論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地個工人係咪好鍾意食公仔麵o架?

我個印印勁鍾意食公仔麵,我買左d出前一x,佢可以同我一個星期食十幾包!早餐又食,中午又食!
其實佢要食我都無所謂,不過咁食法真係無乜益o架喎!

大宅

Re: 你地個工人係咪好鍾意食公仔麵o架?

唔理佢咁多,佢鐘意食咪由得佢食law,好過食你屋企d貴

珍珠宮

食咁多無錯woo.....勸下佢la,都係為佢好
同埋佢食到無晒味覺,煮野會好salty

水晶宮

等巨自己食到厭就會停架喇。。。我記得我細個有一排都系勁中意食公仔面,最尾都系食食下厭左,而家擠掂都唔掂

少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我工人反而勁鍾意食飯, 成日都要飯飯飯......

有時 lunch唔想佢煮來煮去, 想佢煮麵算, 但佢情願食煎蛋都要煲飯.......

後來, 好多時都夜晚煮多小小留飯盒, 佢lunch丁來食.

複式洋房

嘩 你買出前一x, 我買印尼麵咋, 不過佢來咗幾日啫.
晚上留飯比佢, 佢只要求好少餸, 唔知係咪唔(m)食, 定扮細食喇.
今朝我見佢煮麵, 就叫佢加多隻蛋啦, 佢又話唔駛.
係咪個工來做野最頭都係咁架呢?????

大宅

我個工人好多野都唔中意食, 無論出前一丁, 印尼面, 烏東, 通粉, 銀針粉通通唔中意食, 最多係好耐先食一次米粉, 又唔中意食魚同菜, 唔中意食面唔緊要, 連菜同魚都唔食, 比我鑑佢食, 我話鬼佢, 我話你唔食, 第日bb大左見到姐姐唔食, 佢又唔食, 你叫我點教女呀, 第日囡囡唔食佢都會話姐姐都唔食喇, 跟住佢死死地氣唔中意都要食少少.

別墅

以前的工人初來時扮好細食,後來食得多過我老公.現在的工人老實的,但極不喜歡食即食麵,喜歡有菜送飯.
:wave: :pint:

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我初初都係買出前xx比佢食,不過佢自己就走去買印尼麵,之後我就唔理佢,同佢講我只會買出前xx,如果你唔鍾意食,叫佢自己買自己鍾意食嘅麵!

大宅

初初來個個都係食好小野, 原因係佢地係印尼無得食架, 我以前個印印講屋企種田, 早午晚餐都係食自家種的菜, 一個月食一次肉, 已經好豐富, 因為屋企窮, 唔會分三餐煮, 早上煮定三餐食(慳gas), 獨姑一味"咖哩菜", 所以佢地習慣食好小就可以. 個印印來我屋企後, 因為我第一次請工人, 唔識管佢, 佢學到食雞要食雞脾, 又偷食我D燕窩, 所以唔駛對佢地咁好, 食得飽就已經好足夠.

複式洋房

勁鍾意.....
鍾意到將d公仔麵用白鑊(看) 到趣卜卜 tim~~
攪到成屋都係白煙嗅味 !!!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個菲傭是個飯桶,佢的食量,起初見佢佢唔係好食,以為佢細食,點知有次去pizza hut,嘩!大開眼界,吃的份量比我和老公還要多

子爵府

醒目開學勳章

講開公仔麵,係我個女至愛,亦因為經常要工人煮俾佢食,所以一個星期梗有一日俾我撞倒佢整公仔麵,咁我就會完全無笑容咁同佢講可以早點整完其他呀女鍾意食的早餐,等佢唔可以要求整公仔麵...係呢個時候工人就會知大鑊,因為我絕少唔笑同無乜點炳過佢,通常只有佢比呀女逼害時我教訓個女時順便話佢要努力學習對付呀女唔可以用"就哂佢"黎相處,如果繼續咁樣我就唔使請佢,因為我唔想個女學到依賴同大小姐,佢就會頭茸茸咁話下次早D整早餐

大宅

我工人又係好細食,但唔知係'扮'定係真係細食,不過d公仔麵同麵包又食得好快,而夜晚食飯就預留好小俾自己!

伯爵府

鐘意, 但因為我地唔食, 所以唔會買.

佢只會間唔中食印尼麵.

大宅

中意...出前一丁

我地會一箱箱咁買

洋房

我個friend話D印尼公仔麵好好食,咪叫工人幫我買來試試。工人話印尼鋪$6有5包,但她同我在裕記買,因為$5有5包。但她好好奇問我,太太你鍾意食?味精好勁,出前一丁仲好啦!

首頁

尾頁

跳至