在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有冇做merchandising既媽咪 (PART 7)

hello :mrgreen:

珍珠宮

Re: 有冇做merchandising既媽咪 (PART 7)

carykwok 寫道:
hihi! 2千幾喇喎,好難入黎呀,要唔要開個頁呢
係呀,想同你地講...哈哈....我個女...哈哈,佢呢幾日不停咁係屋企度行黎行去,當然仲未好穏,但都好叻,開心死我地 :-(
開左喇!

阿女一日一日會進步, 唔駛急

珍珠宮

Re: 有冇做merchandising既媽咪 (PART 7)

barneywong 寫道:
由出生至而家都有食補品, 由e生配方.
1. omega 3
2. 維他命
3. B12
4. 補腦丸
每日要食成8種.

牛乳片/牛之初乳粉係有乜功效.
小食會芝士, mo 仔好 like 添!
嘩, 原來你已經有好多補品, 咁我介紹個d 會5會 too much 呀

牛乳片/牛之初乳 - fyi, 係增強抵抗力架!

男爵府

好媽媽勳章

cway 寫道:
[quote]
carykwok 寫道:
hihi! 2千幾喇喎,好難入黎呀,要唔要開個頁呢
係呀,想同你地講...哈哈....我個女...哈哈,佢呢幾日不停咁係屋企度行黎行去,當然仲未好穏,但都好叻,開心死我地 :-(
開左喇!

阿女一日一日會進步, 唔駛急 [/quote]

別墅

Hi Part 7 啦!

cway,
點解d merchan咁唔成熟, 對同事/上司講大話有屁用? 我哋呢行邊有得呃架? 呃到今日都呃唔到聽日啦! 人哋實知架, 爭在督唔督爆咋嘛! 唉!

manmum,
你老公d弟妹真係好縮骨喎! 就算你兩公婆搵到, 都無理由例排你哋比格! 阿爸阿媽, 大家都有份. 加上, 各自各有自己家庭負擔, 餐餐老馮係咁都真係好無癮!

barneywong,
嘩! 真係忙得交關! 分身都唔掂啦!
另外, 你個工人真係唔要得! 唔老實, 真係無得傾! 仲要咁鬼cheap - 玩偷衫! 我覺得你等過年後無咁忙時, 先炒佢! 橫豎唔要佢, 依家扮唔知, 唔好同佢講咁多; 費時講完, 佢放"pair", 或者對小mo唔好, 咁就仲煩!

carykwok,
聽見你囡囡有進步, 我都替你高興! 遲d行得穩陣時, 佢就會周圍走, 摷野, 整爛野, 擒高擒低.....你就會好似睇牛咁架啦!

珍珠宮

inkink,

咪係囉, 邊有得呃架姐 :evil: , 果d 靚仔, 叫佢做就講到有紋有路, 點知一check 就好多都冇做, 真係講就天下無敵, 做就無能為力喇

珍珠宮

同埋發覺而家入黎做既後生一輩, 好多都係唔願做, 逢星期一就 "例一放假", 想請假竟然搬晒屋企人病既藉口出黎 , 叫佢地去追野, 就叫一下, 追半下, 都唔知跟單既定義就係追到d 野返黎!

子爵府

HI 我見有呢個TOPIC,所以入來JOIN 大家
我做MERCHANDISING只有一年, 事實上我都唔知算唔算係MERCHANISING,
我想問吓你哋有冇再進修 ? 應該讀喲咩 ? 因我想為轉工..

珍珠宮

KATRINE,

點解5知算唔算 merchandising 呀? 你做咩 post 呀? 想轉咩工?

別墅

cway,

我有同樣經驗, 以前有個妹妹仔跟我, 又係逢星期一請病假 ?-( 請到佢自己都覺得唔好意思, 居然搵佢個男友打黎比我, 代佢請假. 唉! 仲有咩好講jet, 兩個字lor - "無救"

米話我口誇, 我哋個時入行, 邊有咁做野架! 日日返工好似上身咁! 阿姐未開口問, 自己已經追定晒d野, 仲要即問即答! 邊有請病假架! 唔理咩級, 人人都係得閒C唔得閒病架啦!

珍珠宮

inkink,

我公司d 女仔請假, 召數都係層出不窮架, 留言/叫人代打電話就實有啦, 試過有send e-mail 比我添呀, send 得 e-mail 都唔可以返工 or 打電話請假, 你話係咪真係有病吖!

大宅

我重慘,有個同事,是我叫佢來幫我,大家識左十幾年,之前都做得好好,直至3年前生了BB之後,做樣樣都錯,冇記姓,又大意,成日比客投訴,同佢講佢又話個仔成日夜晚都吾SLEEP,另佢日間無法集中精神,大家咁多年朋友,吾通反面咩!

子爵府

cway 寫道:
KATRINE,

點解5知算唔算 merchandising 呀? 你做咩 post 呀? 想轉咩工?

公司是TRADING. 我要做SOURCING 廠, 跟單, 傾價傾PAYMENT TERM(協助BOSS), 跟SHIPPING, 做BANK DOC. 我公司呢排欠數好多, 我幫公司講無數大話去拖, 都已有幾年都係咁做. 過BOSS都準時出糧. 但令我想走的係我頂唔順個客..
咁我的工作算唔算MERCHANDISING ?

珍珠宮

katiekma 寫道:
我重慘,有個同事,是我叫佢來幫我,大家識左十幾年,之前都做得好好,直至3年前生了BB之後,做樣樣都錯,冇記姓,又大意,成日比客投訴,同佢講佢又話個仔成日夜晚都吾SLEEP,另佢日間無法集中精神,大家咁多年朋友,吾通反面咩!
我覺得既然係朋友, 應該開心見成比d 意見佢, 幫佢解決左個問題, 如果你嘗試比左意見, 佢都係咁, 就應該比個現實佢知, 佢咁樣唔得. 講真佢有你睇住就話冇事姐, 如果出到去點算, 又或者係長始落去, 你只會害c 自己架咋.

珍珠宮

KATRINE 寫道:

公司是TRADING. 我要做SOURCING 廠, 跟單, 傾價傾PAYMENT TERM(協助BOSS), 跟SHIPPING, 做BANK DOC. 我公司呢排欠數好多, 我幫公司講無數大話去拖, 都已有幾年都係咁做. 過BOSS都準時出糧. 但令我想走的係我頂唔順個客..
都算, 不過我諗你公司係蚊型公司, right?!

別墅

Katiekma,
同意cway講法, 都要同你個朋友坦白傾下, 點樣改善情況. 聽你咁講, 佢個b都3歲幾, 返學勒bor. 點會比個仔搞到無精神? 遲d跟埋功課考試, 佢米仲更加頂唔順?

子爵府

cway 寫道:
[quote]
KATRINE 寫道:

都算, 不過我諗你公司係蚊型公司, right?![/quote]

YOU ARE RIGHT!咁我出來容易搵工嗎, 我做ASSISTANT MERCH,都冇問題, 想學多喲

珍珠宮

inkink 寫道:
Katiekma,
同意cway講法, 都要同你個朋友坦白傾下, 點樣改善情況. 聽你咁講, 佢個b都3歲幾, 返學勒bor. 點會比個仔搞到無精神? 遲d跟埋功課考試, 佢米仲更加頂唔順?
咪係, 一d 都講唔同呀.

別墅

我走啦! bye bye

搵唔到manmum果個"下班"icon tim
manmum)))))))))) 我[size=xx-large]下班啦!

男爵府

cway/inkink,

exactly......昨日個m clerk米又請病假羅 星期1、2已經申請左放大假。於是連續放5日。佢星期3返工我實同佢開火 橫豎佢都話吾做。
d靚仔超級面皮厚過電話簿
你地d都話晒係靚仔丫,我個件merch佢男人老九結埋婚啦!試過請病假都叫老婆幫手打電話同我講呀。c 味?!
蚊蚊媽

首頁

尾頁

跳至