在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

[求救]大緊肚, 老細迫我放 no pay leave 直到放完產假!!

我宜家有左 5 個月, 預產期係 4 月頭
因為有左之後我一直病傷風感冒未好過, 成日請病假, 我覺得咁樣唔係幾好, 同醫生商量過, 醫生建議我打流感針, 不過要沒有病沒有發燒的時候先可以打, 於是我呢幾日請左假, 等自己抖足精神去打針, 再返工, 咁就唔洗成日請病假咁樣衰

點知老細頭先打來, 叫我放完呢幾日 annual leave 之後 (我都算有良心啦, 我用自己的 al 去抖, 唔係再攞病假) 放 no pay leave, 直到生完 bb 之後, 放完產假先再返工

想請問有無人知道老細咁樣做我可以點??? 呢幾個月 no pay leave 我失晒預算, 同埋知唔知道政府有邊 d 機構 or 志願團體可以幫到我???

ps. 老細知道我有左之後已經好唔 like, 曾經比過說話我聽, 問我做咩會大肚喎?!

洋房

Re: [求救]大緊肚, 老細迫我放 no pay leave 直到放完產假!!

Your boss cannot do that because it is against the
laobour laws. Maybe you can tell him yr suitation and
still want to continue the job and not agree his propsal. However he may not happy so you should tell him in peace but protect your right.

Good luck. may God bless U and yr baby.

別墅

Re: [求救]大緊肚, 老細迫我放 no pay leave 直到放完產假!!

係可以參考:

僱傭條例簡明指南 - 生育保障

你老細係唔可以咁做

禁止訪問

大宅

告佢啦~
佢已經反左法

如果你夠狼,可以睇埋醫生,話有抑鬱.....要你老細賠償
唔好比佢呃呀!
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

趁機儲多d證據之後告佢,橫掂e+市道好左,搵工都好d.

大宅

10星期的有薪假期係法定嘅,佢唔可以唔俾錢哦!

別墅

一於告佢啦
呢d 老細唔係人來o架
佢自己冇家庭o架
冇仔女o架
愈講愈扯火
歧視已婚女性和有小朋友的女性
正一係賤人一族

民房

個衰老細預你報勞工處及唔要你 , 你千其唔好同佢講咁多法例,廢事教醒佢,一陴你講咁多,叫你返工又折磨你,又病,身心受損,

你照返工, 佢叫你走,就叫佢寫信"係佢要求你 放 no pay leave ",如果唔寫就報警,叫差人上來做證人, 佢衰硬, 如果寫,睇清楚內容, 之後上勞工處,唔使同佢客氣,

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老闆都係咁衰~我做美容,一開始知道我有左已經好唔 like ..俾說話我聽..我2月頭放產假啦!!我已經諗放完唔做..我驚佢之後唔知點對我,之前去產檢我得2日有到診證明..照常係有4/5既有薪假期,我同佢打左4,5年工..唉..
重有例假同勞工假同日,佢係要另外俾我..頂.....重反扣我假///人係女人你係女人...唉...

禁止訪問

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

錄佢音,然後告佢,實告得入

複式洋房

第一:佢因咩要你放no-pay先?佢個位係米唔使人做野?其實好明顯佢係因為你大肚先甘,你唔介意同佢fight的話,我建議你去平等機會委員會及勞工處到問下。我估唔到,香港人都甘對d大肚婆!

第二:你如果屈服放no-pay,你放完產假佢又會點對你都係未知之數。

所以,我係你會去投訴佢law,你不仁,我不義!我都係要求有番自己的權刮
Hello! I am a happy girl!

首頁

尾頁

跳至