論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

會唔會係小朋友面前鬧工人?

我無小朋友, 只係我有一次去個朋友屋企,
佢個工人唔知做錯咩, 我個frd就更係話佢啦..
無幾耐, 我再上去佢度俾d野佢,
見佢個仔鬧個工人喎.. 咁我就問佢個仔,
點解要鬧姐姐.. 咁樣好無禮貌架喎..
點知佢個仔竟然答我, 佢媽咪都係咁鬧架啦..
真係唔知好嬲定好笑

其實我都明有時佢地

大宅

Re: 會唔會係小朋友面前鬧工人?

係小朋友面前鬧工人真係好唔啱, 我知道, 但我EQ底, 真係忍唔到, 佢剝剝下蝦殼唔洗水去開櫃桶拎野, 鬧完, 轉個頭唔夠2分鐘有人扲門鐘佢又唔洗手去開門, 鬧佢佢仲答我佢用2隻乾淨既手指尾去開門喎
我EQ底, 我EQ底.........慶幸我仔未有跟我咁鬧個工人, 但長此下去都唔係辦法, 所以我已經決定同工人講BYE BYE.....

大宅

鬼唔知唔好咩,但有時真係激到妳生蝦咁跳,點忍一陣先鬧!

別墅

其實工人都係打工

別墅

有時我都會好想鬧佢, 但係我會先深呼吸一

大宅

dianachau

我明白, 將心比己, 我自己比老細鬧我都好唔開心, 可能我EQ底, 又或我個工人太勁(我唯又賴..), 話說有日叫佢將D粟米搣粒粒, 發現佢唔洗粟米就咁搣比我煮, 佢解釋D粟米有皮唔使洗, 我語氣好差咁話佢原來我一路都係食D無洗過既粟米, 我工人理直氣壯咁答我, D粟米烚熟咪乾淨囉, 我EQ真底.....我即刻頭上出火, 話佢粟米無洗過拎去烚, D水會乾淨咩, D水唔乾淨烚出來D粟米會乾淨咩..........佢先收聲, 我估佢個心應該諗我而個太太有潔癖

大宅

我都知係小朋友面前鬧工人係唔岩, 我都係EQ真底, 都盡量唔鬧或者用電話在公司話佢, 但係我要返工冇什麼時間可以單獨對住工人, 有時有問題, 唔話佢, 第日就唔記得左.

大宅

我夠知唔好啦, 但忍都先得架, (而家唯一盡量細聲d)

男爵府

會唔會係小朋友面前鬧工人?

自己EQ好, 講方案( 解決辦法)
最多「話」
不會鬧工人, 炒左佢都未鬧佢, 不成立!

in fact, it is NO GOOD ka la...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

每個情况都有一個理性既解決辦法.
唔好將生活壓力放於家中, 激氣,自己亦都老得快

我個樣比實際年輕很多 (人地話~)
問親我, 我都話可能我好少激氣, 勞氣, 不比較, 不jealous.
但唔代表無野煩, 只靠平常心.

生完BB, 太多野激氣, 勞氣, 即刻老左幾年,
個個話我老得快, 幾唔開心 (俾人讚開架嘛! :-x )
要快D 開開心心, 拋開煩事!

共勉之

子爵府

我兩公婆好小鬧工人, 更加小係小朋友面前鬧工人.

有乜事我會叫工人入房頃因為試過有一次我老公好大聲咁係我對b面前話左工人一句"WHAT"? 我對b有d唔開心同不停咁問發生乜事? 姐姐做錯乜野?

係佢地小小心靈上姐姐都係佢地家庭成員一份子, 我覺得有乜都好最好唔好係小朋友面前鬧工人,尤其是未懂性既小朋友.

複式洋房

我都試過在囝囝面前鬧工人,囝囝唔開心仲叫我唔好鬧aunt;我於是同囝囝講:”aunt做錯野所以媽咪要鬧佢,如果囝囝唔乖媽咪都會鬧.”

男爵府

我C6 一鬧我, 佢理據係 「你做錯野所以要鬧架啦」
(可能/直情)佢父母都係甘既!

而「做錯野」的定義 = 佢「認為」我做錯野,
eg.同朋友食飯冇理佢

什麼方法教子女, 應有邏輯及真理
如我想法有錯, 請指教!!!!

IYMAMI 寫道:
我都試過在囝囝面前鬧工人,囝囝唔開心仲叫我唔好鬧aunt;我於是同囝囝講:”aunt做錯野所以媽咪要鬧佢,如果囝囝唔乖媽咪都會鬧.”

洋房

~.~""我無工人架~不過我都要出去上班~

我有個同事一發皮四我就會不停叫佢講慢點細聲點~

之後佢就無咁嬲氣啦~~你地都可以試下~~因嬲時講野好自然加快同大聲架~~

大宅

never, cos my baby will follow what we said, just like yesterday my hubby call my maid loudly "ah tun", my baby repeat immediately we are our baby"s model, please don't do that

洋房

我絕對明白有時d工人真係會激到人好嬲
仲要理直氣壯咁駁你個下難頂..
想忍都忍唔到..

不過我絕對同意, 如果係小朋友面話工人,
d 小朋友會唔開心..
佢地對住姐姐, 分分鐘仲多過對住我地,
姐姐就好似係佢地

男爵府

我仔依家都未識學, 但我應該都唔會, 其實我地好少鬧工人, 佢做錯野/唔記得野, 都係講佢知下次要點點點lor, 有時我都會興, 但我地都睇得出佢唔係有心, 算lor..
仲有一樣野就係, 我地依家習慣緊叫工人做野都要講唔該, 好少野都好, 都係想第時阿仔唔好好似老奉咁..

大宅

以前囝囝細時,我都忍唔住閙以前工人架!

現左囝囝2歲,加上換咗新工人,
我就好少用"鬧"....

我都驚囝囝學我閙人,
但我都係eq低,我都好驚忍唔往

希望呢個工人醒目啲啦!(剛做2個月)

我都係丫,依家習慣緊叫工人做野都要講唔該,
希望囝囝學懂"唔該"

男爵府

點解唐老鴨件衫0甘靚既!!!!! HK架??? !!!! 我又想影 :cry:

別墅

我都會第日就唔記得, 所以先至

首頁

尾頁

跳至