夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

你知道嗎???

唔知從幾時開始...我已經唔想同你講野。
唔知從幾時開始...我已經唔想同你一齊食飯。
唔知從幾時開始...我已經唔想你掂我。
唔知從幾時開始...我已經唔想同你一齊訓。
唔知從幾時開始...我想你留係大陸,多過留係屋企。
唔知從幾時開始...我見到你,就覺得討厭。
唔知從幾時開始...同你係一個空間,我就覺得無氣透。
唔知從幾時開始...我地大家已經唔再需要大家。

但係...從今天開始....我請你出廳訓,我便覺得很舒服,
因為不用對著你。

我唔明白...點解咁都要繼續一齊...一齊住..如同陌路人...
你有壓力...我都有壓力...我覺得我已經盡力令明白我既
感受...你亦盡了力令我明白你既立場...現在我明白了...
我們大家得不同協調...我覺得係問題的...你覺得不是(需
然你口說同意這也是問題,但你既表現話我知你覺得不是)...
唔好再敷衍我啦...唔好令我地既關係變成仇人啦...
我同你都沒有錯...只是大家已經唔再係以前既自己。

好耐好耐好耐以前同你講過...感情係堆砌返來的...愛情係
要維繫...如果唔識做...便會變淡...爭執...更會磨滅....
到今天...我知道...你當初是不相信我的....

我知道...我在這裡寫的一切...你不會知道...因為...
我已不想同你講...我是放棄你了...我可以繼續與你同
一屋簷下...相信只係因為bb...這樣我真的覺得很悲哀。

大宅

Re: 你知道嗎???

?why?

我曾經都係過來人, 我知道其實係好唔開心既, 不過你可以上黎同我地傾下計架

複式洋房

係呀!
有咩唔開心講出來,同我

大宅

?why?

我認為咁樣長始唔係辦法,既然你仍然選擇留在同一屋簷下生活,及為你BB著想,你應該要同你老公坐低慢慢傾下,將問題解決,或尋求有關社工協助,希望盡量幫到你,唔好諗得太悲,可能事情唔係你想得咁絕望...... :-P 有唔開心同我0地傾下計我0地會支持你

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

翡翠宮

溝通都係溝通上出現左好大既問題, 導致今日既局面 :cry: 深深明白同體會到你既心情, 因為我都係過來人, 亦曾經有著你呢一鼓既熱氣 :cry: 當我好想好想放棄既時候, 大家已經升華到不願交涉既地步, 只有一問一答, 唔問唔使答既場面出現, 有時甚至乎連答都唔願意, 所以好想好想放棄, 亦發覺佢不在我身邊時空氣都寧捨清新d 但就係佢發現我既態度, 佢對我既不滿, 嚴格黎講係大家對大家既不滿, 令我鼓氣勇氣同佢講離婚 :-( 但亦因為佢既一句說話, 我唔想離婚, 我亦唔會離婚. 就駒使我盡去去挽留呢段婚姻

人與人相處故勿論婆媳, 父妻, 母子都係要用心去栽培, 互相配合才可有個美滿的家園, 嘗試學習著眼於佢既優點, 即使佢只得一個優點十個缺點都好, 都唔可以放棄, 運用佢呢個優點黎激勵自己繼續維繫, 當你唔著眼去佢既缺點時就好自然少左爭嗌, 少左爭嗌大家既關係自然有所改善, 改善左就自然會越黎越好, 我家陣同夫君一樣生活得好如意, 曾經同你有著同一遭遇既我都可以扭轉乾坤, 我深信你一定可以 既然唔係因為第三者的話, 萬大事有商量 今日你同佢因為兩個字 "緣份" 而走埋一齊, 千萬不可因為呢兩個字 "誤會" 而分手

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果樓主為左bb好而選擇留下,就應該想方法修好同老公的關係,因為一個沒有愛的家庭,不但不能給孩兒溫暖,反而給孩子錯誤信息,家庭就是這麼冷漠的,不要為了一點小問題,而誤了孩子一生,請理性地解決大人的問題吧!

別墅

您真係講得好好, 我真係好感動

別墅

ringoivy 寫道:
溝通都係溝通上出現左好大既問題, 導致今日既局面 :cry: 深深明白同體會到你既心情, 因為我都係過來人, 亦曾經有著你呢一鼓既熱氣 :cry: 當我好想好想放棄既時候, 大家已經升華到不願交涉既地步, 只有一問一答, 唔問唔使答既場面出現, 有時甚至乎連答都唔願意, 所以好想好想放棄, 亦發覺佢不在我身邊時空氣都寧捨清新d 但就係佢發現我既態度, 佢對我既不滿, 嚴格黎講係大家對大家既不滿, 令我鼓氣勇氣同佢講離婚 :-( 但亦因為佢既一句說話, 我唔想離婚, 我亦唔會離婚. 就駒使我盡去去挽留呢段婚姻

人與人相處故勿論婆媳, 父妻, 母子都係要用心去栽培, 互相配合才可有個美滿的家園, 嘗試學習著眼於佢既優點, 即使佢只得一個優點十個缺點都好, 都唔可以放棄, 運用佢呢個優點黎激勵自己繼續維繫, 當你唔著眼去佢既缺點時就好自然少左爭嗌, 少左爭嗌大家既關係自然有所改善, 改善左就自然會越黎越好, 我家陣同夫君一樣生活得好如意, 曾經同你有著同一遭遇既我都可以扭轉乾坤, 我深信你一定可以 既然唔係因為第三者的話, 萬大事有商量 今日你同佢因為兩個字 "緣份" 而走埋一齊, 千萬不可因為呢兩個字 "誤會" 而分手

您真係講得好好, 我真係好感動

洋房

?why? 寫道:
唔知從幾時開始...我已經唔想同你講野。
唔知從幾時開始...我已經唔想同你一齊食飯。
唔知從幾時開始...我已經唔想你掂我。
唔知從幾時開始...我已經唔想同你一齊訓。
唔知從幾時開始...我想你留係大陸,多過留係屋企。
唔知從幾時開始...我見到你,就覺得討厭。
唔知從幾時開始...同你係一個空間,我就覺得無氣透。
唔知從幾時開始...我地大家已經唔再需要大家。

但係...從今天開始....我請你出廳訓,我便覺得很舒服,
因為不用對著你。

我唔明白...點解咁都要繼續一齊...一齊住..如同陌路人...
你有壓力...我都有壓力...我覺得我已經盡力令明白我既
感受...你亦盡了力令我明白你既立場...現在我明白了...
我們大家得不同協調...我覺得係問題的...你覺得不是(需
然你口說同意這也是問題,但你既表現話我知你覺得不是)...
唔好再敷衍我啦...唔好令我地既關係變成仇人啦...
我同你都沒有錯...只是大家已經唔再係以前既自己。

好耐好耐好耐以前同你講過...感情係堆砌返來的...愛情係
要維繫...如果唔識做...便會變淡...爭執...更會磨滅....
到今天...我知道...你當初是不相信我的....

我知道...我在這裡寫的一切...你不會知道...因為...
我已不想同你講...我是放棄你了...我可以繼續與你同
一屋簷下...相信只係因為bb...這樣我真的覺得很悲哀。

...我是放棄你了...
你無放棄過佢,你放棄的話就唔會咁長篇啦!!
比個機會佢,比個機會自己同BB呀!!
ling

子爵府

好媽媽勳章

其實你決定同你老公相處同一屋簷下...係為左bb...如果真係咁...你就要為bb...同你老公傾下...感情可以慢慢再增進...如果大家都唔願意行出一步...又點可以增進感情...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

真係好想俾呢段野D 男人睇

民房

好多謝各位既回應...令到我兩行眼淚係咁流...
原來都有人明白我...有人感受到我既感受...
可能...我係細女...屋企人覺得我仲細個(其實我都3張野)
覺得我唔成熟...每當我呻下我既問題...總係
話我任性...話我唔成熟...你有個咁好既老公...
你仲想點.......可以呻下...已經令我舒服好多...
因為...我得到既訊息...係明白

好多謝各位肯花時間給我...多謝!

複式洋房

我現在都係咁:cry:
(我可以繼續與你同一屋簷下...相信只係因為bb)

翡翠宮

y

若然你屋企人都話佢係一個好老公, 你就更加唔應該放棄, 盡量想辦法溝通一下 (指同你老公呀), 因為我同老公都唔係傾左一次就修復到今日既關係的, 比心機 萬事起頭難, 不過有志者事竟成
?why? 寫道:
好多謝各位既回應...令到我兩行眼淚係咁流...
原來都有人明白我...有人感受到我既感受...
可能...我係細女...屋企人覺得我仲細個(其實我都3張野)
覺得我唔成熟...每當我呻下我既問題...總係
話我任性...話我唔成熟...你有個咁好既老公...
你仲想點.......可以呻下...已經令我舒服好多...
因為...我得到既訊息...係明白

好多謝各位肯花時間給我...多謝!

民房

其實...我同佢既問題...係相處及睇事既問題...佢直到現在
應該都係一個好老公...我要既野...只要我開聲...
佢都會比我...只要佢記得或我肯不厭其煩地叫他...
但係...由我懂事開始...我就覺得自動自覺係必需既...
要反思...係做人應有既態度...要配合...係相處必備既條件..

有時諗到"配合"呢樣野...我又會係度想...咁我都做唔到
配合佢啦...近期好興講一句...一個銀有兩面...換個角度
可能會睇到另一番景象....

好多生活上既細節...例如:厠所浴缸有個缺口...由我未大肚
就開始話要整...去到回南天買料返來整(因為回南整唔實淨,
所以無整)...跟住到我大肚(老人家話大肚唔填洞,又無整)又一個回南天...到bb成歲啦...黎緊又一個回南啦....三年啦...
呢三年都提過不下數十次...結果...

其實要解決...好簡單...一我學怎樣整...二就係叫姐夫幫
我整...但係如果每件事都係咁...究景我係維繫我既婚姻..
定係推自己去死(因為暫時來說,我係接受唔到咁樣生活)...
如果我不斷係咁做...我係助長緊佢...佢永遠都覺得呢個
唔係問題...

民房

ringoivy...

我明白...冰封三尺,非一日之寒...
我同佢識左9年..拍拖8年..結婚3年了...
佢既個性...對於我來說...每況月下...
我同佢傾左好多年..我覺得不繼行圈...
好倦..好倦...

問題係...佢口裡承認這是問題...但行動依舊...
我越來越唔知佢想點...只係覺得佢敷衍了事...

ringoivy 寫道:
y

若然你屋企人都話佢係一個好老公, 你就更加唔應該放棄, 盡量想辦法溝通一下 (指同你老公呀), 因為我同老公都唔係傾左一次就修復到今日既關係的, 比心機 萬事起頭難, 不過有志者事竟成 [quote]

別墅

?Why?
如果您吾嫌長篇, 以下係我0既故事, 我老公正如您所講, 吾係衰人, 淮時俾家用返屋企, 問題係佢個人相處及睇事都同我完全吾同, 如果要講真係講天黑, 無論咩事都係拖字, 個洗衣機去水漏, 吾好理佢啦, 每次抹返佢咪算, 個企缸漏水, 甘花洒吾好用個邊啦, 費事小小事攪大佢…………., 我真係受吾住呢一種駝鳥0既生活, 我真係盲, Why, 當初睇吾清佢個人係甘, 您明白嗎?好多時仲要我搵完人整, 佢仲話甘小野一我都識整啦, 甘您吾整呀嗎, 真係想講粗口, 一日覆一日, 吵100次1000都係甘, 有時我真係覺得, 您生活成甘, 同一個活死人有分別嗎………………我真係吾知點講, 因為真係太多太多啦

首頁

尾頁

跳至