跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無bb已經出左水痘呀﹗

原本想個女歲半時打埋之5合1,之後同佢打水痘針。 點知星期日沖涼時發現肚臍上面有2位好似暗瘡咁,中間白色有膿的,我就估啦 星期一帶個女見dr啦,dr話應該好似係,我好奇怪點解咁早 dr話2日之內會出晒,多過3日唔係水痘係敏感。 我都唔識分,因為都無水的,好似暗瘡咁白色膿爆左之後就好快謝,肚皮最多、背、手臂少少,面仔全無,又無發高燒,只是微溫100度,加埋唔超過20粒。 dr話唔需要覆診,已經比定藥,咁到底係唔係水痘呀﹗ 又無人知道呀,仲要唔要打水痘針呢?

大宅

Re: 有無bb已經出左水痘呀﹗

甘你要清楚係咪出左先,如果係,唔駛打針啦,都出左。因為水豆出左有免疫的,出左不會再染倒。反而你同老公出左未呀?你地會染到呢,出左就唔會。我唔知有無收錯信息。不過,我的經驗係我細時出過,到中學時有鄰居出水豆,我有同巨接觸,但都沒有再出,醫生話出左就不會再出了。

大宅

但補充一下,會癢癢的,你個小朋友有無周身癢先?

禁止訪問

大宅

點解個dr咁無稜兩可...佢好似要你自己斷症咁.不如睇下第個確定下.

出過水痘係終生免疫的.

另,網上有以下水痘資訊參考:CLICK

複式洋房

今日帶個女睇另外一個兒科DR,佢一口確定係重即時填表(我個女資料)話要向衛生處伸報。 由於出左幾日剩餘1、2粒末謝,

複式洋房

HI﹐dilyshung
D徵狀都唔似講個d喎,個女個種係---紅左一達而中間凸起少少白點,好似酒米咁,穿左之後會縮細粒左顏色由紅轉啡好似結焦咁,但係之前出先個幾粒已經唔覺眼啦,咁呢D又係咩呢! 我唔覺得佢好癢因我有同佢搽藥膏。 好煩 :-(
dilyshung 寫道:
點解個dr咁無稜兩可...佢好似要你自己斷症咁.不如睇下第個確定下.

出過水痘係終生免疫的.

另,網上有以下水痘資訊參考:CLICK

大宅

近日是高峰期!要小心!最好快去打針!
[img][/img]

首頁

尾頁

跳至