夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已經過了兩星期,其實心情也因為要生活湊仔而平靜,但仍然提不起勁!兩星期間真相越揭越多,越想去知又越令自己傷心,我就是這麼固執的人吧!好想知道他與人做了什麼,又暗自比較自己!他說與那些女人做的也是手段一種,目的只是上床,對我的是真心不求回報。但有愛才有嫉妒,叫我心𥚃不想實在難。其實越想越令自己痛苦,但可以怎控制?

我相信他已把所有內容說給我知!其實我未能原諒他,但我知道我愛他!亦相信他一生只愛過我一個,但心中仍有一大堆問號,為何男人可以愛一個人但身體可以分給其他人?愛我又要傷害我?他自己也未能解釋,只說經過今次見到我痛及孩子的懂事,他知道什麼對他最重要,一定不會再犯!會遠離那些色情資訊及交友apps, 但叫我如何相信他永遠不會再出軌?我亦知道再有下次,他一定瞞我一世,一想起這樣的關係,留下來的心又動搖了

他對家的付出我是有眼見的,但他那低道德標準又叫我如何釋懷,又再幻想他與人上床的片段,好傷心難過!

這期間他很盡力做每一件事,我相信他的眼淚,他的心是真的,只是男人與女人對愛的定義很有分別,他亦承認之前低估我反應,認為他心在家,對我、對孩子每樣做到最好,縱使他有內疚之心、知道自己不對,但仍然認為自己可原諒,所謂將功補過吧!

男人呀!為何你們可以心愛一人,身愛多人?是天性如此?現今女人又為何可以開放如此?明知有家室也願意付出肉體?是否我太保守?實在萬般不解。

今天他去拿驗身報告,知道一切正常,那刻我眼淚不禁流下,過去擔心終於放下,為何做錯事是你,為你擔心的是我?往後還有幾個難關,我也要與你一起過,你說我是你的守護天使,但天使也有軟弱時,我需要你百分百的愛來供給能量去守護你。

從來婚姻也是一場賭博,未到死也未知結局,希望時間可以叫我淡忘。但往後你會再走回頭路嗎?那些肉體快感會令你忘記我今天的痛?再堅強的我也會怕。

今個星期六,他說想與我入離島宿營,重溫拍拖的事,希望可以開心玩兩天。暫時放低受過傷的心。

別墅

回覆:nothingisbest 的帖子

我覺得你老公一定要找出滾的原因。我老公除不開心外都認佢哀咸濕同新鮮。而唔再滾係因為發覺自己並沒有開心及傷害了我。

男爵府

nothingisbest 發表於 13-9-23 18:41
已經過了兩星期,其實心情也因為要生活湊仔而平靜,但仍然提不起勁!兩星期間真相越揭越多,越想去知又越令 ...
驗身一切正常已經係個好開始!不過佢話自己有病,驗身之餘都要同佢去睇醫生求個明白,如果真係有病就醫好佢吾好再有值口亂黎!放低一切好好去輕鬆下玩下,你會更加知道自己想點行!放開心情好好享受兩天假期吧!我明白可能單獨相處無小朋友係身邊既時候你有機會情緒失控又睇起,你不防盡情發洩哂出黎,你會輕鬆好多的!加油!等你好消息!

伯爵府

我相信依度好多C9同你所面對感覺同一樣。只係男人都用JJ唸先

別墅

回覆:已經兩星期

睇過你之前的post... 感受到你c6後悔, 對你們關係的誠意, 真的希望你們能夠慢慢重建關係... 加油!

複式洋房

回覆:cheers1226 的帖子

他也承認咸濕,新鮮感,刺激,但呢d我冇可能給他!一起10年,何來新鮮感?

複式洋房

回覆:yukileecc11 的帖子

好羨慕你同男友感情咁好!因為我執著,有時令大家難受!他講過晦氣話寧願自己驗到愛滋,我可能會focus佢病,時日無多,原諒他!心理方面,約了10月頭見

別墅

我唔識教人。我個case係我太專注小朋友。自己好倦而忽略了他。心情唔好又成日嘈交。佢生意當時唔好。覺得好似要靠我。咁就有虛位。我地有好多好多misunderstanding。佢知係佢自私。但我點都俾咗個虛位出嚟。

男爵府

nothingisbest 發表於 13-9-24 10:44
好羨慕你同男友感情咁好!因為我執著,有時令大家難受!他講過晦氣話寧願自己驗到愛滋,我可能會focus佢病 ...

其實我同佢都出現過冷淡期,就係我完全唔比佢掂果段時間,我地出街手都唔拖好似陌路人咁,最後出事....
事後我地將所有心內既野清清楚楚講晒出黎,換黎而家既幸福!!我好明白你心情,佢驗身時又怕佢真係有事,到佢無事個人放鬆D又會開始亂唸!唔好迫自己一時三刻去接受件事,真係好難架,你越迫自己就越辛苦情緒會更差,我呢段時間係做返自己,靠男友醫返好我架....佢令你受傷就有義務用盡一切可行既方法醫返好你....係點醫呢?其實你會係生活中既一點一滴中感受得到!!
心理上見醫生都好架,可以將自己內心既壓抑一次過舒發出黎!!

別墅

仲有新鮮感並唔係要全新的人。原來我老公會因為我喜歡被他拖著及跟他做愛而開心。知道我根本唔介意生意唔ok而舒一口氣。我以前好冰的。所以佢assume我唔會改。而我自己又淨係識問佢做乜。我諗我係要接受性對男人來說很重要。我承認我呢方面零分。

禁止發言

回覆:已經兩星期

別墅

我唔去諗我對你咁好,你點解咁對我。有可能係你自己話好,佢都唔係要呢D。我幾年來一直全力在金錢上支持老公生意。放工後又照顧仔女。家是井井有條。我連假期是用來幫他或照顧仔女。月薪若不是要支持老公,我可以買好多潮板提及的手袋。但我每月無錢剩。無錢去旅行shopping. 因為全支持老公。我係一個好老婆?對佢來說是一種pressure. 每月都問老婆攞$。因他自己$去了首期及set up business. 老婆又話又攞$。其實我是擔心自己唔知頂幾耐。但他誤會了老婆埋怨。我其實會問幾時有起色,佢答了後我其實信佢。但他想多了。外面的女孩子給他感覺有優越感。我外表堅強但都好渴望人地珍惜。但我好收埋自己。連重病都忍。事發後我全把這些吐出來。他後悔得不得了。但我沒錯嗎?錯在沒把內心說話一早說出。錯在唔主動保鮮愛情。

複式洋房

回覆:cheers1226 的帖子

你們的case, 一個因為冷淡唔俾佢掂,一個因為專注家庭忽略老公而出軌。我也問過自己及同佢傾,是否我也有問題,令他出去玩?他說不是因為我,他識我前已經出去叫G及試過同朋友ONS!他價值觀根本好耐之前已經有問題,他承認他是愛與性分開,叫我如何接受?不是我問題,無論我怎努力,單方面是不可改善!

別墅

咁你要assess 你是否願意take risk 去繼續。而他是否願意改。要知道有嘢無得勉強。如果我個case他喜歡了小三。我都要放手。但你若自己選去試,就必須接受失敗都無怨。我地個case 都可以再有事。

別墅

唔好覺得人地比你好。如果你係我,你一樣會好辛苦。我用咗好多時間同心機走出來。用唔同角度諗嘢。我無得選擇老公去唔去滾,但我有得揀繼續與否。換個角度,我好幸福。因為我換了一個好到我唔信的老公。

首頁

尾頁

跳至