跳至

首頁

尾頁

大宅

濕疹注意事項

女女前日開始出濕疹, 我想請教大家有咩要注意既事項呢?例如: 飲食/治療妙法。THX!

別墅

Re: 濕疹注意事項

QQ都有濕疹問題, 睇過醫生, 佢話盡量唔好用洗手液洗手, 同埋唔好成日抹手, 即使洗完/抹完手都要馬上塗潤膚膏, 因為洗手同抹手都會令皮膚失去油份, 致皮膚乾燥, 所以現在QQ KEEP 住成日護膚. (其他部位如腋下相同)

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

大宅

皮膚干燥會令到濕疹惡化架!!
所以每天沖完涼就幫bb搽Aqueous cream , 平時一見佢痕又會同佢搽!
如果係面仔就同佢搽for bb 的cream!!

大宅

cherryieong

你睇下我搵d資料幫唔幫到你.

http://www.babyhome.com.tw/note.php?mid=108075&lno=82335420

其實最重要係有耐性,因為濕疹唔會一下子就好.就算見d皮膚好轉,都唔可以偷懶,要keep注搽cream, 至於邊雙cream,真係個個小朋友都唔同,你要慢慢試.
記住唔好唔開心,比d時間,你o既愛心就會refect出黎架喇.

大宅

beemaggie221:
如果你想要多d關於bb濕疹ge 資料就去嬰兒医護 - bb濕疹論壇。
beemaggie221 寫道:
QQ都有濕疹問題, 睇過醫生, 佢話盡量唔好用洗手液洗手, 同埋唔好成日抹手, 即使洗完/抹完手都要馬上塗潤膚膏, 因為洗手同抹手都會令皮膚失去油份, 致皮膚乾燥, 所以現在QQ KEEP 住成日護膚. (其他部位如腋下相同)

男爵府

我囡囡由三個星期大開始有濕疹, 初初唔知無理, 到差唔多三個月時腳節位出水睇 e 生先知. 但最慘係, 原來 e 生俾o左 d 好重類固醇佢搽, 問佢又話好輕 suit for bb, 一搽就好唔搽又出, 情況仲愈o黎愈嚴重. 到最後有朋友介紹睇 hunghom 一個皮膚科 + 兒科 e 生, 見 bk mami 都有讚過, 就去試o下. e 生話其實囡囡本來唔係太嚴重, 但因為搽過 d 含好重激素o既藥膏, 所以手尾比較長, 我跟足 e 生指示, 前前後都 e o左有半年, 但依家囡囡情況好好 (touch wood), e 生仲話預期歲半可以斷尾, 希望可以得 la.

根據我 e 生話, 濕疹忌熱水, 沖涼千祈唔好用太熱o既水, 同唔好沖咁耐, 用 d

大宅

多謝大家的建議,我地一齊努力啦!

大宅

beemaggie221 寫道:

beemaggie221,
記得我嗎?
QQ又係濕疹BB呀? ME TOO我BB都係。 :cry:

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

cherryieong:

童童無事o麻?係咪上次塊面仔起果d呀?我前日帶浩浩睇左陳碩志,佢話浩浩塊面都開始有dd敏感,起粒粒.

希望童童快d無事.

大宅

COOKIEGG,
唔係上次個D呀, 係下巴仔同眼眶外圍有d「蛇皮」咁「鞋手」,一熱又有好紅咁囉。我而家狂俾佢搽cream, keep住水份。你知啦, 童童係「火人」黎丫麻, 好似d水份都會俾佢蒸發曬咁, 好乾。
浩浩點解要睇醫生呀?無事丫麻? 你覺得陳醫生ok嗎?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

Cherryieong,

咁'火人'童童有無好番d呀?!我朋友個囡都有濕疹,佢話會好痕,試過'r'到甩皮,希望童童唔會啦.

浩浩果日換完衫等出街前,好興奮周圍行,佢唔小心撞倒個drawer既'把手',隻眼周圍即時紅左同留眼水,都係我衰,無好好睇住佢. 因為費事去元朗睇dr. tse,所以去睇dr. chan.佢幾好,幾細心,不過我比佢'串',佢問我係咪第一個,我話係,佢話唔怪得咁緊張,其實只係皮外傷.

洋房

我之前係BK睇左個媽咪寫個BLOG, 佢話試左可以段尾喎..... 你去睇下幫唔幫到你 http://hk.myblog.yahoo.com/mchan904/article?mid=147

大宅

胡迪媽媽:
thx so much!

首頁

尾頁

跳至