2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章

產假快完結,就快返工喇!好唔捨得日日同阿仔一齊嘅日子呀!新工人姐姐對阿仔幾好,其实係件好事,不過同時間又覺得阿B冇咁痴我...返左工可能更加唔痴,真係好矛盾呀

大宅

回覆:karina119 的帖子

我返左半個月工,日日都唔願出門,放工就9秒9返屋企!

我有d朋友請姐姐湊,個b真係痴姐姐多過媽咪架,無計,對姐姐嘅時間長d麻

男爵府

引用:我返左半個月工,日日都唔願出門,放工就9

原帖由 tingc9 於 13-09-03 發表
我返左半個月工,日日都唔願出門,放工就9秒9返屋企!

我有d朋友請姐姐湊,個b真係痴姐姐多過媽咪架,無計 ...
我屋企仲有6299,真系有排都末排到我呀

大宅

引用:Quote:原帖由+tingc9+於+13-09-03+發表我返

原帖由 karina119 於 13-09-03 發表
我屋企仲有6299,真系有排都末排到我呀
我都係交俾6299湊架,所以我一放工/放假,就會擺住阿b,我驚第時阿女淨係認得佢地,唔要阿媽呀!

大宅

karina119 發表於 13-9-3 18:33
產假快完結,就快返工喇!好唔捨得日日同阿仔一齊嘅日子呀!新工人姐姐對阿仔幾好,其实係件好事,不過
我返左工一個月啦, 初時都會好驚阿B唔跟自己, 其實只要每天放工返到屋企都同佢玩, 佢一定會認得媽媽, 我而家既問題反而係工人同婆婆餵奶都唔多飲, 要我返黎餵佢先飲多少少, 所以阿B好細隻....

男爵府

引用:Quote:karina119+發表於+13-9-3+18:33+產假

原帖由 micoco80 於 13-09-05 發表
你咁講完我都冇咁擔心,至少佢認得我就可以喇,始终我同6299住,又有工人,太多人,可能真系怕佢唔知我係边個呀...你BB只係喜歡你餵佢食奶,有被需要的感覺真系好好..,希望你B快D食多D,做個大隻B!

大宅

你地都好過我啦 ! 我對住個囝差幾日就3個月.....但我只返左工第三日, 呀囝就吾要我啦...這段時間我放工就去我屋企人度住.....呀B只係飲人奶時先比我抱.....其他時間佢只係要湊佢個個抱....唉....下星期起我會多D返自己屋企訓....擔心呀囝吾比我抱(一抱就 , 以前只係對D吾識個D人先係咁)又驚冇比呀B埋身飲會冇奶, 再過2星期公司旅行有3日吾係香港....都吾個會吾會冇奶

大宅

引用:你地都好過我啦+!+我對住個囝差幾日就3個月

原帖由 waima28 於 13-09-08 發表
你地都好過我啦 ! 我對住個囝差幾日就3個月.....但我只返左工第三日, 呀囝就吾要我啦...這段時間我放 ...
我生左一星期就冇埋身,淨泵,返左工都照泵,暫時奶量都足夠佢一日用,你可以放心

男爵府

引用:Quote:原帖由+waima28+於+13-09-08+發表你

原帖由 happybaby12 於 13-09-09 發表
我生左一星期就冇埋身,淨泵,返左工都照泵,暫時奶量都足夠佢一日用,你可以放心

...
咁你用咩泵呀?我个medela mini 勁嘈,想换呀!你返工泵几多次架?

男爵府

引用:你地都好過我啦+!+我對住個囝差幾日就3個月

原帖由 waima28 於 13-09-08 發表
你地都好過我啦 ! 我對住個囝差幾日就3個月.....但我只返左工第三日, 呀囝就吾要我啦...這段時間我放 ...
我一屋都係人,6299+工人...阿B而家已經好少黏我,返工後真系不敢想像!我怕佢唔理我

大宅

引用:Quote:原帖由+happybaby12+於+13-09-09+發

原帖由 karina119 於 13-09-10 發表
咁你用咩泵呀?我个medela mini 勁嘈,想换呀!你返工泵几多次架?
我都係用呢隻,的確係好嘈,不過b. 反而聽到訓得冧啲,熄機就起身,我泵4次,12am, 7:30am, 3pm, 8pm

別墅

我用medela swing 一個朋友送,一個在BK二手市場買的,當然二手個個糟啲仲要間唔中自動熄機激死試機個陣無問題,噃到屋企就....自製雙泵15mins 10-12安!慳噃好多時間!
現在奶量幾好一日有30安,BB飲22,23安每日都儲一包奶!下星期終於要上班了,日日都要帶齊工具上班!

男爵府

回覆 Juzz 的帖子

WA...你好勁呀~有咁多奶..我一日待果13-15 安架咋~阿B 要補奶粉架~返工後又忙, PUMP 奶地方又唔慣, 好唔自在又緊張~ 希望努力D PUMP, 可以KEEP 住一日都有2-3餐人奶比阿B啦~

別墅

回覆 karina119 的帖子

我跟住產後資料做,每日有足夠睡眠時間,多飲水,木瓜魚湯,帶無鐵線bar,雖然我都係一直泵出來,但間唔中都會埋身食吓!埋身其實真係好方便,尤其脹到有硬塊,比佢埋身立即無事!不過要噃工無辦法!餵母乳的媽媽加油呀!目標係餵一年!!!

首頁

尾頁

跳至