在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同99住了幾年,初頭大家相處都ok,但越住得耐越多問題。我有左bb後,佢都冇乜理我。我同老公都要返工,放工後,老公都會盡量煮飯俾我食,雖然簡單味道一般但為左bb都盡量唔出街食。到生完bb後,佢就只會同bb玩,唔會分擔家務或幫手湊b!而家bb一歲了,我地冇請工人,一路以來我同老公都是自己親力親為照顧bb,日頭要返工我俾EE湊,夜晚返屋企就自己湊,跟本冇時間睇電視及上網,有時同bb玩的時間都冇!連朋友都唔敢約!到放假又要大掃除,怕屋企多塵對bb唔好...最近仲為了bb而同佢鬧交。如果樓價唔係咁貴,我地一早搬左...而家想搵d平平地的巿區樓真係好難!租樓又唔抵,都唔知而家可以點...
想問下你地係同奶奶住定搬開住?相處怎樣?搬開住的話係買定租?供樓又供小朋友係咪好吃力?

大宅

依加無論咩區d租都好貴, 除非你地兩個搵好多, 唔係自己搬開住又要比錢屋企,仲要比錢人湊b真係好辛苦! 做家務可唔可以搵鐘點幫手, 咁你有唔洗清潔可以同bb相處下?

禁止訪問

回覆:我忍夠了!好想快d搬!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Lili7082 的帖子

我地一結婚就自己住,未試過同奶奶一齊住。

tszyau2000  me too...  發表於 13-9-8 02:27

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

畀面勳章

咁我又想問,你同你c6決定結婚同生bb之前,係咪已經知要同6299住先? 既然一早知,咁點解反而自己話忍夠先? 其實你作為一個外人,入住人地屋企,唔習慣唔適應應該係你6299 如果真係忍唔到,咪搬囉,但又想慳,咁就唔可以咁高要求架喎

hksunshine  true  發表於 13-9-10 09:45

複式洋房

回覆:boobecky 的帖子

我地當然一早知要一齊住,但低估了婆媳之間的糾紛。我身邊很多已婚/未婚朋友都話一定唔會同99一齊住,仲話好佩服我可以一齊住到咁耐...其實有苦自己知!
我最睇唔過眼的是既然一齊住,點解唔可以分擔下工作/幫下手湊孫?她已退休了冇做野,但只會睇電視&打牌!就算她當我是外人,自己個孫不會是外人吧?
我估boobecky你本身已是別人的99/你是同99一齊住?你們一直相處溶洽?

伯爵府

畀面勳章

引用:我地當然一早知要一齊住,但低估了婆媳之間

原帖由 Lili7082 於 13-09-07 發表
我地當然一早知要一齊住,但低估了婆媳之間的糾紛。我身邊很多已婚/未婚朋友都話一定唔會同99一齊住,仲話 ...
sorry, 我無同99住,因自己知自己事,自己係難相處,無謂要老人家就我,所以我同c6儲咗好多年錢先買樓結婚

而你話你99退休,其實佢湊大你c6佢咩責任都完,你地自己生仔女乜唔係你地負責返咩? 生兒育女無人話係舒服架喎! 亦唔係每個人都鍾意湊bb架,好多人覺得壓力大,困身唔湊架!
我唔知你2公婆平時點對你99,但睇你語氣,退休老人唔幫你地就咁嬲,都估到一二。。。

貓山公主    發表於 13-9-11 11:50
annie-tsang    發表於 13-9-8 00:58

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Lili7082+於+13-09-07+發表我

原帖由 boobecky 於 13-09-07 發表
sorry, 我無同99住,因自己知自己事,自己係難相處,無謂要老人家就我,所以我同c6儲咗好多年錢先買樓結婚
...
大家處境唔同,你冇同99住過唔會明白。
不過我覺得你處處為99出發點著想,應該一齊住冇問題,反而她老人家會覺得有一個咁識諗的新抱而開心!

大宅

我算好彩,雖然要同6299住,但基本上屋企所有家頭細務煮飯洗衫湊bb都係99搞掂,我只係夜晚返去先要湊下。不過,如果有得揀,我都想搬開住,始終同6299住冇咁好。

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+boobecky+於+13-09-07+發表so

大家處境唔同,你冇同99住過唔會明白。
不過我覺得你處處為99出發點著想,應該一齊住冇問題,反而她老人家 ...
Sorry, 我只係覺得識諗係唔好煩到人煩到自己啫,既然咁辛苦,點解唔租屋呢?

複式洋房

引用:我算好彩,雖然要同6299住,但基本上屋企所

原帖由 peggy_wyp 於 13-09-07 發表
我算好彩,雖然要同6299住,但基本上屋企所有家頭細務煮飯洗衫湊bb都係99搞掂,我只係夜晚返去先要湊下。不 ...
咁你真係算好彩,而且你99都算係咁肯做晒所有野。

別墅

我同99住,99都無幫我湊。我哋要返工但無能力買樓。唯有請工人姐姐幫輕吓。

別墅

同意 Boobecky 所講。

我無同6299住,雖然6299已退休,但佢地有權選擇佢地喜歡的生活,無責任去幫我地湊小朋友。湊小朋友對我地嚟講都好困身、辛苦,更何況要老人家湊?

你而家想慳錢,要住埋入佢間屋,佢地都俾你住,仲想點?相處好、同住難,你話你忍佢地,但同時佢地都應該忍你唔少。要寄人籬下,就不能要求太多。

貓山公主    發表於 13-9-11 11:49
annie-tsang    發表於 13-9-8 00:59

別墅

我都係同6299住,99都係乜都唔做的!生BB前己知,所以有左BB後我地请左工人凑BB同做家務!99只係同BB玩!一舉兩得!

大宅

BK Milk勳章

冇同過99一齊住或者根本未有小朋友ge人係唔會明白嫁!
樓主…我同你一樣。未生之前同奶奶住…我同佢關係都好好…仲一心諗住bb 俾佢湊…!

到生完就知出事!開始覺得佢好賤…扮好心話幫你湊…但講明話要晒你份糧咁制!仲要成日專家上身…話唔係咁係佢咁先0岩同你講廿幾年ge湊b方法…包括bb幾日大唔飲得清水啦…可以俾葡萄糖水果d啦…仲有好多挑撥你兩公婆感情ge野……攪到我完全唔放心交個仔俾佢湊…佢更不滿…係電話不停同d 親戚講是講…非…令到我唔想再聽佢9 up…唔想聽佢把聲…日日同呀仔離係房…唔想見到佢….果幾個月真係不停諗…寧願訓街都唔想同佢住!仲有好多好多…忍唔住嘈左幾次…

到呀仔差唔多一歲…買樓搬左出去…係冇乜錢草嫁…諗住呀仔讀書我就搵野做幫補下囉。…

錢…有時候冇話咩野為之夠…多有多用…冇咪慳d囉…真係唔得…咪搵份搵得多d ge工囉!…點都好過難為自己…

大宅

陪月勳章

回覆:joanne130130 的帖子

我都係無同99住,佢有地方,結婚時叫我搬入去,但我寧願租樓住,就係知道一住埋一定有問題。 每個月淨係 租金,姐姐,水電煤加埋成$16-$17K, 未計食,BB playgroup等等。 自己媽咪 仲一早講明唔會幫手湊孫,話佢e加輕輕鬆鬆享受人生,叫我自己請人湊。 所以樓主唸清楚自己想點,你搬得出去,咪唸住可以搬返同99住。或者可以咪搬返自己媽咪度,叫佢幫手。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我同99住埋十年多了,有一個仔,都8歲了!我無叫99湊bb,唔想加重佢負擔,亦唔想令大家關係緊張。最難頂係1-3歲,成日我教仔時就出黎做好人,轉眼亦過去了!期間我地無嘈過,盡量叫自己放鬆,當為老公,佢好錫99!而我從來都無諗過搬開,因為知道沒可能的事,住下住下又無咩野!

shui_sum  你好睇得開!  發表於 13-9-11 13:47

子爵府

引用:我地當然一早知要一齊住,但低估了婆媳之間

我地當然一早知要一齊住,但低估了婆媳之間的糾紛。我身邊很多已婚/未婚朋友都話一定唔會同99一齊住,仲話 ...
退休當然係輕輕鬆鬆打下牌同朋友吹下水咁,唔通仲要勞心勞力咩,同埋你自己生個小朋友,點解要奶奶幫手照顧?老人家體力唔同我地,佢未必夠精神/體力照顧架!你要返工好累,但你決定要生時都應該預左啦?mouth:唔明你要嘈d咩,可能你搬走你奶奶仲開心,終於可以過返退休應有嘅生活

別墅

引用:我同99住了幾年,初頭大家相處都ok,但越住

我同99住了幾年,初頭大家相處都ok,但越住得耐越多問題。我有左bb後,佢都冇乜理我。我同老公都要返工,放 ...
我同99住了很多年了,未生小朋友相安無事,佢仍一早講明生小朋友佢幫吾到D乜! 好在我請左个好工人,照顧小朋友及家務佢做晒,仲成曰同99傾計。小朋友99確實係無责任woo.

水晶宮

Agreed

首頁

尾頁

跳至