論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

急......我工人話聽日放假會返深圳玩....得唔得?

佢地放假可唔可以離境,例如返深圳? ?-( ?-(
人人常歡笑 不要眼淚掉

洋房

Re: 急......我工人話聽日放假會返深圳玩....得唔得?

yes, as long as she has passport and apply one time visa to 深圳.
she is so rich ar
佢咁熟地頭, 你要小心呀

大宅

Re: 急......我工人話聽日放假會返深圳玩....得唔得?

Long-Mom 寫道:
yes, as long as she has passport and apply one time visa to 深圳.
she is so rich ar
佢咁熟地頭, 你要小心呀

Long-Mon:
唔該晒你先~~
工人係唔係要申請(去之前)one time visa?
同埋想問保險包唔包佢地離境(香港以外地方),如果唔包,係唔係我地僱主要suffer ?
十萬個謝~
人人常歡笑 不要眼淚掉

洋房

我唔係太sure, 好似有落地簽証, 你要check 吓
保險包唔包我唔知, 你要問返間保險wor. 就算包, 都有limit, 你都要包底la. :-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地可以係羅湖做落地簽証.$150一次
保險好多都唔會包佢地離境玩架,不過係勞工例入面有呢條...
問5.1
當傭工患病或受傷,我是否須要支付醫療費用?

􀂜 是。當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。
􀂜
為免生疑問,在2003年4月1日推出的標準僱傭合約修訂本,清楚闡明在新的標準僱傭合約下,僱主毋須承擔傭工出於自願及基於個人理由離港(例如回祖家渡假)期間的醫療費用。

但佢去一日呢種我都唔清楚,所以我諗您最好叫工人寫封信比您,講明佢於x年x月x日放假,去離境玩,一切責任與僱主無關.

我帶工人返大6玩,我都會同佢買旅遊保架.我都唔敢博.

大宅

Long-Mom 寫道:
我唔係太sure, 好似有落地簽証, 你要check 吓
保險包唔包我唔知, 你要問返間保險wor. 就算包, 都有limit, 你都要包底la. :-(

宜家唯有唔比佢放聽日(Sat.),放佢Sun,等佢今次同唔到班friends上深圳,其實我地僱主都幾慘,佢上大陸玩有咩事都要我地包!!! :-( :-( :-(
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

FA8866 寫道:
佢地可以係羅湖做落地簽証.$150一次
保險好多都唔會包佢地離境玩架,不過係勞工例入面有呢條...
問5.1
當傭工患病或受傷,我是否須要支付醫療費用?

􀂜 是。當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。
􀂜
為免生疑問,在2003年4月1日推出的標準僱傭合約修訂本,清楚闡明在新的標準僱傭合約下,僱主毋須承擔傭工出於自願及基於個人理由離港(例如回祖家渡假)期間的醫療費用。

但佢去一日呢種我都唔清楚,所以我諗您最好叫工人寫封信比您,講明佢於x年x月x日放假,去離境玩,一切責任與僱主無關.

我帶工人返大6玩,我都會同佢買旅遊保架.我都唔敢博.

FA8866:
非常唔該晒你,講得好詳細、清楚 ~~~

如果佢係離境去玩時,寫咗封信講明"佢於x年x月x日放假,去離境玩,一切責任與僱主無關.",我地僱主就唔駛負任何責任?

但如果佢離境前唔同我講,靜靜雞自己走左去,又有佢地咩乎?

謝~
人人常歡笑 不要眼淚掉

公爵府

其實我都唔sure佢寫左封信後萬一有咩事,僱主要唔要上身,但到時起碼多樣野係手,証明佢自己要去玩,自己承擔番.

如果佢要唔出聲,我地都無計架,佢咁大個人,點阻呀,呢個係佢自由.
不過我驚您唔比佢放聽日,下次佢真係唔話比您聽呀.如佢真係好想去,您不如叫佢寫張紙比您啦.
得閒講多d大6d恐怖野佢聽,等佢知道好危險.

大宅

FA8866 寫道:
其實我都唔sure佢寫左封信後萬一有咩事,僱主要唔要上身,但到時起碼多樣野係手,証明佢自己要去玩,自己承擔番.

如果佢要唔出聲,我地都無計架,佢咁大個人,點阻呀,呢個係佢自由.
不過我驚您唔比佢放聽日,下次佢真係唔話比您聽呀.如佢真係好想去,您不如叫佢寫張紙比您啦.
得閒講多d大6d恐怖野佢聽,等佢知道好危險.

其實有樣野興嘅就係佢今晚先同我地講話要放聽日(Sat.),我地話唔得,聽日有野做,所以會放Sun.,之後佢先講話約咗d friends返深圳玩,真係火都黎埋,好似佢係主人甘!
人人常歡笑 不要眼淚掉

洋房

如果有封信但唔彩佢病左, 你都要"保"佢, 唔通睇住佢病死. d工人真煩, 好好地係hk玩咪好, 洗唔洗要北上呀

公爵府

我估佢地北上有個可能係入A貨,跟住番黎賣/寄返鄉下.
因我見過我fd個癲bun有本數簿有mark.

大宅

FA8866 寫道:

我都好奇怪! 我個工人好孤寒,唔通佢上去幫手帶A貨返香港!?
人人常歡笑 不要眼淚掉

洋房

有乜出奇.. 我個妹有次 sunday 過左中環,
佢話個度勁多放假工人擺檔
咩到賣.. 連菜, 牙膏, 仲會搵野獨立包裝好拎去賣

大宅

請問印尼文
"於x年x月x日放假,去離境玩,一切責任與僱主無關"
點寫? 謝~
人人常歡笑 不要眼淚掉

侯爵府

好媽媽勳章

siupoc 寫道:
有乜出奇.. 我個妹有次 sunday 過左中環,
佢話個度勁多放假工人擺檔
咩到賣.. 連菜, 牙膏, 仲會搵野獨立包裝好拎去賣

呢D野咪就係平時係我地顧主屋企'偷偷埋埋'既野囉! :-( :-(

洋房

And then use your home as storage room too
hlbaby2004 寫道:
[quote]
FA8866 寫道:

我都好奇怪! 我個工人好孤寒,唔通佢上去幫手帶A貨返香港!? [/quote]

首頁

尾頁

跳至