網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下國際轉運既運費事宜﹕

如下圖,我要比既運費係
1. 快遞 $30 + 國際轉運費用 $13/kg起,
or
2. 只需比國際轉運費用 $13/kg起.
唔該各位!!

大宅

另外,我未買過淘寶,想問下如見啱件貨,網頁又顯示有庫存xx件,咁我係唔係可以直接拍下買左佢,使唔使先同賣家旺旺傾下,如需要,主要係要問d乜野資料?

子爵府

我都好想知

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

應該會是1. 而國際轉運則視乎你用哪間轉運公司,最平好似是$13首重,每間首重,續重收費,附加費都不同。國際轉運收費是由國內倉庫至香港那段,若賣家不包郵,買家便須付國內至倉庫那程費用,有時如買的貨品多的話,賣家會主動收平些運費。拍前最好旺旺賣家你想訂的物品有冇貨,以免拍完冇貨要辦退款。

大宅

mamafufu 發表於 13-9-3 12:08
我想問下國際轉運既運費事宜﹕

如下圖,我要比既運費係

no la
你0係你想buy 果件野choose 你國際轉運果間公司既地區
比如順豐咁, 佢地地址係深圳寶安
你0係你想要既野改為送深圳睇下幾錢
珠海去深圳通常係 8蚊
即係
轉運服務即係:
seller ---> 轉運公司 ---> 你hk address
由seller 去轉運公司 8蚊, 之後去你hk 果度就睇你finally 幾重來收的
睇番個別的收費表

跟番你個 case, 你件野如果唔過 1 kg, 如果seller 去轉運公司果程係 8蚊, 而你又只買呢個
你total 運費係 8蚊+13蚊 = 21蚊人仔
但如果你件野size 好大就小心要收附加, 住宅可能又要附加費

大宅

mamafufu 發表於 13-9-3 12:09
另外,我未買過淘寶,想問下如見啱件貨,網頁又顯示有庫存xx件,咁我係唔係可以直接拍下買左佢,使唔使先同 ...

問下係咪真係有貨
有時如果睇岩幾樣咪問有無得免郵

大宅

同一件貨物,運到深圳要比$8人仔,但用國際轉運,要比local運費$30人仔 + 國際轉運費用,好唔底!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:新人想問國際轉運問題,請指教!

拍單時你應該選國際轉運個大陸地址,內陸運費就會按個地址來計,一日未拍單,畫面上資料當參考好d....

當真拍時有出入,最緊要唔好俾錢住,搞清楚先

Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

mamafufu 發表於 13-9-3 15:04
同一件貨物,運到深圳要比$8人仔,但用國際轉運,要比local運費$30人仔 + 國際轉運費用,好唔底!

...

???
唔係呀, 你呢件野係要比 $8 local + 國際轉運費, 如果你件野 1kg or below 1 kg, 轉運費是1kg 13蚊的話
你呢件野total 就13+8 =21, 21蚊ja

點解會出左個local 運費$30 人仔?? 我唔明

首頁

尾頁

跳至