跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇"不速之客"呀?

我奶奶同老爺成日自己走嚟, 話要睇阿仔, 但係我又要餵人奶, 唔得閒招呼佢哋, 佢哋又會話我冇規舉. 仲有呀, 佢哋黎之前係唔會話你知, 失驚無神出現喺仔門口,  

別墅

Re: 有冇"不速之客"呀?

Probably that's because you live very close to your 奶奶同老爺? I purposely moved out from the area they live so that they have to call before coming...heehee

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

冇規舉 <~~咩意思 ?? 佢地何常唔係呀...失驚無神出現...咁岩餵緊奶咪咩都比佢睇哂 =.="雖然佢地都唔會係想睇..但總之比人睇到就唔like啦....><..叫妳老公同佢地講聲啦....
我而家仲有10日到生..之前一早已經同我老公講定...叫佢阿媽咪日日都上黎呀(雖然老爺同奶奶都好錫我 )...到時我同bb匿埋晌房咪話我無面比呀...仲有就係佢阿媽係食煙既...次次黎個身都係一陣煙味同拜神既味.....我講明如果我聞到就唔會比bb佢抱架...臭到死....先小人後君子呀...唔好到時因為呢d野整到我有產後抑鬱症先好呀....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

我奶奶自我出院後10日有8日上來看bb或同bb沖涼, 不過就有tel 來先(10-15mins上到來,住得近關係). 但都幾阻我媽做o野及我都未訓醒. :cry:

大宅

好有同感.
我奶奶住得仲近, 五分鐘就到.
佢完全冇想過打電話上來先, 雖然個仔同個孫佢都有份, 但係我先係間屋o既主人, 佢好似鍾意幾時上來就上來咁, 頭先成十點先上來, 你地知啦, 我地要爭取時間休息, 佢就完全唔理, 我預左洗完pump 奶器就訓, BB 都已經擺左入房, 佢居然仲企向我房撩BB, 撩喊佢我點訓, 結果BB 都被wake up, 雖然冇人嘈佢都可能自己wake up, 但我就唔鍾意佢當正自己屋企咁, 何況佢又唔係好錫我. 我已經叫左我老公同佢講以後要先打電話上來, 佢唔鍾意都冇辦法, 不過就同老公嘈左一輪.

:-( :-( :-(

大宅

但有時先生左右做人難. 夾在中間. 返工後亦靠她日頭睇bb. 不能太出面(不喜歡她的行徑), 為有忍下.

好有同感.
佢完全冇想過打電話上來先, 雖然個仔同個孫佢都有份, 但係...

大宅

唔知係米真係荷爾蒙影響, 宜家睇好多野都唔順眼, 湊住BB 都令我疲於奔命, 仲要對佢強顏歡笑, 忍又覺得好辛苦自己.
Before gave birth, 我已經忍左好耐
舉一個事例, 佢一開始叫佢煲薑醋, 佢話佢好忙叫我訂, 不過我阿媽就話佢煲唔煲都好, 我阿媽都會煲, 不過我奶奶個奶奶叫佢煲, 咁佢就煲, 但每次煲佢都話自己煲得好好食, 自己忍不住食晒d 豬腳, 到我生時佢當住我老公同我話自己已經食左half.

629 寫道:
但有時先生左右做人難. 夾在中間. 返工後亦靠她日頭睇bb. 不能太出面(不喜歡她的行徑), 為有忍下.

好有同感.
佢完全冇想過打電話上來先, 雖然個仔同個孫佢都有份, 但係...

別墅

我有同感呀!成日借啲意上來,係有電話,但係咪話俾我知佢而家向附近,上近黎。一上到黎,就不斷話我阿b想人抱,不斷咁唔放低我個仔,我試過成日都無機會掂過個仔,餵奶啦、玩尿片啦,除咗我餵人奶,佢至肯俾番個仔我抱。成日抱住「種」壞晒我個仔。佢重叫我對個菲傭好d,佢話佢叫佢來香港,攪到人地母子分離好淒涼喎!我無俾人工咩,我對工人都算好好,知佢剛剛來香港,我都盡量慢慢講俾佢聽d嘢點做,我都無set rules俾佢啦!我重用$4000幾蚊請佢架!我真係怕我再聽到我奶奶把聲,我就有產後抑鬱架啦。聽日十二朝,佢又借啲意拎啲薑醋黎,又唔知幾點至捨得走,希望bb聽日瞓成日咁就好啦,等佢無借口抱阿b! :-(

民房

我都完全感受到你感受,他們住在對面大廈,他們仲安排"d"三姑六婆上來"Tim"呀,我預吾順啦!
panhmc 寫道:
我奶奶同老爺成日自己走嚟, 話要睇阿仔, 但係我又要餵人奶, 唔得閒招呼佢哋, 佢哋又會話我冇規舉. 仲有呀, 佢哋黎之前係唔會話你知, 失驚無神出現喺仔門口,  

複式洋房

actually我老公同佢哋講過之後情況都有改善, 但係次次一到嚟都係對我黑口黑face, 好似我欠咗佢咁, 只係掛住阿仔...

大宅

我都有同感呀, 依家好似動物園咁, 重要冇限開放時間. 佢地上黎完全冇通知. 再唔係只係通知我奶奶(依家奶奶同住). 心諗, 奶奶幾時變左我個經理人

重有, 阿囝依家同我同房, 佢地一上黎. 唔理我同阿囝係唔係訓緊, 都照開房門抱走阿囝. 真係好激氣.

有時, 我係房餵緊人奶, 奶奶就門都唔拷, 開門入黎. 成日問, 唔肯食呀? 唔夠飽呀? 重要裝個頭過黎問. 真係嬲佢唔知, 話佢唔好意思.

我有同老公講過, 佢叫我下次lock 門.
所以依家要好似自閉咁, 成日收埋自己係房.

洋房

我奶奶都係成日好想嚟我屋企睇bb, 其實我奶奶都算對我好, 但係佢又係唔出聲嚟到附近先至話係附近上緊嚟... 有時我真係唔明, 佢唔驚我地唔係屋企咩, 雖然話我坐緊月實係屋企, 但係有時我會同bb去健康院, 未必係到. 佢都唔係第一次. 都試過佢叫啲親戚自己嚟我屋企, 人地晨早八點鐘係屋企出門口, 奶奶就成十點先至打俾我, 話有佢啲親戚晏啲嚟睇bb, 點知放低電話未夠半個鐘, 佢啲親戚就嚟到...哇... 好彩我係屋企唧, 如果唔係, 人地咪白行一趟, 人地係山長水遠坐成兩個鐘頭車先嚟到呀... 真係激死...
後來我都有同老公講, 叫佢同奶奶講, 之前最少一日打個電話嚟通知下都好呀... 我真係唔係成日得閒或者係屋企架.. 我真係唔想佢地白行呀.
至於抱bb, 奶奶同老公個妹, 成日掙住抱, 又摸bb塊面, 有時我唔係唔想俾佢地抱, 想佢地講下衛生, 起嘛洗佐手先呀. 有次老公叫奶奶洗佐手先抱, 佢話你地洗啦, 我唔洗洗... 吓?! 都唔知係乜道理?! bb瞓佐, 我唔想攪醒佢, 放佐bb入房, 佢地可以唔出聲自己入房攪bb, 攪到bb嘈, 佢就話佢都唔瞓覺... 唉! 真係救命, 應付佢地已經用晒我啲精力.

別墅

無錯!完全係展覽廳,無關門嘅時間,最離譜個個話上黎,2點到會黎我屋企,但就會4點半都唔見人,雖然話坐月向屋企,但唔代表我整日都隨時候命等佢地黎架! :tongue:

別墅

Reading all your messages, I guess I am the lucky one. 99 can only travel by MTR/KCR, and that's why she can't get to my place easily. She just calls everyday, and my husband will handle all the calls.

Before I moved, I used to live very close to 99 and she always comes to my house even she knows that I don't need to work on Sat. She always pretended absent mind. That's why I decided to move before having bb....

首頁

尾頁

跳至