自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地 既 "金盞菊" 以家點?

吾知係咪天氣冷得滯. 囝囝係學校帶返黎果盆巳經差吾多謝哂, 有咩方法可以起死回生?? :-(

複式洋房

Re: 請問你地 既 "金盞菊" 以家點?

我阿女果棵已經一早升左天喇~~

別墅

ocean_baby 寫道:

咁點算呀?點做報告呀?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡個棵都係一早升天了~~問左老師,佢話就咁寫已X謝了~~我仔個棵就仲係度~~冇咩大問題~~
上次係花舖問過下,佢話因為係花苗黎既,所以唔係人人都識種~~同埋本身都難種,佢仲話十棵有七棵都會好快死~~

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

呀仔個棵都擺唔得耐啦!

大宅

me 2

大宅

我阿囝棵都c咗

公爵府

傷心事唔好提喇~
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

畀面勳章

我地果棵到而家都仲係咁標d葉出黎,花都冇朵 最先見倒好大舊以為係花lum,點知又係葉黎喎
由最初拎番黎既4-5塊葉(有3塊黃既),變到而家有成十幾廿塊葉
再唔開花一味標葉我諗我要剪左個頂佢喇~

別墅

哇~ 咩今天比d咁難種既花比小朋友種架? 過去2年既都好易種架~

別墅

仔仔果棵還OK,但好幼呀 :-( :-(

別墅

我已買過4棵,加埋阿女學校派果棵,5棵都命不過3天; 正考慮再搏多1-2棵,話唔定會搵到10棵裹面長壽果3棵......

janet 寫道:
我個囡個棵都係一早升天了~~問左老師,佢話就咁寫已X謝了~~我仔個棵就仲係度~~冇咩大問題~~
上次係花舖問過下,佢話因為係花苗黎既,所以唔係人人都識種~~同埋本身都難種,佢仲話十棵有七棵都會好快死~~

水晶宮

畀面勳章

其實唔難種架~
有冇施肥呀?
意大利 寫道:
哇~ 咩今天比d咁難種既花比小朋友種架? 過去2年既都好易種架~

別墅

我上星期三攞返黎, 星期五巳經 Dump 哂, 星期六就直情謝左2塊葉, 係琴日就落左肥, 今日都無咩起色~:-( , 請問一日要淋幾次水架? 我用番舊年果支花肥, 吾知係咪吾岩呢?

bowling2004 寫道:
其實唔難種架~
有冇施肥呀?[quote]
意大利 寫道:
[/quote]

別墅

yinmandy 寫道:
me 2[quote]
[/quote]

Same here, certified over the weekend......

民房

各位媽咪

請問點解大家都種 "金盞菊" ? 教育署指定花卉嗎 ?我仔仔K1班都要種呀!

珍珠宮

我個仔果棵返咗嚟一個星期就升咗天啦 :-(
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

別墅

waikimama 寫道:
各位媽咪

請問點解大家都種 "金盞菊" ? 教育署指定花卉嗎 ?我仔仔K1班都要種呀!

我個仔今年K2, 佢由Nursery 開始每年都種花, 以我經驗, 差吾多間間學校都係種同一種架~

水晶宮

畀面勳章

我最初拎返黎都係dup架~ 你尋日先施肥呀? 冇咁快起番身既~ 過多幾日睇下點啦~
之前天氣暖,好太陽果陣我每日淋兩次水,而家既天氣,淋一次都夠架喇! 或者分兩次每次淋少少。我係一早一晚淋水架~ 仲要用洗米水黎淋。譬如你夜晚洗完米,咁咪用番d水黎淋花囉。 記住唔好淋太多水,淋到d泥濕濕地就夠。 我聽另一個同學仔媽咪形容,佢應該係淋得太多水,浸c左棵花。
我都係用緊舊年剩番既花肥之嘛,冇問題。 你係咪用粉紅色一支支果隻呀?[quote]
意大利 寫道:
我上星期三

洋房

[quote]
bigbighei 寫道:
我個仔果棵返

首頁

尾頁

跳至