夫婦情感

跳至

首頁
12345...87

尾頁

大宅

請各位男人同女人都俾D意見俾我。。

自從上次同C6嘈過後又玩坦白(佢自己提出坦白)﹐我仲以為大家關係會好同正常番。。但原來大家都係記仇既人﹐可能甘大家始終都好似有D隔膜甘。。

今年10月﹐佢叫我可以同個仔番香港探親﹐每年都有一次啦﹐每次大概三個星期至一個月佢就會吹我番屋企啦。。。但今次佢竟然一再而三甘叫我postpone個回程日﹐佢話有個大客黎要應酬﹐公司會好忙﹐最後我stay係香港有兩個月啦。。期間佢公司出現大問題﹐心情處于極度低潮﹐但我係香港幫唔到佢﹐佢曾經叫我兩次早少少番但因我就爸爸公司假一齐同我湊仔仔番所以早唔到。。。。

點知番到黎第二日﹐我竟然帶左屋企大門key走無放低俾工人﹐甘佢無門口入就大發脾氣﹐話佢唔會番屋企食飯叫我自己同爸媽食﹐之後個幾個鐘都唔開電話(有時真覺D 男人好白痴﹗) 到佢番到屋企就梗係媽餐飽﹐ 但佢竟然講到好似我係突登拎走條key唔俾佢入屋甘﹐ 講下講下﹐仲反口話我走去香港兩個月﹐唔關心同care佢﹐ 佢依家已經開始慣左一個人生活﹐唔洗我都得哦﹗﹗

嘈完兩日﹐我就要帶埋仔同爸媽一齐去旅行5日4夜for christmas﹐個C6應該係黎join番我地第三日既﹐但到左第二日時﹐佢call我話個大客突然通知要黎﹐如果佢遲一日黎﹐tkt 要補錢﹐變貴好多﹐只住一晚好似唔低甘﹐甘我都同意﹐就算啦。。。

大家睇到依度好似就完﹐其實未﹐我個人好多疑既﹐我突然有一日開始打番屋企問工人先生有無番黎屋企﹐原本我走左後佢係無番屋企訓﹐我已經即刻 打俾佢問係邊同點解﹐佢話訓公司﹐我話點會呀公司甘多工人出出入入﹐佢又有部好車點會甘放心park係公司門口呀﹐ 佢話佢依幾日病又我又唔係屋企照顧佢﹐所以訓公司有個老太太識煲藥俾佢飲哦﹗﹗ (你地信唔信﹖﹖﹖﹖)

我即刻打電話俾佢既女同事問個客突然話黎真正假﹐佢話真既﹐但個客只留一晚﹐其實如我C6想佢係可以join既﹐仲有其實個trip係佢自己plan 嫁。。仲有我問有無可能我C6會訓公司﹐個女同事話甘多工人應該好滿﹐所以應該無可能哦。。。甘我越諗就越嬲﹐就sms俾C6話我跟佢都成10年﹐我從來無對佢唔住既野﹐我想佢同我坦白﹐仲祝x'mas to your "friend" too。。。。

佢打番電話俾我好嬲甘問我乜野意思﹐我問佢點解有屋企張大床唔訓﹐有大屋唔住﹐有兩個工人唔用﹐走去訓公司﹗﹖﹖﹖佢答我係屋企都無人理佢﹐照顧佢﹐仲話我已經唔再 appreciate 佢﹗﹗﹖佢 同講過好多次我唔appreciate﹐但我始終都唔明我點唔appreciate﹐叫佢解釋又唔肯﹐只講佢每日放工番黎都唔appreciate 哦﹗﹗想點呀﹗﹖夾道歡迎呀 妖﹗真麻煩﹗

我仲真係開口問佢係唔係識左第二個﹐佢就話無﹐仲叫我唔好問埋D stupid 問題哦﹐甘我話有乜問題講清楚啦﹐佢話諗得太簡單啦﹐我話有幾複雜請解釋﹐又唔講呀。。就係甘我完左個x'mas trip 番黎﹐我地都仲未正式好好地傾﹐都唔知想唔想同佢嘈好﹐又驚唔好結局。。我依家爸媽都係度﹐真係想講俾佢地知但驚佢地唔開心﹐個女嫁都甘遠個老公仲甘對我tim。。。 :-( :-(

我依家點諗都唔多信佢訓公司﹐佢可能訓酒店﹐希望自己一個人啦﹐我考慮緊打去酒店問下﹐有無記錄﹐如有﹐我去問下D stuff有無見過佢﹐你地話好唔好﹖﹖﹖﹖

大宅

Re: 請各位男人同女人都俾D意見俾我。。

其實佢係咪有第二個就真係唔敢講,d男人要講起大話上黎,可以搵個好大既籍口,可以將責任推到老婆身上都得

但照佢同你既對話來看,佢好似真係好寂寞,而你亦似係唔夠耐性

就女人為例,愈多心事積埋積埋既時候,對方無耐性追問到底發生咩事既時候,便愈唔想講,因為覺得對方無誠意關心自己,講都好似無用一樣,佢講得出在家都好似無人理一樣,我諗佢在工作上一定遇到了挫折而最親的人也不能跟他分擔,所以他感到失落了,既然個trip係佢plan的,當然他是想去的,也許只是工務一而再令他無法跟你團聚而他更感不快。

無論他是是不是有忍瞞都好,現在,是很容易被入侵的,千萬要留心和多關注他

大宅

Agree.

I think he has something strange but he still wants to be with you.

Try to be patient and talk to him. You may be very angry when seeing him.

He said you should appreciate him. Maybe yes. Maybe you should smile at him and be very happy when he comes back home. Many men like this.

I had the same experience.

My ex-husband also worked under stress 3 years ago and I was too busy studying for my Master degree at that time so we seldom talked. Later, I found that he was in love with his colleague for several months and then I left 'cos he still saw that woman and I could accept it.

Sometimes men want new women and new girlfriends than wives 'cos they show more concern on men.

I found that I should show more love and passion on him 'cos he liked it. But I didn't do it 'cos I met him for 9 years already. so no passion on him.

Your relationship is very fragile now. Don't check him. Pretend to be stupid. Act as a good wife (love him more). If he doesn't say he loves other woman, don't ask him otherwise you're stupid and you can't save your marriage.

When you're with that man for too long, sometimes you miss something. Please remember what you did when you're in love. Don't be a troublesome wife.

Think about what your man want. if not, you'll lose your husband.

I learned a great lesson at that time but it's good to me. I'm now re-married and always think what I can do better to keep my marriage.

水晶宮

由 pegbrian 於 2006-12-26 01:34:27
自從上次同C6嘈過後又玩坦白(佢自己提出坦白)﹐我仲以為大家關係會好同正常番。。但原來大家都係記仇既人﹐可能甘大家始終都好似有D隔膜甘。。

玩左坦白,但有冇玩埋"改善" 先?知道問題所在,要善改埋至係重要,先至解決方法。

雖然佢口叫你postpone個回程日﹐其實佢好可能想試下你係咪著緊佢 (從postpone個回程日 & christmas trip 可以睇到)。

你諗住順佢意思,但其實佢可以希望你答:
唔好啦!我想早d返黎見到你,好掛住你............。
唔緊要啦!貴 少少,你工作咁辛苦, 要輕鬆下,我好你黎。

其實有d男人好少氣,想你緊佢,但大男人又唔想講出口,有時仲講反話,試下你添。(但我覺得你老公已經講到出口, 所以更加要小心)

我覺得你真係要趁未有第三者,主動做番d野,拉返老公個心返黎。如買d小禮物比佢,多d嗲下佢,關心下佢, 出公司陪佢lunch, Friday接佢放工同佢dinner (二人世界,做返拍拖既野)。

老公咁辛苦工作,無非想返到屋企有個人傾下,關心下自己,可以自己減壓。但如果佢辛苦工作番黎得唔到佢需要既話,就為有向外尋找。

其實你e+要做唔係諗辦法hotel address, 查佢去左邊,而係諗辦法搵番佢個心香黎。

天空之城, 快樂之地

大宅

Agree.

Do what he wants, say, show love & concern.

Do what you did when in love.

He wants to be with you, so try your best to win back his heart.

Don't think you don't want to do it. You should if you don't want to lose your husband.

Be tender, don't be angry.

子爵府

好媽媽勳章

其實夫妻感情出現問題...大家應該都知道問題出現係邊到...其實有陣時女人以為咁做係為男人好..但係呢d未必係男人想要...留意你老公...老公係你...而家未必有第三者...但係夫妻感情變差...難免將來會有第三者介入...男人同女人一樣...好多時講野會口不對心...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你都識講你都嫁左,返去三兩日就話姐,
去成2個月,咁係人都唔高興啦,
我想問o既係你住邊架?有必要返去咁耐咩?
講真o個句,與其對住2個工人,
咁我都訓公司啦!
可能你老公覺得好似要同人分老婆呢~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

多謝大家既意見。。其實我嫁左去印尼(好悶無朋友)﹐每年都係番香港一次者。。。唔過份呀。。。我都知今次返好耐但明明係佢叫我postpone﹐ 真唔明白點解要用反話去試我者﹖﹖ 男人講野唔係一就一﹐ 二就二咩﹖ 乜甘似女人嫁﹐口不對心!

唉﹐依兩日都係面左左甘﹐ 我都唔想甘﹐但叫我無端端去爺番佢﹐我估做唔到﹐如唔係真心﹐我真係唔太識扮野嫁。。。。 依兩日都有朝早陪佢食早餐啦﹐我煮仲坐到佢出門(5.30-6。30am) 之後反上去訓過。。。。

mrsegg, 我覺得你好似好明白我老公甘﹐ 你都講得出佢曾怨我既說話﹐ 甘請問我應該點樣開始打開依個疆局先又點樣去引番佢講出唔開心既事呢﹖終我地大老都死要面子﹐ 要我無晒尊嚴甘任佢鬧﹐我會傾唔順嫁哦。。。。依家係睇邊個行出依一步﹐上次我已試過低聲下氣講和但佢仲大大聲鬧番我轉頭﹐所以我無再理佢囉。。。

其實你地都講中﹐佢﹔鬧時話我係good mother but not good wife anymore.....haaaii....我只不過用多時間係湊仔上嗎。。。我梗係以仔仔為第一位啦。。。我老公都甘大個人識得照顧自己啦﹐ 唔通仲要同個仔爭寵﹖﹖ 做人老婆真係唔容易呀﹗﹗ :cry:

其實佢仲安排左個new year short trip﹐ 但我諗緊應否叫佢cancel 去﹐因大家都面左左﹐ 去trip 又點會開心嫁﹐ 不如唔好晒錢。。。。right??

水晶宮

其實你地都講中﹐佢﹔鬧時話我係good mother but not good wife anymore.....haaaii....我只不過用多時間係湊仔上嗎。。。我梗係以仔仔為第一位啦。。。我老公都甘大個人識得照顧自己啦﹐唔通仲要同個仔爭寵﹖﹖ - why not ? 佢都係人,係人就想人care,受重視架啦!倒轉佢唔care你,每月淨係比家用你,你都唔like la。

要面子就會失去老公,可能以後只有你同個仔係屋企。你諗清楚啦, 走出左既心, 千軍萬馬都未必拉番到轉頭, 唔好比自己做後悔既事。
天空之城, 快樂之地

子爵府

tum~

大宅

pegbrian 寫道:
多謝大家既意見。。其實我嫁左去印尼(好悶無朋友)﹐每年都係番香港一次者。。。唔過份呀。。。我都知今次返好耐但明明係佢叫我postpone﹐ 真唔明白點解要用反話去試我者﹖﹖ 男人講野唔係一就一﹐ 二就二咩﹖ 乜甘似女人嫁﹐口不對心!

唉﹐依兩日都係面左左甘﹐ 我都唔想甘﹐但叫我無端端去爺番佢﹐我估做唔到﹐如唔係真心﹐我真係唔太識扮野嫁。。。。 依兩日都有朝早陪佢食早餐啦﹐我煮仲坐到佢出門(5.30-6。30am) 之後反上去訓過。。。。

mrsegg, 我覺得你好似好明白我老公甘﹐ 你都講得出佢曾怨我既說話﹐ 甘請問我應該點樣開始打開依個疆局先又點樣去引番佢講出唔開心既事呢﹖終我地大老都死要面子﹐ 要我無晒尊嚴甘任佢鬧﹐我會傾唔順嫁哦。。。。依家係睇邊個行出依一步﹐上次我已試過低聲下氣講和但佢仲大大聲鬧番我轉頭﹐所以我無再理佢囉。。。

其實你地都講中﹐佢﹔鬧時話我係good mother but not good wife anymore.....haaaii....我只不過用多時間係湊仔上嗎。。。我梗係以仔仔為第一位啦。。。我老公都甘大個人識得照顧自己啦﹐ 唔通仲要同個仔爭寵﹖﹖ 做人老婆真係唔容易呀﹗﹗ :cry:

其實佢仲安排左個new year short trip﹐ 但我諗緊應否叫佢cancel 去﹐因大家都面左左﹐ 去trip 又點會開心嫁﹐ 不如唔好晒錢。。。。right??

pegbrian:

你同一般因為湊小朋友而令感情變差的夫妻差不多,不過多數的角色都是老婆嫌老公陪唔到,你地就調返轉。

我覺得你老公有少少似小朋友一樣,係度扭計,做一D令你唔開心既事出來惹你注意,你覺唔覺?我諗佢為左呢樣野(你少陪佢)已經唔開心左好耐,但一直PLAN好的TRIP都無法如期進行,更令佢大大覺得老婆已經屬於BB,唔再理佢。

但你性格有D似男仔,就好似只顧事業不理家的大男人,你就顧著BB和家人多於佢,趁現在還未有位比人乘虛而入,請好好作好防備,以免日後有外遇出現,便責無旁貸。

唔好以為平時一大個男人便很硬淨,有時佢都好似小朋友一樣要人哄要人鍚,如果你只將BB放第一,他會覺得很後悔要BB,他夠愛你的話,甚至會呷BB的醋,只要你稍加心思便可以將他的信心重建,也許你是不會向他低頭的人,因為你覺得自己沒做錯什麼,只是分身乏術,沒法照顧週邊每一方面,但你可以有這麼好的身邊人已經很幸福,起碼,身邊任何一個都須要你,這也是你存在的價值,要同佢傾得埋,首先你要明白你要慶幸今天他仍著緊你,須要你,這比這裡很多的媽咪已經幸福得多,你便會懂珍惜他,愛護他。

就當這段時間是你忽略了他,便由他的弱小心靈開始著手,給點耐性,找一晚約他去喝兩杯,溫柔的問一

大宅

同意
sharonhwyc 寫道:
你都識講你都嫁左,返去三兩日就話姐,
去成2個月,咁係人都唔高興啦,
我想問o既係你住邊架?有必要返去咁耐咩?
講真o個句,與其對住2個工人,
咁我都訓公司啦!
可能你老公覺得好似要同人分老婆呢~

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

完全同意呀 [quote]
mrsegg 寫道:
[quote]

你同一般因為湊小朋友而令感情變差的夫妻差不多,不過多數的角色都是老婆嫌老公陪唔到,你地就調返轉。

我覺得你老公有少少似小朋友一樣,係度扭計,做一D令你唔開心既事出來惹你注意,你覺唔覺?我諗佢為左呢樣野(你少陪佢)已經唔開心左好耐,但一直PLAN好的TRIP都無法如期進行,更令佢大大覺得老婆已經屬於BB,唔再理佢。

但你性格有D似男仔,就好似只顧事業不理家的大男人,你就顧著BB和家人多於佢,趁現在還未有位比人乘虛而入,請好好作好防備,以免日後有外遇出現,便責無旁貸。

唔好以為平時一大個男人便很硬淨,有時佢都好似小朋友一樣要人哄要人鍚,如果你只將BB放第一,他會覺得很後悔要BB,他夠愛你的話,甚至會呷BB的醋,只要你稍加心思便可以將他的信心重建,也許你是不會向他低頭的人,因為你覺得自己沒做錯什麼,只是分身乏術,沒法照顧週邊每一方面,但你可以有這麼好的身邊人已經很幸福,起碼,身邊任何一個都須要你,這也是你存在的價值,要同佢傾得埋,首先你要明白你要慶幸今天他仍著緊你,須要你,這比這裡很多的媽咪已經幸福得多,你便會懂珍惜他,愛護他。

就當這段時間是你忽略了他,便由他的弱小心靈開始著手,給點耐性,找一晚約他去喝兩杯,溫柔的問一

大宅

今晚仲衰﹐ 今晚突然間又開始傾玩坦白啦。。。佢竟然坦白地問

1。 我點解唔去整靚自己﹐ 叫我做運動﹐叫我減肥﹐ 但我己經瘦左好多﹐ 好多人都講我唔知有過BB。。。

2。 點解我唔再聽佢話﹐ 我地兩個湊仔既意見唔同﹐ 我有時唔同意佢既意見所以唔用。。

3。 佢終于都誠認係佢變左﹐ 佢自己變得高要求﹐ 佢覺得自己一路有進步而我無﹐ 所以步伐唔一樣。。。話如果係甘下去﹐ 佢會頂唔順。。。甘我問如頂唔順會點﹖ 佢話唔知﹐ depends on me...

4。佢話都依家為此都覺得我都係鐘意香港多過印尼﹐ 大佬呀﹐ 我家人係香港﹐ 又住慣香港﹐ 我鐘意者﹐ 又無話搬番去﹐ 甘都要鬧﹖

5。佢話依家剩係個仔令佢開心哦。。我係唔係度都無問題。。。。

:-( :-( :-(

佢竟然甘講﹐ 我真係好傷心同嬲﹐ 我直情大喊出黎﹐ 佢就好緊張話唔係甘既意思。。。。我又問係唔係要離婚﹐佢話唔係。。。甘我話cancel 個weekend trip la...useless to go to trip with this kind of bad mood.... 點知我D眼淚突然停﹐ 我變得好鎮定同佢話有乜講埋去。。。佢就唔再出聲﹐ 大家都訓唔到﹐ 佢突然落樓睇電視﹐而我就係房中自己好嬲好嬲甘想打人或打野﹗ 我之後就落樓死都叫佢上房,佢又竟然上房訓到覺哦。。。

各位﹐ 我地已黎到甘既疆局﹐ 仲可以點做﹖﹖ 大家見到面好似好黑人曾甘﹐ 無晒愛既感覺。。。 :-( :-( 就算我想開始對佢多D關心但都已太坦白之後﹐ 好似好假甘。。。都唔知點令佢近番我又好似以前甘。。。﹖ :cry:
之前我地嗌交﹐ 佢只嬲一晚﹐ 第二朝會tum番我﹐ 但今次真係企得好硬好硬呀﹗﹗ 甘點呀﹖﹖﹖﹖﹖﹖
mrsegg,
請問你係男定女﹖ 如你係女性的話﹐ 我說真係覺得我自己係一個非常失敗既老婆啦。。。因 “ 我覺得你老公有少少似小朋友一樣,係度扭計,做一D令你唔開心既事出來惹你注意,你覺唔覺?我諗佢為左呢樣野(你少陪佢)已經唔開心左好耐,但一直PLAN好的TRIP都無法如期進行,更令佢大大覺得老婆已經屬於BB,唔再理佢” 就全中左佢既心聲。。。

請問點解你覺得我老公係好﹖ 又覺得佢仲著重我﹖ 但我覺得佢已唔理我啦。。。甘你覺得我老公是否已不愛我呢﹖ :-(

我估點樣都去唔到好似以前甘恩愛嫁啦﹐ 我會成日記住佢講過傷我既說話。。。 :cry: :cry:

大宅

老公至係對一生的人, 好好傾下啦, 放下不必要的face, 其實所有男人都鍾意溫柔的女人, 唔好做tough lady, 百害而無一利, 請記 :lol:

複式洋房

jindui 寫道:
老公至係對一生的人, 好好傾下啦, 放下不必要的face, 其實所有男人都鍾意溫柔的女人, 唔好做tough lady, 百害而無一利, 請記 :lol:

重有,男人鍾意'蠢'既女人架,好多時我明知答案,但都公講出黎先, 我都會話'

水晶宮

pegbrian ,

其實你好大女人、好自我。睇你d message , 你只以自己角度去睇,去駁回你老公所需要,你真係冇用心去改善大家關係。

唔好似為你嫁左去外國就好"位"屈咁,係你要嫁佢時,你應該一早有心理準,而且你係愛佢而嫁佢。

一個男人肯同你玩坦白,表示佢仍然愛你 (可能e+係退減左) ,仍然想大家努力去維持個家,珍惜大家。如果一個男人死心既話,佢唔會再想同你溝通架啦。

如果你真係想改善/維持呢段婚姻,你真係要作出改善。或者你可同老公教你一d方法,係可以改善,表示你有努力,有心大家一齊努力去維持個家,珍惜大家。

其實我覺得千祈唔好cancel 個trip,大家一齊離開現場 (屋企) 大家心情都會輕鬆d。呢個trip話唔定可以改善到大家關係,彊硬氣氛。

P.S. - 如果你想離婚,就可以仍然堅持自己所想。
我會成日記住佢講過傷我既說話。。。 佢講既係想你改善既說話, 忠言多數唔岩聽。你亦可以同佢講你想佢去改善地方 (e.g.唔好咁大聲鬧你..............)。
天空之城, 快樂之地

洋房

我覺得~你應該比點時間照顧老公吧~

其實男人只不過是個大細佬吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主諗野太主觀了,試下放低自己,由佢角度出發吧,我覺你老公仍然好愛你,唔係咩都唔洗同你同你講啦,佢同你講就係想挽救這段婚姻。
由你所講的內容,bk網友回覆大致都係覺你老公沒有問題,所以你應該客觀一些睇問題:
1)男人愛面子,如果老婆靚靚,都是男人面子,佢出得聲叫你減,你應該留意下了,就算為自己,都要減啦,一來對身體好,二來自己自信心都強些,老公搵2奶又少個藉口了。
2)湊仔當然各有意見,但有出入時,就要拿出來討論,大家都是為兒子好,但你聽左又唔做,老公就會覺自己係家沒地位了,你覺老公方法唔好,但你肯定自己個方法一定是最好?當大家都不知是誰個最好,可不搵次試下老公的方法,各自堅持己見,不是解決問題的方法。
3)大家步伐唔一致確是有問題,如果老公進步了,你也要跟住進步了,否則問題真係好大,你自己想想吧。
4)你已嫁了去印尼,應該盡量投入當地生活,比個信心你老公,你掛諗香港是正常,但不應常掛在咀邊,也不要比較兩地,這樣會令老公不安,老婆隨時有可能離開自己,係當初要嫁過去時,你應有心理準備,日後以印尼為家,現在老公把不安感覺說給你知,你倒過來說佢不對,是你對事太主觀了,沒有理佢感受吧!
5)係女性角度,有了兒子當然會把注意力集中係仔仔身上,當做一個好老婆,就要懂如何分配時間了,日間老公返左公,你就可以全程投入仔仔身上,到了晚上,仔仔就暫交工人照顧,自己照顧老公,多些同老公傾談,講下仔仔日間發生的事,同時又要聽聽老公講下公司問題,當然做老婆可能幫不了手,但做下聽眾是可以的吧,假日如果可以,安排一家三口郊遊,可以增加親子時間,又可以暫時忙記煩惱。

不要為左面子,把婚姻當賭注吧,兩公婆之間不存在面子的,只是對事,誰錯多些,就行多一步吧,要打破悶局,就要努力啦,新年不外遊,送份小禮物,一家三口在家靜靜度過也不錯吧....

大宅

pegbrian,

我是女性來的,但係我時常從男性角度去諗野,係因為我覺得懂易地而處才是真正了解對方的辦法,但這也有不好,這可以把對方寵壞,也因為我只顧對方而忽略了自己,所以我不懂什麼叫愛自己,到有事發生的時候,最傷心的又是自己,但我堅持無愧於心,要給對方最好的!

講返你,到今時今日佢唔再

首頁
12345...87

尾頁

跳至