跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 煲薑醋?

hi!我早一星期訂八珍醋20斤,上兩個星期送黎, 兩個十斤裝, total 收我$430.00, 十斤醋每瓶$210.00, 10 蚊送貨費, 不過我都要再買, 因為我煲廿幾斤薑, 要成40斤醋以上 :-( :-( , 點解d 醋咁貴 :-( :-( (佢哋星期六都送貨o架)

複式洋房

hi! Joba

我分開咗兩個煲, 一個放 十斤, 一個可以放十幾斤, 因為現在只係薑同醋兩個煲都滿哂, 不過我媽咪話唔怕,當bb 出世後可以裝起d 薑同醋比奶奶, 到時有個吉煲就可分開d 黎煲又可以加豬手腳及旦。

我問過八珍十斤薑要用廿斤醋, 你要留意!

複式洋房

hi! Joba

我分開咗兩個煲, 一個放 十斤, 一個可以放十幾斤, 因為現在只係薑同醋兩個煲都滿哂, 不過我媽咪話唔怕,當bb 出世後可以裝起d 薑同醋比奶奶, 到時有個吉煲就可分開d 黎煲又可以加豬手腳及旦。

複式洋房

hi! Joba

複式洋房

hi! Joba

複式洋房

hi! Joba

複式洋房

sorry! send 咗咁多次。

hi! Joba
唔記得同你講, 可以裝十幾斤薑個煲我媽咪係將軍澳廣場街市雜貨店買的

複式洋房

ritty
我媽咪做法只係用甜醋! 不過你可以問下八珍, 因為我訂醋時佢問我要唔要白醋, 而且我奶奶都話要落白醋, 未聽過落黑醋!

複式洋房

咁...真係個個sales 講d 嘢都唔同。不過我媽咪話一路煲, 都要一路加醋, 所以買多d 都唔怕。我煲咗廿幾斤薑,用咗廿斤醋, 今個星期都要買十斤醋, 到時加落煲薑度!
WingBB-222 寫道:
[quote]

但八珍話俾我聽十斤薑用十五斤醋, so I ordered 廿斤醋 for around 13斤薑.

複式洋房

尋日媽咪買咗十斤醋黎, 諗住添d 落兩個大煲, 都諗住會有d 留待後其再加, 點之兩個煲加哂十斤醋, 我諗媽咪講得岩, 估計要用五十斤醋。

複式洋房

我媽咪d 做法有d 唔同, 先將d 薑抹乾, 之後拍d 薑, 後用油抄d 薑, 之後d 薑可以放落煲, 用慢火煲 就係唔!
LilianLegend 寫道:
唔該,我想問下,d薑係咪要吹乾,之後落少少油抄下先?
(係我阿媽話...)

首頁

尾頁

跳至