母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

種種原因 令我想放棄餵人奶........

從阿女出世到依家
我就全人奶餵佢
但係每次出街都好麻煩 而且又要限時限侯返屋企
因為好多地方無bb房 阿女又唔用奶樽
所以都選擇少出街 幾乎都只係過時過節先去奶奶度食飯
攪到自己好似自閉症咁 :-(

再加上因為老公搵錢唔多
生阿女前我又失業左好耐 所以都無乜積蓄
要買野都要先問過老公
想買個泵老公又話貴 唔比我買 結果攪到經常乳線閉塞 :-(
最近見到好多mami用baby sling出街餵bb
想話買一條用 點知老公又話貴 又唔比我買 :-(
攪到我經常都好唔開心

好想放棄餵人奶
但又想到阿女飲人奶會健康d 而且又會同我親密d
所以都15/16 唔知繼唔繼續好 :cry:
但繼續既話 我會好唔開心
問老公意見 佢又會話我想點就點 :cry:
我真係唔知點算好
:-( :-( :-(
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

大宅

Re: 種種原因 令我想放棄餵人奶........

哇, 你老公咁架, 你唔好放棄吖, 人奶對bb好好架!
有d奶pump好平, pigeon都係百幾蚊!

子爵府

我都係由大肚開始無做野到而家,所以您ge心情我可以明白!
但我同您唔同係,BB未滿月我已經周圍去,未有babysling我只會用外套&披肩直接埋身餵,一樣係去到邊餵到邊,我甚至試過企响個shopping centra一角餵.......
頭6M我真係好輕鬆,幾條尿片/濕tissu就可以出街大半日
另一方面,bb唔單止健康,我地呢1年都洗少好多....奶粉,奶樽,hehee-->衛生巾 :lol: :lol:
我自己有2條sling,其一係半自製$50(印尼布+圈+車工),一樣安全,一樣同現成babysling好用
記住,有頭髮就有辦法,我只係諗唔到辦法叫自己停人奶&要hubby唔好咁lazy幫手湊女

大宅

@iris@
唔好唔開心啦,我有一個spare泵,之前借了俾朋友用,但佢已經放棄了餵人奶,不如我借俾你用啦,咁你咪可以泵奶囉,
至於sling,不如睇下媽媽有無多可以俾你用,我都好想幫你,但我都要用,而且我由明日開始失業啦,剛剛今日俾公司遣散,我都要成日同阿b周圍去呀

大宅

同埋講真,放棄人奶買奶粉咪仲貴

別墅

唔好放棄呀!你比我好得多啦,你可以全人奶餵阿女,我好想好想全人奶餵我阿仔,但係我唔夠奶,由佢出生到現在五個月都要補奶粉,我都唔想放棄,開頭都好唔開心,但而家接受咗,咪餵得幾耐得幾耐.

如果出街ga話,盡量去一D有餵奶設備ga商場,例如沙田新城市第三期,鑽石山荷里活廣場等等...荷花親子中心一定有餵奶房.

至於泵奶器,你mind唔mind用二手,我有個Pigeon電動泵奶器,朋友比ga,我太少奶都費時泵,所以無用到,如果你要ga話,可以比咗你.

Baby sling, sorry呀!我唔知係咩呢嫁.
?-(

唔好唔開心,努力!"力口"油呀!
呢道有好多奶媽支持你家

大宅

celiacat 寫道:

係呀,所以 ?-(
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iris,
係lor,實有辦法架,奶泵貴咪睇下有無人可出借or買二手lor,babysling我都係自製,3碼布可以造兩條,布+扣夾埋只係64個大洋,$64兩條bor﹗﹗為起都係$32一條,我用d好雞好雞既衣車黎車,都好扎實,其實手縫都ok架﹗

唔好輕言放棄呀﹗
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

avent 奶泵 $200-$300 ,都係 2 罐奶粉o既價錢
babysling 唔係一定要買,用大帔肩,外套一樣得
餵人奶你覺得唔方便,我話你知,你唔餵之後就知餵人奶幾方便!!出街一袋 2 袋,無奶粉又要去買!! bb 唔舒服無胃口訓唔著,人奶就最好,最好o既食量,最好o既安慰劑 至緊要都係人奶係 bb 健康o既最好防線
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

畀面勳章

係囉, 呢到有咁多support, 有咩問題解決唔到喎, 呢到成日有人送出或者低價賣某d物資架啦, 唔好怕醜, 出聲睇下有冇人幫囉, 餵人奶真係好方便, 人人話我點解可以堅持到依家, 話好辛苦, 但係我真係覺得又要洗樽, stream樽, 又要開奶, 仲辛苦喎
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

我自己無用babysling, 用條圍巾披住就餵, 其實babysling 都唔係咁必要嗟, 出街帶條大圍巾一樣都可以照餵.

講真, 奶粉好貴架, 成百幾蚊一罐, 又要買奶樽同洗潔精, 咪仲要使多d 錢.

大宅

yes yes... agree agree, 我想用條圍巾披住都ok呀, 如果出街ga話,我會盡量去一D有餵奶設備ga商場-沙田新城市第三期 & 荷花親子中心一定有餵奶房
我早前食藥, 要停止餵人奶, 我cry左幾晚呀 :-( , & 發現餵奶粉重唔方便,所以唔好give up
nikitac 寫道:
我自己無用babysling, 用條圍巾披住就餵, 其實babysling 都唔係咁必要嗟, 出街帶條大圍巾一樣都可以照餵.

講真, 奶粉好貴架, 成百幾蚊一罐, 又要買奶樽同洗潔精, 咪仲要使多d 錢.

別墅

同意,一個月ga奶粉錢可以買一個勁好ga泵奶器.

fwc 寫道:
[quote]
celiacat 寫道:

係呀,所以 ?-( [/quote]

別墅

jefprijer、giraheiz、basialmama、celiacat、fwc、eed、webjen、winwin815、nikitac、pangchaimami

謝謝你地既鼓勵
因為我太懶了 只好一次過多謝你地^^

jefprijer 我想要你的奶泵 先謝謝你
你是不是住沙田啊?
因為看到你發表數下面寫著"沙田"

其實我老公又唔係太衰
只係佢唔想我亂洗錢 怕買左返黎又發覺無用
依家我發覺原來有咁多人支持我
心情都好左好多
真係好多謝你們既關心

我會先學用披肩試下出街餵
至於bb房方面 其實問題都好多
沙田第三期的我有去過
但係得一間 而且又只能夠容納一個大人+1個b
所以都係唔係好方便 萬一有人剛入去 咁就要等好耐囉
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif
該用戶已被刪除

別墅

收到你的PM.

如果出街餵奶ga話,我有多一些建議,可以係運動埸的更衣室,我試過係馬鞍山公園果個室內運動埸的更衣室和顯徑公園果個網球場更衣室餵奶,我覺得ok,起碼地方都大D,大過果D所謂ga餵奶房.

@iris@ 寫道:
giraheiz、basialmama、celiacat、fwc、eed、webjen、winwin815、nikitac、pangchaimami

謝謝你地既鼓勵
因為我太懶了 只好一次過多謝你地^^

jefprijer 我想要你的奶泵 先謝謝你
你是不是住沙田啊?
因為看到你發表數下面寫著"沙田"

其實我老公又唔係太衰
只係佢唔想我亂洗錢 怕買左返黎又發覺無用
依家我發覺原來有咁多人支持我
心情都好左好多
真係好多謝你們既關心

我會先學用披肩試下出街餵
至於bb房方面 其實問題都好多
沙田第三期的我有去過
但係得一間 而且又只能夠容納一個大人+1個b
所以都係唔係好方便 萬一有人剛入去 咁就要等好耐囉

男爵府

JefPriJer 寫道:
收到你的PM.

如果出街餵奶ga話,我有多一些建議,可以係運動埸的更衣室,我試過係馬鞍山公園果個室內運動埸的更衣室和顯徑公園果個網球場更衣室餵奶,我覺得ok,起碼地方都大D,大過果D所謂ga餵奶房.

我自己呢就冇有怕wor, 我真係去到邊餵到邊, 前幾日去cyberport, 去ocean park, 都係坐係一邊用件衫或披肩蓋住就餵.... 其實好多人都知我餵緊奶, 咁我又唔覺得有咩問題囉, 佢地睇唔到我個身體就得啦, 咁d人用bottle餵都周街餵啦, 大家都餵奶之嘛, 我真係唔覺得尷尬架bor.... 或者我... 胸唔多肉, 所以唔怕走光啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你有提到沙田,可試去Mark & Spencer借更衣室餵,我在香港太古果間佢地都好願意借。
你要加油,唔好咁容易就放棄,其實帶奶粉真係仲麻煩。

別墅

jefprijer、peaceaa1122

多謝你地提供既地方
我從來都無諗過 原來除左bb房外
仲可以有地方餵奶
我下次去街 會試試搵其他地方餵
謝謝你地

別墅

Mcada

謝謝你分享你的經驗
不過我仲未試過周街餵
因為我比較怕比其他人睇住
如果真係搵唔到地方餵
我應該會試試的
希望唔會覺得太尷尬

另外也謝謝"Y_Y"-yvonne給我的鼓勵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊