跳至

首頁

尾頁

洋房

識唔識認顏色?

你地小朋友認顏色叻唔叻?
我個女認顏色好弱, 成日斬認錯, 好惡搞!!!

民房

Re: 識唔識認顏色?

hello waivienla,

i would assumed that your girl was also born in oct 2004?
my boy was born on 24oct2004.

my boy does not have any problem ah!
may be you can try to help your baby via some sort of games?
my son like me to ask him "what is your favorite color?" ... then he will pretend to be thinking, and answer a color which he is wearing or i am wearing ...
besides, you can also show her picture books with different colors.especially if she likes animals, you can tell and show her the color of different animals.
that might help ...

nice meeting you!

happy new year!
[img align=left]http://b3.lilypie.com/2YXjp9.png[/img]

洋房

Hi wonga,

我個女係27/10出生的.
你講的方法我都試過晒, 但佢成日都搞錯架.
都唔知佢唔記住,抑或係色弱!!!
頭痛!

大宅

wavivienla,

我個囡囡在歲半前已開始識認同講出d顏色,你可以試吓...
見到紅色物件時,指住它說:紅色,蘋果紅 ; 見到綠色物件時,指住它說:綠色,葉葉綠色; 把顏色和b日常熟悉的物件連系起來,有助記憶.

洋房

BoBMa,

我會試用你的方法,希望有改進. Thank you!

大宅

我都係同BOBMA一樣, 用活學活用 & 日常的事物去教她認顏色, 佢會比單睇書 / 睇VCD有較得多, 不過唔可以急, 要比d時間, 慢慢黎..你的小朋友一定得的

洋房

多謝鼓勵!

禁止訪問

洋房

catw88,

我個女之都係咁, 你可以試下其他媽咪d方法, 幾有效架. 我個女都有進步呀!

侯爵府

但係我問極個女佢都唔理我喎...

(佢10月1日出生)

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囡囡淨係識認"蕉蕉" (即係黃色)

大宅

你女女同我仔仔同日出世喎

你係唔係齋問﹐又或者成日問呀....有時佢地係嫌我地問到佢地煩﹐專登唔答架喎。不如你試下叫佢攞d<顏色>既xx俾你﹐咪知佢識唔識囉。

YolandaTam 寫道:
但係我問極個女佢都唔理我喎...

(佢10月1日出生)

侯爵府

唔係阿, 我冇成日問. 只不過我由佢歲半開始就久唔久指住佢好鍾意食嘅蘋果話俾佢知係紅色, 佢一直唔理我. 問返佢個蘋果係咩色佢一樣唔睬我.

其他嘢佢都好正常: 自己食飯, 自己刷牙, 自己瞓一間房, 仲好多嘢講, 但係唔知點解咁, 唔知佢係咪冇concept!

洋房

cat_house, Yolanda Tam,

我個女有時都會嫌我煩唔"蘇"我, 或者反問我"呢個咩色?"
我家陣用M & N朱古力豆問佢顏色, 答對就獎佢食, 答錯就我食. 都有D效!

Yolanda Tam,
你個小朋友自己"訓"一間房咁叻, 你點訓練佢架?

侯爵府

wavivienla:

1)認顏色: 你就好啦, 揾到辦法教囡囡 (可惜我個女唔鍾意食糖). 我而家惟有俾耐性, 見親啲乜嘢都話俾個女知係咩色囉, 睇吓佢會唔會好自然咁識.

2) 自己瞓一間房: 冇特別訓練, 甚至冇開長明燈! 自細我就唔同個女瞓, 由佢自己瞓BB床, 亦都唔抱住"暗"佢瞓, 只係佢臨瞓嗰陣由佢爸爸坐喺床邊陪一陣(大約十五分鐘). 大約六個月大左右, 我哋唔再俾佢瞓BB床, 改瞓網床. 一歲左右將佢張床仔搬出廳, 喺正我哋房門口. 上個月見張網床太細, 於是訂造咗一張矮床(大人三尺size,但單格超矮), 擺喺另一間房, 新床舖上佢最鍾意嘅Hello Kitty床單, 佢好鍾意張床, 於是咪開開心心咁自己瞓.

除咗以上呢啲, 可能因為佢個人亦都唔係咁倚賴(呢樣係主嘅祝福, 唔知點解釋).

首頁

尾頁

跳至