自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

阿仔今年小三. 功課 & TSA 數量增加好多

近排小息時間要做速算練習﹐休息/飲水時間差唔多無
最大問題係﹐阿仔話題目有好多都未教過...根本唔識做!

可否向老師反映? 阿仔好大壓力﹐ 佢好想完成...但唔識又唔想亂做
攪到我都唔知點安慰佢好

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 neko138 的帖子

未教過?? 定温習??

侯爵府

回覆 Juliaqq 的帖子

50+題要用小息時間完成 (五日之內)
未教過. 佢講過D數題係未教.
只教過個位數除法. 但佢既題目已經係千位數除法. 百位數除法都未教呀

珍珠宮

neko138 發表於 13-9-25 09:51

反映咗都唔會因為你既意見而改, 不如平時係屋企教下佢備下課等佢係學校做時快點完成好過.

neko138  明白. 而家要教定佢分數啦  發表於 13-9-25 10:10

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你識唔識其他家長呀? 問下其他同學係咪都唔識?

可能老師藉住做呢 50+題都會教返小朋友?

我仔都係3年班, 已經教快半學期, 岩岩學完括弧又+又x

neko138  唔識其他家長. 所以無得問LA....唯有自學學快一年  發表於 13-9-25 10:11

男爵府

其實個個都係咁做,講左老師都未必會改

neko138  唔係要佢改. 但要反映情況  發表於 13-9-25 10:11

侯爵府

好媽媽勳章

問左都冇用 唔會因你而改自學吧

丫雅    發表於 13-9-25 16:46

珍珠宮

引用:Quote:neko138+發表於+13-9-25+09:51+阿仔

原帖由 jojoplanet 於 13-09-25 發表
反映咗都唔會因為你既意見而改, 不如平時係屋企教下佢備下課等佢係學校做時快點完成好過. ...
同意!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

無論點都好,要教小朋友接受挑戰而唔係逃避

Judy03    發表於 13-9-25 10:27
someone123    發表於 13-9-25 10:12
neko138  都會. 佢個人又牛精唔想亂咁做  發表於 13-9-25 10:11

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:這樣問老師﹐會否很怪獸

學校最鍾意教得淺考得深

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

究竟依家啲學校搞乜?係自己做成定教育局指令?鬥勁鬥好成績?以供絃耀?現在做學生真慘

侯爵府

引用:問左都冇用+唔會因你而改自學吧

原帖由 ShinTeresa 於 13-09-25 發表
問左都冇用 唔會因你而改自學吧
宜家小學功課都要自學,學校唔會教架?阿仔未小學,所以唔知。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

問下其他家長情況係唔係同你阿仔一樣先
再問老師小息做個d題目究竟教咗未?
如果未教, 問下老師小朋友又點會識做呢?
如果佢真唔教都識做, 就唔使返學跟你上堂啦

大宅

亞仔係咪響好出名學校讀,如果係老師會想小朋友自學或者有家長支援,三年級係小學嘅轉捩點,係比較辛苦,加油吧!

neko138  唔係. 普通津校  發表於 13-9-25 10:16

伯爵府

畀面勳章

引用:阿仔今年小三.+功課+&+TSA+數量增加好多近

原帖由 neko138 於 13-09-25 發表

我反而睇到,點解唔比小息呢個|問題。。。。。唉。大人開會都要有break啦。比著我會去瞭解下。

neko138  做完先有得去....  發表於 13-9-25 10:17

子爵府

畀面勳章

乜小息唔係用黎去廁所同休息去小食部買野食咩....用埋黎做數

侯爵府

唉. 綜合各位意見. 我會照向老師反映既

但要自學. 真係辛苦!
平日阿仔返學+補習已經12小時.
返到屋企要學定4-6 年班既數學 (分數. 公因數. 未知數...)

諗起都悲哀…

伯爵府

我唔會去問關於深淺嘅問題,但會去問點解小息要做題咯!

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:阿仔今年小三.+功課+&+TSA+數量增加好多近

原帖由 neko138 於 13-09-25 發表

因為TSA, 學校會緊張d, 所以叫小朋友放鬆, 叫佢盡量做,我囡小四喇,舊年我同佢講,TSA就好似全級同學代表學校參加比賽,盡自己能力去做,識幾多做幾多,唔好有壓力!

同老師講都冇用;因為老師都有壓力!

neko138  明白. 多謝你既意見 :)  發表於 13-9-25 10:28

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

回覆 無氣同你講 的帖子

可以小息﹐做完咪去得囉.....

首頁

尾頁

跳至