自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港公共醫療服務咁差,無錢睇私家真係唔好有病!!

我媽四年前開始在政府醫院排期做白內障手術,排期那年醫生話大約要等兩年,之後每年覆診一次,又改口話要等四年...今年剛去覆診,個醫生話要再等四五年,仲話未聽過有人等兩年咁快有得做!! 算......我媽話有白內障隻眼已經睇唔到嘢,點知個醫生竟然答:你仲有另一隻眼睇嘛!! 佢0既意思係咪要touchwood 另一隻都睇唔到,先肯做手術???

識得一位攞綜援的婆婆,大傷風諗住睇政府診所街症,去到先知自從有咗預約制度後,即日walk-in 係無得睇的!婆婆病得辛苦,只得去急症室求診,但因為係非緊急case,所以等咗四個鐘先有得見醫生.... 要一個70歲老人家病住等四個鐘,真係罪過!!

大陸孕婦湧港產子迫爆公立醫院產房,醫護人員壓力大做到發脾氣... 呢D已經是家常便飯,唔想再講... 自己睇
CLICK

以前總是說醫生仁心仁術,護士是白衣天使....而家.....唉~~

曾特首話會多D上網聽取民意,咁大家咪試下發表多D,睇下有無幸俾佢睇到!!

禁止訪問

Re: 香港公共醫療服務咁差,無錢睇私家真係唔好有病!!

大宅

我都唔知係唔係個醫生無醫德隨口up.... :-|
我阿嫲想當年都等到80歲先有得做,不過我就唔知佢等咗幾多年!

照胃鏡咪仲快,但都要排年幾先有位架!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

就係因為香港的公共醫療服務太好, 太先進, 收費又太"實惠"了, 所以才會出現太多人用, 排期太久這個"side effect"!

試想下, 每年政府投放多少資源(即我們所納的稅)落公共醫療?! 我反而擔心, 長此下去, 到我們將來年老時, 政府的醫療系統負荷不了, 那時候, 一分一毫乃至一片棉花都要我們自己掏腰包, 哪管你年輕時曾納了多少稅, 間接為其他人(甚至大陸產婦)貢獻了多少! 哎!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我爸爸咪就係因為政府話冇資源同佢做糖尿上眼, 有一隻眼咪睇唔到野囉~~

呢個就係我地政府對我地呢d身份證上有3粒星既居民既手法囉, 人地連身份證都冇就即刻打尖生仔, 生完連$都唔駛俾, 走埋囉~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽咪上次偶然發現高血壓, 又話胃痛, 睇左私家醫生幾日都唔好, 我咪同佢去私家醫院唸住有咩可以即刻照, 點知醫生初步檢查完, 就話要即時入院, 我地怕貴, 話唸下先, 結果醫生寫左封信我地去睇急症
我成日都唸, 可能急症室醫生見我地拎住封信, 至咁認真處理個case, 結果我媽咪即時做左各樣大check, 入左院, 原來真係大件事!
我地粗略估計過, 如果當初入私家, 可能20萬都埋唔到單
自此之後, 我至發現, 原來每年交既稅, 真係好有意義

男爵府

畀面勳章

乜都係$作怪…早幾日老公隻手要做d小手術…去浸會睇…即刻有得做…唉!呢個世界好現實!

伯爵府

最慘老豆老母咁大年紀, 買唔到保險, 有起事上黎做仔女就點都要搵錢幫佢地. 唔係個個都有錢丫嘛, 又要養老養幼養自己, 唔食都要交保險, 仲要怕分分鐘失業......

總之呢, 我地呢一代就俾政府害得慘啦.

大宅

咪就係! 我就係無錢果個囉! 而家要揍BB無做嘢,無收入...如果我負擔到我都會俾錢我媽係私家做手術唔駛等咁耐啦!!

mylulu007 寫道:
最慘老豆老母咁大年紀, 買唔到保險, 有起事上黎做仔女就點都要搵錢幫佢地. 唔係個個都有錢丫嘛, 又要養老養幼養自己, 唔食都要交保險, 仲要怕分分鐘失業......

總之呢, 我地呢一代就俾政府害得慘啦.

首頁

尾頁

跳至