嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你哋bb食粥要唔要睇電視?

我個女14個月大, 1歲之前都食得ok. 識行就開始唔肯坐在highchair度食. 呢兩個月要佢食粥仲不停搖頭唔肯要. 我問過醫生,佢話吒個年紀嘅小朋友只喜歡玩,所以佢哋唔想坐定定食. 我試過佢唔食就唔比奶佢食,點知佢半夜1,2點起身,因肚餓.仲要食完唔瞓番,攪到4點先瞓.我於是試吓食飯時播佢至喜歡的vcd,佢竟然15min食完. 我真係有d投降,你哋話好唔好比vcd佢睇,定繼續同佢糾纏.好煩惱!

禁止訪問

Re: 你哋bb食粥要唔要睇電視?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個仔都係咁.....

我個仔於睇 dvd 中學了很多野, 所以我同老公都好愛買不同的 dvd 給他睇, 初初真係睇得比較多, 後來發覺bb於食粥/飯仔時睇住 dvd 佢會一路睇一路食, if 唔開 tv, 佢食到3份1就會坐唔定, 要爬出high chair, 所以我都會allow工人喂飯時開.

相反, 其餘時間就盡量唔準睇 tv 喇, 有段時間, bb一起身, 工人怕bb嘈住我地訓覺, 竟然bb一出房佢就開 dvd, 一邊喂奶一邊比 bb 睇, 我觀察左幾日, 覺得唔對路, 訓話了工人, 同佢講, bb已經於食野時要睇tv, 我唔想佢一起身都仲要睇, 太離譜, 後來佢唔敢開了, bb由起身直至食第一餐粥/飯時先會睇一次 arround 45分鐘 跟住第2餐時又會睇45分鐘, 跟住, 我同老公放工返家時bb多數會睇 "高朋滿坐" 跟住佢都掛住玩好小望電視了......

但好矛盾, bb從dvd中真係學到野, 我估, 要平均d, 唔好濫都ok既.

monster2003 寫道:
我個女14個月大, 1歲之前都食得ok. 識行就開始唔肯坐在highchair度食. 呢兩個月要佢食粥仲不停搖頭唔肯要. 我問過醫生,佢話吒個年紀嘅小朋友只喜歡玩,所以佢哋唔想坐定定食. 我試過佢唔食就唔比奶佢食,點知佢半夜1,2點起身,因肚餓.仲要食完唔瞓番,攪到4點先瞓.我於是試吓食飯時播佢至喜歡的vcd,佢竟然15min食完. 我真係有d投降,你哋話好唔好比vcd佢睇,定繼續同佢糾纏.好煩惱!

別墅

Hi Monster,
唉....... 係正常呀, 我囡囡7個月大已開始食粥仔, 當時都係開著TV比佢"送飯", 三爬倆砵已食晒2個bb碗, 無計啦鬼叫呢招使得咩. 依家1歲多都係咁, 只要佢肯食唯有慢慢調較啦.

複式洋房

我想問你哋比吔vcd佢哋睇, 我比baby einstein, mr. men, so smart 佢睇. 佢又唔係全部鍾意, 我同意平時唔好比佢睇咁多,但我係全職媽媽,日日係屋企好悶, 之前帶佢落平台玩,冷病咗,所以呢排唔敢, 有時比佢落地行,有時自己太累都要比vcd佢睇,有吔好嘅vcd介紹?

男爵府

我囡囡都係一路睇dvd一路食,
每日30分鐘度,
而家睇緊disney既play along,
想買芝麻街嗰隻俾囡囡睇,
唔知有冇人試過呢
any comment, pls

禁止訪問

別墅

暫時我無咩揀特別嘅vcd/dvd, 有時經過d鋪頭揀d適合1-2歲嘅碟買, 有教唱歌/ 好多bb係度玩嘅片段/ 認顏色/ 認ABC等等.
我想問你哋比吔vcd佢哋睇, 我比baby einstein, mr. men, so smart 佢睇. 佢又唔係全部鍾意, 我同意平時唔好比佢睇咁多,但我係全職媽媽,日日係屋企好悶, 之前帶佢落平台玩,冷病咗,所以呢排唔敢, 有時比佢落地行,有時自己太累都要比vcd佢睇,有吔好嘅vcd介紹?

別墅

I also want to know where have 芝麻街 cartoon ? Thx !

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

絶對唔會開 tv, 只會開音樂. 亦唔會俾任何玩具.
如果佢想走, 就 lock 安全帶.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你 4pm 錄左明珠台咪得囉, 佢都係 repeat 來 repeat 去之嘛.
june711 寫道:
I also want to know where have 芝麻街 cartoon ? Thx !

首頁

尾頁

跳至