論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人惡行大披露

我家的賓賓因為家庭問題(老公在外面有女人, 現在還大了肚, 女兒沒人理,又生病...), 無奈需要返老家, 由於我和她的關係一直很好, 所以幾乎什麼話題都會聊. 昨天晚上我和她聊天的時候, 她告訴我很多關於香港工人包括她的朋友們的惡行, 簡直是驚人大發現, 聽得我毛管直"凍". 以下是她說給我聽的惡行, 我在這裡告訴大家是希望大家能夠一起警惕和小心!!!

1. 加料給雇主: 我的工人說幾乎大部分她所認識的工人都會有這種行為, 理由是因為雇主對她們不好或是想和雇主的關係更加親近. 她們相信只要把自己的尿液, 口水, 鼻屎加入雇主的食物中讓他們進食就會達到這個目的. 她們會在雇主飲用的咖啡會是在煮食的途中加料, 當然有"料"的食物她們自己不會吃, 所以如果可以的話儘量不要讓她們在廚房內單獨進食, 或是看著她們從已經完成的食物中夾出她們需要的份量.
2. 加料給小朋友: 原因同上, 她們相信如果將經過自己嚼過的食物給小朋友吃的話那麼小朋友會聽自己的話而且會和自己的關係更加親密 .

待續...

男爵府

Re: 工人惡行大披露

請續... 大家靜晒等妳!

我好8, 實在太想知佢地個腦諗乜!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

洋房

我工人都講過,果jam加M巾料。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好彩我食咩工人食咩.
不過我bun都話佢覺得有d工人可能真係肯為$$同男僱主搞野,佢話如果唔係無理由有d男僱主會以為用$$就可解決.
因佢教會有個bun比男僱主侵犯,報晒警,個男人以為比$$得,但個bun唔屈服,錄晒音報埋警,卒之個男人要坐監.

大宅

講真,大部份工人唔服氣時實會加料,眼不見為乾淨,根本就防不勝防,睇佢唔到....睇佢唔到.....

大宅

你食乜工人食乜都未必一定係上策, 水都可以加料, 不過我估都唔係100%工人都會咁做, 我對工人唔係咁好, 佢一做錯我就炳, 因佢經常做錯, 所以我經常炳, 雖然係我自己煮飯, 但講真其實我都幾驚佢加料...........

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係我食乜工人食乜, 但係我都有驚佢加料架....
其實我地一家對佢好好, 不過佢唔心足咁, 時不時都有不滿, 真係唔知應該講咩好呀!

珍珠宮

聽你賓賓咁講, 真係好驚啊. 對佢唔好很定加料, 對佢好都加料因想大家關係梗加好, 真係防不聲防.

洋房

工人加料真係防不勝防, 對佢幾好, 佢都有5 happy 的時候, 依家只想盡快脫離請工人的日子.

別墅

GiBo 寫道:
工人加料真係防不勝防, 對佢幾好, 佢都有5 happy 的時候, 依家只想盡快脫離請工人的日子.

agreen
^_^

複式洋房

嗯, 等我有時間同個工人講有關這件事先.
等佢知道我地香港僱主個個都知有啲咁既事發生, 警惕下佢希望佢係有做開這事的都會收手啦.

Pearlkwan

公爵府

me too

GiBo 寫道:

別墅

feifeing,

仲有冇??

洋房

it is hard to prevent...but my bunbun eat what I eat...so maybe she will not put any extra on the meal....

洋房

奇實ed

珍珠宮

唉,真係唔驚得咁多。講真,出面餐廳煮野都唔方乾淨得去邊。人地俾乜你食都唔知。
再加上依家神州大地乜野食物都有問題,又DDT,又蘇丹紅,唔好話核唔核突,食唔死都偷笑

洋房

我個friend的工人話爪圭(Jawa)有個傳聞,就是睡主人張床,穿主人的衣服,主人就會聽話些。
我個親戚的工人真的這樣做,佢點知,因為明明間房的電視關時是中文台,但每次開都是英文台,架電視要睡在張床才看到。可見看電視是次要,睡主人床才是主要。
另外我同事發現個工人穿了自己的bra,你話死唔死。我同事話佢個胸大佢咁多都穿上去。

男爵府

穿了自己的bra :lol: :lol: 咁都得!!!!

叫你個friend 整d痕粉佢歎

洋房

ellislui 寫道:
穿了自己的bra :lol: :lol: 咁都得!!!!

叫你個friend 整d痕粉佢歎

大宅

我 kitchen 門是玻璃的,我坐梳化看電視都望到佢 cooking ga,加上我親手分餸比佢,咁希望好dd!!

首頁

尾頁

跳至