跳至

首頁

尾頁

大宅

求助:肚痾

我個女呢個月痾過二次啦...好慘呀,我朋友係e生,佢又話覺得我個女冇乜事...而家冬天好多小朋友都病,佢診所超多人去睇... 但...我成日好似覺得我個女每個月都病一次,好似好弱咁...雖然佢次次病都仲好精神... 唉...我係咪應該買d乜野比佢補下呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

Re: 求助:肚痾

咁細個小朋友你唔可以隨便比野佢補ga...
佢每一次病係咩事呀??係傷風感冒定其他呀??
不過去問過第二個醫生睇下佢點講....
唔洗咁擔心住先la....

子爵府

煲下d 准山 杞子 茨實 豬肉湯 健脾就得架啦 ~~

gg 尋日all 左9次
今日all 左8次

都係咁啦 ~~~~~~~~~~~~
佢精神又唔錯 (無發燒 or 抽根 由佢all 晒d dirty 野最好)

岩岩先同佢食下中藥 ~~ 好左好多啦

sorry 我係好變態架

我係堅持中e except 係急症 ?-(

侯爵府

試下買司各x魚肝油呀~~ 都幾好架~

別墅

Addfish 寫道:
.....

同意Addfish,我都成日煲比我個奀豬飲,因為佢好弱,由細病到大,而家七歲都會個幾月病一次 :-(

Addfish: 你唔係好變態

子爵府

愛c 你 siao

我女食左隻中藥無再痾啦

係c 傅介紹隻中成藥叫 " 藿(霍 + 草花頭)香正氣水~
尋晚gg飲左d d
今日好番啦

唉~ 先幾日食咩痾咩 痾到屎忽開花 :-(

c傳講唔食西藥止個病 靠自己打勝場仗
身體會upgrade 左架喎 ~~

你女幾個月先病一次好正常啫 ~ 唔洗太擔心架
有咩事食中藥身體點都好架 ~

喂~ 你女發燒 食西/中架??
我都係中架 ~~

我要搵志同道合呀 hehe

別墅

Addfish,

我個女唔係幾個月病一次,係個幾月病一次,即係一年起碼10次. :-(

真係慚愧 ,我個女病時係先西e後中e,唔係全中e呀,因為佢一發燒我就騰晒雞, 一定要用西藥咁左先. 不過我會煲靚湯比佢和番d西藥.

大宅

toby:
瑤瑤好返d 未? 呢排好多小朋友都又嘔又痾 (包括我個女), 佢都係禽日先好返咋. 病左成個星期. 不過佢地返托兒所, d 病菌真係避無可避. 我就覺得唔使點補既, 因為bb 仲細. 咁瑤瑤平時有無食下d 維他命呀? 我上次christmas gathering 時聽gina 講, 我都走左去買魚肝油比我個女食. 都係希望佢低抗力好d lor. 但我又有個問題, 如果食魚肝油, 仲使唔使食維他命呢? ?-(

最愛=貓仔 寫道:
我個女呢個月痾過二次啦...好慘呀,我朋友係e生,佢又話覺得我個女冇乜事...而家冬天好多小朋友都病,佢診所超多人去睇... 但...我成日好似覺得我個女每個月都病一次,好似好弱咁...雖然佢次次病都仲好精神... 唉...我係咪應該買d乜野比佢補下呢?

子爵府

Siao 寫道:
Addfish,
,我個女病時係先西e後中e,唔係全中e呀,因為佢一發燒我就騰晒雞, 一定要用西藥咁左先. 不過我會煲靚湯比佢和番d西藥.

咁你更加要全中e啦
其實發燒係我們身體的好朋友黎架
西e concept 完全錯晒 ~~
發燒係身體本身知道有外敵~ 佢就會開始發熱用高溫去殺敵~
通常燒夠2日 敵人會殺c 晒無事架(次次我仔女發燒精神都唔錯架~ 其實可以講本身佢病趁唔食西藥 氣色都唔錯架 只係倦d 要zzz多少少 面色唔會很蒼白架)
仲有 有個地方可以按摩刮痧到令體溫散熱架 (有機會話你知邊part 呀)
同保持額頭涼快體溫一定唔會燒壞腦 (of course 你要check 清楚身體邊處出現無病而引起的燒來對症下藥)
小朋友通常痰多引起的會高燒~ 因高溫要燒走多出的痰等等

你想了解多d ~ 可以搵d 書來了解下呀 ~~ 你明白原理就唔會騰架啦 @@
其實食西藥去降燒仲易燒壞腦呀~~書有記載的
遲d 同你分享呀

我搵d 書名你去參考下呀 dont worry be happy

sorry 如你女本身係weak 仲成日食西藥 ok 就算唔係成日食 食一次半次都係好傷身 傷腎架

唔好意思 我太長氣

別墅

Addfish 寫道:

sorry 如你女本身係weak 仲成日食西藥 ok 就算唔係成日食 食一次半次都係好傷身 傷腎架

唔好意思 我太長氣

Addfish,
其實我都知食西藥好傷腎,但係因為我個女係1歲時試過發低燒成10日,睇李x儀(山頂兒科)話佢腸病毒,燒幾日無事,又睇過康x度,又話唔駛理,食藥退度燒就ok,最後睇埋鏡湖,我要求驗血照肺,個醫生都話唔駛,話無事,結果佢持續燒左十幾日,終於忍唔住過左hk法國醫院兒科留醫,一check就話佢肺炎,仲問我點解澳門d醫生睇唔出.係hk醫左3日就退燒返澳再食10日藥先無事,自此之後每次個女有燒我就騰晒雞.因為哥次足足醫左2個月先好番.我好耐疚 :-( . 哥次之後佢就成日病,一病就氣管炎,每次病親就醫成半個月-1個月先好番. :-(

我係咪好長氣

大宅

希望你個女都可以壯d啦~~~~~
Siao 寫道:
Addfish,

我個女唔係幾個月病一次,係個幾月病一次,即係一年起碼10次. :-(

真係慚愧 ,我個女病時係先西e後中e,唔係全中e呀,因為佢一發燒我就騰晒雞, 一定要用西藥咁左先. 不過我會煲靚湯比佢和番d西藥.

如果我個女今日都唔好,我就明天買來試下啦...因為餵佢食中藥會激到我命都短幾年架...
Addfish 寫道:

愛c 你 siao

我女食左隻中藥無再痾啦

係c 傅介紹隻中成藥叫 " 藿(霍 + 草花頭)香正氣水~
尋晚gg飲左d d
今日好番啦

唉~ 先幾日食咩痾咩 痾到屎忽開花 :-(

c傳講唔食西藥止個病 靠自己打勝場仗
身體會upgrade 左架喎 ~~

你女幾個月先病一次好正常啫 ~ 唔洗太擔心架
有咩事食中藥身體點都好架 ~

喂~ 你女發燒 食西/中架??
我都係中架 ~~

我要搵志同道合呀 hehe

我地d大人湯凡係潤果d都會比佢飲...

gg冇事啦?

我個女唔肯飲苦野架...西藥佢肯好乖咁飲...中藥就算迫佢,佢都諗計唔飲架...
Addfish 寫道:

gg 尋日all 左9次
今日all 左8次

都係咁啦 ~~~~~~~~~~~~
佢精神又唔錯 (無發燒 or 抽根 由佢all 晒d dirty 野最好)

岩岩先同佢食下中藥 ~~ 好左好多啦

唔使補呀? ok...thx...

每次病都係傷風/咳/發燒/肚痾...

我有個朋友做e生,話我個女都冇乜事,係我太緊張...
B桐豬之媽咪 寫道:
咁細個小朋友你唔可以隨便比野佢補ga...
佢每一次病係咩事呀??係傷風感冒定其他呀??
不過去問過第二個醫生睇下佢點講....
唔洗咁擔心住先la....

有呀...聽左你地話,都食左一個月啦,不過痾就冇比佢食住先~
stephenietam 寫道:
試下買司各x魚肝油呀~~ 都幾好架~
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

未好返...乜都食唔到,餓到佢手軟腳軟...超心痛...

晴晴冇事就好啦... ^^...

我個女有食c各脫+維他命+釫水...但而家痾成咁就停左...

我覺得魚汗油同維他命冇抵觸,所以會一齊比佢食...
Ponla 寫道:
toby:
瑤瑤好返d 未? 呢排好多小朋友都又嘔又痾 (包括我個女), 佢都係禽日先好返咋. 病左成個星期. 不過佢地返托兒所, d 病菌真係避無可避. 我就覺得唔使點補既, 因為bb 仲細. 咁瑤瑤平時有無食下d 維他命呀? 我上次christmas gathering 時聽gina 講, 我都走左去買魚肝油比我個女食. 都係希望佢低抗力好d lor. 但我又有個問題, 如果食魚肝油, 仲使唔使食維他命呢? ?-(

[quote]
最愛=貓仔 寫道:
[/quote]

子爵府

siao~

講長氣 ~~ 我咪仲煩過你好多 haha
你唔洗內疚呀 唔關你事
點解 ~~ 澳門真係e 療咁差咩??? 你本身都係本地人是嗎??
過去由佢過去啦 仲諗咩啫~

當然持續有燒一定要搵出原因
正如我提過搵出原因咩事令發燒
所以你女氣管唔好更加要加強她身體
治本~~ 有隻野可以介紹你女~~可以不妨一試的 ~~

喂 ~ 你有時間睇下d 中e 書呀 真係對你個女身體有幫助架
e家我都學下中e 架 獻醜
?-(

別墅

Addfish 寫道:
siao~

所以你女氣管唔好更加要加強她身體
治本~~ 有隻野可以介紹你女~~可以不妨一試的 ~~

喂 ~ 你有時間睇下d 中e 書呀 真係對你個女身體有幫助架
e家我都學下中e 架 獻醜
?-(

Addfish,
係乜野藥可以治氣管呀,中e書你睇邊本呀,介紹

子爵府

siao

唔怕 ~~ 我地花bala pinky ivy 成日去唔同topic hair hair下 搞笑下架啦 ∼∼

開心hair下又一day 人都身體健康d 架啦

好呀 等你得閒開msn 再傾過呀~~

首頁

尾頁

跳至