豉油/炒薯條/芥蘭炒到又黃又燶問我點解唔焾/4粒貢丸+粟米紅蘿蔔煲湯/準備好晒d材料只叫佢加水煲西洋菜豬骨湯, 佢煲到得返d菜, 一滴湯都無......勁呢.........叫佢睇食譜仲搞笑, 買晒材料比佢, 第1次錯晒, 佢答我只睇個餸名, 第2次又錯晒, 答我只睇材料, 第3次又錯, 答有睇晒.....但點解錯呢, 以我估計係佢應該唔識英文(佢係賓).........
我已投降自己煮, 初時我一煮完個廚房七國咁亂工人一入廚房唔係拾下我d手尾, 筷子係地下佢都唔理就即刻添飯食, 仲要食得慢過我, 我地食完佢都未嘆完....嬲嬲地叫佢一定要拾好我d手尾先食飯, 唔係會惹蟻

別墅

大多數的工人都唔識煮食.,慢慢教,要試煮俾她看,要她做記錄.
:wave: :pint:

禁止訪問

別墅

我個工人唔係唔識整,不過整一餐要個幾鐘,但得2菜一湯
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

首頁

尾頁

跳至