論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

可否比d意見,應唔應該炒個印印

佢已經來了十個月.照顧我倆公婆起居飲食及三歲囡囡.
優點:
1. 永冇黑面.
2. 永冇博咀.
3. 常露笑容.
4. 叫咩做咩, 尚算聽話.
5. 煮飯ok
6. 餵阿囡食飯ok, 涷左會加熱
7. 英文ok, 唔多唔少阿囡都用英文同佢溝通.
8. 放假前會打掃屋企先, 回來會幫手洗碗, 幫阿囡洗白.
9. 不會私自開電視.
10. 冇乜;講大話.
11. 準時接阿囡返學,放學.
12. 手腳好. 冇偷竊,

缺點:
1. 發現佢食煙, 佢以為我唔知.( 後來突登比十頁紙守則佢 睇, 專登highlight住不得食煙飲酒, 跟住再見唔到佢有煙,點知發現第二點.)
2. 發現佢手袋有罐未開的啤酒, 佢以為我唔知.
3. 發現佢出左電話, 佢以為我唔知, 夜晚一點幾仲講電話, 佢以為我唔知 (佢自己一間房), 晏畫阿囡返左學, 一路講電話, 一路煮飯(從video 見到)
4. .洗完碗還有飯”痴”住隻碗 (比我發現三次).
5. 窗唔叫唔會主動抺, 抺完都有水痕.
6. 衫乾左, 唔會即刻燙, 好多時都要叫佢燙, 燙完唔會即刻放落櫃桶, 要擺係床到封下塵先.
7. 成日想放假放星期日, 想去維園蒲.
8. 愈來愈懶, 唔會主動清潔.
9. 自從聖誕節我去旅行時,將她放在姑奶到住一星期, 比姑奶踢爆佢有電話後,叫佢自己返來”自首”, 但已一星期, 都冇同我提過, 我繼續扮唔知, 回來後,她亦無晒笑容,

我最介意佢食煙飲酒, 講電話, 但驚請第二個, 又驚冇左以上優點, 大家可否幫手分析下, 繼唔繼續用佢.

水晶宮

畀面勳章

Re: 可否比d意見,應唔應該炒個印印

[quote]
BABY-SUM 寫道:
3. 發現佢出左電話, 佢以為我唔知, 夜晚一點幾仲講電話, 佢以為我唔知 (佢自己一間房), 晏畫阿囡返左學, 一路講電話, 一路煮飯(從video 見到)
~~點解唔可以有電話呢?講電話又唔會整親你哋!
6. 衫乾左, 唔會即刻燙, 好多時都要叫佢燙, 燙完唔會即刻放落櫃桶, 要擺係床到封下塵先.
~~~因為有D工人應為iron完衫要散下D熱氣,怕即放入櫃桶有盜汗水掛?!
7. 成日想放假放星期日, 想去維園蒲.
~~~維園使乜怕呢?!
其實佢smoke同飲酒就真係No Good啦,你同佢講過佢肯改善,都算OK!清潔果D嘢多D提下佢啦!如果我係你就同佢續約!

複式洋房

其實現在十個賓賓十個都有電話, 佢地沒什麼娛樂, 傾電話佢地的唯一對外溝通, 只要唔影響工作就得, 即係佢睡覺時間傾下咪無所謂, 工作時間就唔好啦, 以前d賓賓去買餸時咪又係用電話亭打電話, 現在用手提之麻.
佢食煙飲酒在屋企當然唔可以, 但放假時你都管唔到, 同佢講屋企唔可以囉, 比你知道咪warning佢!
好多賓賓都會越做越懶, 你得閒要提下佢, 清潔洗碗等等, 或者你發一次脾氣比佢知, 佢會驚, 下次咪小心點.

禁止訪問

大宅

我會好抗拒工人食煙,我會諗佢一定會(擔)住口煙一路抱bb,我亦覺得佢地一定當你地唔係屋企偷偷地食,因我識d朋友食煙,佢地食得煙既一定係隨心就食,唔會好自律咁去街或放假先食。

別墅

最大問題真係食煙飲酒???如是我這點一定唔要....
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

民房

If I were you, I will fire her immediate since I had a similar situation before.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我接受唔到工人食煙飲酒......就算佢工作時間唔食煙, 始終都會有陣味啩?!

如果係我, 佢無咩大錯我唔會即炒, 但就一定唔會同佢續約囉. 完約後我會搵個另一個工人囉.

男爵府

我發現bk有些媽媽好鐘意炒工人,真係唔知點解 ?會唔會係agent呢-( ?-(

但我覺得你個工人暫時都唔係話好大好大問題。佢真係唔少優點喎!電話方面,我仲俾佐個二手既工人用,佢去買送去街,為方便我都叫佢一定要帶電話。抺window囉喎,我老公驚佢掉落街,唔多洗佢抺。但食煙飲酒就真係唔好,叫佢千祈唔好係屋企食同飲tim啊!如果佢真係有引,就要帶佢去介。

水晶宮

罪不至炒,請過第二個可能仲衰,呢個工人起碼冇咩人品問題,至於煙酒果D睇下巨肯唔肯改嘍,至於偷懶,十個工人九個九系甘,你呢個已經唔算好過份
少奶奶的身份,丫頭的命...

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實現在個個工人都有電話,你都好難左止佢,最多叫佢做好野先傾,唔好傾咁夜,自己打工都會偷懶,佢唔係太過份都可以接受,但係煙酒就一定唔好,同佢傾下係咩問題要食煙同飲酒,可唔可以改!

民房

我吾鍾意佢食煙同飲酒,先會警告佢,吾可以系屋企食煙同飲酒。如有下次炒。

佢要傾電話,傾咁夜,我會同佢講,會無精神工作,如果放假前夕,佢先可以煲電話夜粥。

;-) ;-) ;-)

大宅

Baby Sum,

If she's not off on Sundays, when can she take off?
I am in Macau so our regulations might be differenet... I also prefer my maid not taking Sundays off since 1)We are at work most of the day on weekdays, 2) The baby is at the daycare all day anyway so she is at home and 無皇管。

Thanks!

別墅

好多謝你地的回應, 我會再睇定d先, 見佢呢論同我講野好似有神冇氣咁, 我知佢係印尼有個boy friend, 唔知係米傾得電話多, 太多野唸, 定係我太多野唸.

MegumiSan,
我係比佢放星期六或平日. 老實講, 因為我試過星期日行維園, 全部都係印尼人, 食煙飲酒跳舞攬頭攬頸乜都有, 所以我唔鐘意比佢放星期日, 我以前工人講過,有d 嘴唇深紫色的印尼妹是食毒品的, 所以我都好擔心佢的行為.
MegumiSan 寫道:
Baby Sum,

If she's not off on Sundays, when can she take off?
I am in Macau so our regulations might be differenet... I also prefer my maid not taking Sundays off since 1)We are at work most of the day on weekdays, 2) The baby is at the daycare all day anyway so she is at home and 無皇管。

Thanks!

首頁

尾頁

跳至