在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經有個剛7years小朋友, 其實以幾年都諗生唔生多一個, 一路拖, 拖到而家!
大家媽媽可唔可以比D意見我? help!
因為太多憂慮 , 又要供樓, 姐姐人工, 我2公婆現在都是緊緊應付開支 ,
但有時見囝囝一個人, 個心又好難過, 佢都好想要個細佬妹, 成日同我講!
有D朋友講 , 1 個同2個都係一樣, 唔會駛太多錢, 真係? 唔明!

大家比些意見我!

複式洋房

回覆:生多一個, 十五十六

咁要睇下你自己有幾好耐性!你諗下而家你個仔都7歲,自己識照顧自己!但而家至生多個就要再由頭開始過!EQ小啲都唔掂!加上本來萬千寵愛嘅哥哥要分一半愛比細佬妹,對佢可能會有啲唔公平喎!不過話說回頭,如果呢啲唔係大問題的話,你可考慮的!

男爵府

你地兩個加埋搵幾多同支出又係點先...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你老公意見又如何?

大宅

其實我老公都係同我一樣十五, 十六!
我地都剛剛夠供樓, 供車, 請工人, 呀囝開支,屋企雜費...
已經無咩錢"爭" !

男爵府

2020勳章

可以放棄車嗎?屋企附近有其他公共交通可代替嗎?

大宅

小朋友細的時候支出可能不多, 但上了小學就是什麼都 x 2. 所以你要計計數,
如果真係要生多個, 現開支上一定要節流, "車"如果不是必須的話, 那就....

珍珠宮

環保接龍勳章

子爵府

如果夠$可以諗,如果已經無乜$淨就唔好諗

Luk-BK  多謝!   發表於 13-9-9 13:22

大宅

如果支出都係僅僅夠, 咁點解又要生多個呢
到時再猛猛緊d, 兩公婆就真係頭都大埋, 仲有, 生多個又要由頭養起教起, 費好多時間同精神哦~

男爵府

你係錢方面已諗唔掂..
更唔再生啦

你諗下, 再生一個咩都x2
你而家先岩岩夠, 仲點x2

仲要諗下, 有無積蓄,萬一是但一個失業又點算?

男爵府

生一個都ok, 你幫距擴大圈子.
參加多d 興趣班.接觸多d 小朋友
而假期多family day.

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我已經有個剛7years小朋友,+其實以幾年都諗

原帖由 Luk-BK 於 13-09-05 發表
我已經有個剛7years小朋友, 其實以幾年都諗生唔生多一個, 一路拖, 拖到而家!
大家媽媽可唔可以比D意見我? ...
唔考慮生

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

隔咁遠, 我諗唔會生囉.
.........................................

別墅

我同樓主一樣,有個5歲女,租緊樓,想買樓但擔心負擔大,兩公婆搵4萬多,扣除租金,奶奶湊女,什費也是沒有多餘錢。我現在剛開始讀master, 要讀2年。最近同老公傾開想生多個,但現在的timing同條件又不太配合,好煩惱!大家JM可否比啲意見?

wcpcelia  如果進修緊,相信會有點吃力了  發表於 13-9-11 10:21

伯爵府

每個人都有自己主觀意見
你要問自己有幾想生多嗰
養架車都唔平,分分鐘同養人仔差唔多
揸車幾時都可以
生仔有時限

侯爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章

樓主你都識講緊緊夠開支,點解仲要生多一個呢?!
所謂貧"賤夫妻百事哀",到時你囝囝要學乜野課外動或補習都係要錢,你要諗清楚~~

我都係只生一個囡,我囡都叫我唔好再生,因為佢知道如果有細佬妹,佢生活質數會降低,未必好似依家咁,佢想學乜野,我哋都可以有錢俾佢去學~~
我老公幾年前都叫我再生多一個,但我唔肯,最近佢知道我企得好硬唔再生,佢就同我講唔再生佢就養番車,我同阿囡舉埋腳贊成!!!

***養埋車重有多錢,就一家三口去旅行,開開心心,一家三口已有共識,所以唔會再生~~

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

唔會. 一來冇錢, 二來都已經拖到大b 咁大個..

兩個小朋友相隔唔遠就唔會駛太多, 因為細b 可以用番大b 部份用品, 你又知道d 慳錢湊仔法, 不過去到返學就唔同.

不過最緊要睇你同你老公點諗同埋肯放棄幾多現有既野.

大宅

好多謝樓上各位寶貴既意見!
我會再3考慮!

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

dont keep the car la....

首頁

尾頁

跳至