跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我尋日借住幼稚園填色比賽得獎而有幾會參觀學校.
校長同各老師分配,先帶哂D小朋友去玩,家長就分左三班人介紹同講解間學校唔同既角落位.

地下既操場位是沒有冷氣,而小食部同食飯區都在這裡.外面令有個私人大球場供小朋友玩.
二樓是大禮堂
三樓是一年班課室,分A,B,C,D,每個課室內都有個洗手盤位,有個大空房比小朋友跑,格離就係IPAD房,一人一個IPAD供小朋友玩,最靚都是個圖書室,明顯係新裝修,中間有個借書位,格離仲有一個睇書房.
四樓開會房,有睇幻燈片,仲有兩間好大既電腦房,每個位放一部電腦,大約有3X個位,
五樓同六樓冇睇到,是高年班課室...

參觀完入返大堂,校長教點選校,什麼是111,都講得好清楚明白.
最好既係有功課輔導班,放學幫我教仔到6:10先接走,每月一千都唔洗.(不過我唔知其他小學有冇呢D輔導班)

睇完我既感覺是間學校好大,有小班教學,而且是將小朋友分星星月亮太陽咁教,會全面D照顧各唔同需要既小朋友,而且小朋友都有自己唔同既職位.睇得出各主任同老師都用心機做好間學校,基本既禮貌都全部做足,對小朋友亦細心看待.(只係食飯個室內大操場冇冷氣呢樣唔好),其他都冇野彈了.

由於同區既小學我只睇過(思平)小學既地下大堂,見到地下左邊是有冷氣既球場內有小食部,沒有私人室外球場,右邊是個好細只得一張圓机加兩個細圖書架,書本有跟.其他不詳唔比我睇了.

大宅

引用:我尋日借住幼稚園填色比賽得獎而有幾會參觀

原帖由 babycat9001 於 13-09-23 發表

請問參加比賽小朋友係K幾呢?

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 julinata 的帖子

墳色比賽既寫是由幼稚園泒比學生,每個學生都有,我個仔是K1,再由幼稚園交回張煌偉小學的.
我去羅獎當日見到,有唔同既幼稚園學生得獎.
分別有K1班叫幼兒祖,有K2祖同K3祖既小朋友參加,冠軍獎好大隻獎杯,亞軍中型獎杯,三名都有細獎杯,這間小學共比左9隻獎杯比得獎小朋友,令外仲有好多個安慰獎,都分別有獎狀同禮物.

大宅

babycat9001 發表於 13-9-27 19:41

墳色比賽既寫是由幼稚園泒比學生,每個學生都有,我個仔是K1,再由幼稚園交回張煌偉小 ...
幼兒組冠軍係咪蛋糕上面有笑樣?我去開放日有見到,亞軍好似係加左士多啤梨,仲有一張係30字扮碎玻璃,好勁!其它唔記得...

大宅

引用:回覆+julinata+的帖子墳色比賽既寫是由幼稚

原帖由 babycat9001 於 13-09-27 發表

墳色比賽既寫是由幼稚園泒比學生,每個學生都有,我個仔是K1,再由幼稚園交回張煌偉小 ...
係咪校長親自打比你地去領獎?

大宅

回覆 MASAYA 的帖子

大宅

不是男校長打電話比我,而是個女聲音打電話比我.

子爵府

畀面勳章

引用:我尋日借住幼稚園填色比賽得獎而有幾會參觀

原帖由 babycat9001 於 13-09-23 發表

多謝你讚我仔仔間學校!我仔仔都讀得好開心!

又到考試周!

大宅

回覆 bbricky 的帖子

功課每日有幾多呢?謝謝!

大宅

早兩日我同老公行經小學,見到男校長在操埸同小學生一齊傾計,睇得出校長真係好有心教學同力求進步...
校長遠望到我地仲輝手同我地打招待,真係一D架子都冇...

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+bbricky+的帖子功課每日有幾多呢?謝

原帖由 misshk12 於 13-11-04 發表

功課每日有幾多呢?謝謝!
我仔小一時平均4-5樣,今年小二每日大慨6-7樣,其實班主任節會有時間俾小朋友做功課,例牌逢星期五就會多D,另外我地要做每日一篇的(網上功課),我仔是sen小朋友都應付到

又到考試周!

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+bbricky+的帖子早兩日我同老公行經小

原帖由 babycat9001 於 13-11-04 發表

早兩日我同老公行經小學,見到男校長在操埸同小學生一齊傾計,睇得出校長真係好有心教 ...
係呀,我仔係一個好難教的小朋友,他們都無放棄,感恩仔仔可以入到一間好學校!

又到考試周!

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+bbricky+的帖子早兩日我同老公行經小

原帖由 babycat9001 於 13-11-04 發表

早兩日我同老公行經小學,見到男校長在操埸同小學生一齊傾計,睇得出校長真係好有心教 ...
仲有我地唔係在地下食飯架,在班房有冷氣架!

又到考試周!

大宅

引用:Quote:原帖由+misshk12+於+13-11-04+發表回

原帖由 bbricky 於 13-11-05 發表
我仔小一時平均4-5樣,今年小二每日大慨6-7樣,其實班主任節會有時間俾小朋友做功課,例牌逢星期五就會多D ...
你好!我考慮小朋友小二入讀沙田小學的插班生。我是從另一區搬來的。
我參觀過一些小學,其他小學都有些家長在場協助的。而張煌偉的開放日就完全沒有家長或學生在場,所以好想問下,學校的學生是怎樣的,例如操行、學業、等各方面。任何關於這學校的資料我也有興趣知道。謝謝。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+bbricky+於+13-11-05+發表我

原帖由 julinata 於 13-11-06 發表
你好!我考慮小朋友小二入讀沙田小學的插班生。我是從另一區搬來的。
我參觀過一些小學,其他小學都有些家 ...
我上學校網頁都見到有大哥哥姐姐開放日回校幫手,而家長義工都係去年剛成立,有義工會協助户外學習帶隊,陸運會或旅行大家都會幫手,確實學校真係越來越好,我仔其實已讀第3年,我記得我參觀時得一班小一,去年已擴充至3班,今年仲有4班小一,學校有4測4考,測驗及默書不計分在成積表,一年上、下學期有2次分級家長會,俾家長更易知道學校動向及同老師溝通(各任教老師都會出席),有白普理功輔班(收$的),同獅子會輔導班(要合資格的),同樣每日補習到18:10方便要工作的家長,我去年知道有家長放學會教其他學生做功課,今年唔知,大概就這樣,你可以留言或再同校長聯絡!

又到考試周!

大宅

多謝你比左咁多資料比我,令我更深入知道呢間小學是比我想像中還要好...
不過在同區88校網中,雖然不入5甲,但睇得出不斷在進步中.
校長既努力改善間學校,我亦完全感受到.

大宅

引用:Quote:原帖由+julinata+於+13-11-06+發表你

原帖由 bbricky 於 13-11-06 發表
我上學校網頁都見到有大哥哥姐姐開放日回校幫手,而家長義工都係去年剛成立,有義工會協助户外學習帶隊,陸 ...
謝謝你的資料,想問下入讀的小朋友,小一派位時是放第幾志願呢?
另外,有多少 “需要特殊教育” 的小朋友呢?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+bbricky+於+13-11-06+發表我

原帖由 julinata 於 13-11-07 發表
謝謝你的資料,想問下入讀的小朋友,小一派位時是放第幾志願呢?
另外,有多少 “需要特殊教育” 的小朋友 ...
我仔自行入,sen小朋友我知道有十幾個,會保密的所以實數不太清楚,但我地全校接近三百人,所以佔的比例不多,如果真係有太嚴重的情緒問題會抽離,所以唔會影響大班上堂,今年更加多了一位支援老師協助授課!

又到考試周!

大宅

引用:Quote:原帖由+julinata+於+13-11-07+發表謝

原帖由 bbricky 於 13-11-07 發表
我仔自行入,sen小朋友我知道有十幾個,會保密的所以實數不太清楚,但我地全校接近三百人,所以佔的比例不 ...
我在學校的網頁看升中的資料,只有中學校名,但沒有獲派那些中學的學生數目。
請問你有無升中資料?

pineapple0983  選得e間就不應太關注升中成績吧?此校和劉百樂是聯系的~  發表於 14-1-6 10:39

大宅

引用:Quote:原帖由+julinata+於+13-11-07+發表謝

原帖由 bbricky 於 13-11-07 發表
我仔自行入,sen小朋友我知道有十幾個,會保密的所以實數不太清楚,但我地全校接近三百人,所以佔的比例不 ...
也想問下每班有幾多個小朋友?

首頁

尾頁

跳至