母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

使用avent手泵時, 粒白色星星會突然移位跳左上去, 泵唔到奶

請問各位泵奶時有無試過? 我幾乎次次泵奶都係咁, 結果要拆出來再砌返佢, 有時.泵一次果粒白色星星就彃幾次

複式洋房

Re: 使用avent手泵時, 粒白色星星會突然移位跳左上去, 泵唔到奶

我都試過。請問有冇人知道點可以點樣解決這個問題呢??

Dumbo2006 寫道:
請問各位泵奶時有無試過? 我幾乎次次泵奶都係咁, 結果要拆出來再砌返佢, 有時.泵一次果粒白色星星就彃幾次

複式洋房

Re: 使用avent手泵時, 粒白色星星會突然移位跳左上去, 泵唔到奶

白色星星是由下面放上去的,不是放在上面。
你們試下!

複式洋房

我有跟instruction, 白色星星是由下面放上去的, 但粒星星都會移位, 我懷疑係我有時pump得起勁得制, 一下接一下太快, 粒嘢先會移位, 到底係未咁呢? 定係我個pump有問題? 個pump 我買左兩個月咋
lingsky 寫道:
白色星星是由下面放上去的,不是放在上面。
你們試下!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果是放得正確, 依然是彈起, 是因為泵的真空吸力強.

AVENT泵在幾年前改了款後, 吸力比舊款強, 所以一直沿用的白色星星配件會易於彈起, 於是改出漏斗代替, 改善此個問題.

因此, 香港代理建議再配件時, 選漏斗是較理想.

而市面上有最新的AVENT(8/2更正)泵是不再跟白色星星, 而是用漏斗的. 所以買時留意, 就可免煩惱.

可向香港代理查詢:2422 4476
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

thanks Glad.
如果改用漏斗, 吸力係未會無咁強??

版主

Dumbo2006,

You're welcome!

據一些有用過的媽媽說, 漏斗的邊較闊, 所以不容易彈起, 是不會影響吸力的.

不過在清洗時要注意.

善用和保養漏斗是會耐用的. 別用刷子擦洗, 以流動的水喉水沖洗後才消毒. (以往有位護士教我, 奶咀和軟膠部分的配件不宜steam過久, 只要在第一次煲滾後, 才把這類配件放進與其他的部分再煲(steam)5分鐘就足夠, 這樣才會耐用. 奶咀/花瓣/白色星星/漏斗也是軟膠, 可用同一方式steam.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

好媽媽勳章

不是啊!我打電話問過代理,她們說新的奶泵不是配漏斗,是電泵才會配漏斗,唔通佢地呃我?

我都在吉之島買左手動奶泵,不到兩星期粒星星泵泵下跳左上去(我三粒星星都是沒有steam過,只是每次用冷清水清洗),初時以為自己問題,泵得唔正確(試過一下一下泵,又試過慢慢按泵),後來我在bk搜索,先發覺原來很多bk媽媽都係咁,真係激死!

我覺得這手泵公司很不負責任,既然知道手泵有這問題出現,應回收跟星星手泵,改為跟漏斗手泵,又或者兩樣都跟.好似我呢d少奶媽媽,很難等到噴奶時爭取時間,結果粒星星跳左上去,真係好無奈,後來反映給吉之島知,希望他們日後跟代理反映

大宅

你可以去代理度買粒漏斗, 好似$45, 可以解決此問題, 我以前用星星用到火滾, 後來換了漏斗, 呢幾個月都未試過有事

瑪瑙宮

好媽媽勳章

yes, the 漏斗 is much better than the star !! but it costs @ $ 50 & I used for 2 months 100% working !! 未試過有事 !!!

別墅

除左avent代理, 仲有冇其他地方買到?

版主

apaxq 寫道:
不是啊!我打電話問過代理,她們說新的奶泵不是配漏斗,是電泵才會配漏斗,唔通佢地呃我?

apaxq,

謝謝你去查問一次! 我今天打去代理問, 原來上次我在電話傾時, 我收不到她是說新的"電"泵中的"電"字, 所以我誤會是新的泵, 令大家誤會, 非常抱歉. 我已更正上次的留言了.

我問及為什麼手泵不跟漏斗, 回應是因為原裝英國入口, 香港代理不可拆盒更換. 但漏斗只有代理賣, 如果要買, 可以郵寄支票及連同貼有郵資的回郵信封去代理公司購買.

我請她幫忙向英國公司反應, 手泵的星星是產品的缺失, 應該回收, 而新出產的手泵也該是跟漏斗. 她說會向英國公司反映一下.

建議大家電郵英國AVENT, 提出問題、感受和意見. 相信會更直接.

突然有一想法, 可否跟香港消費者委員會反映呢?

版主

迪男媽媽 寫道:
除左avent代理, 仲有冇其他地方買到?

代理說是沒有的, 可以向代理郵購.

複式洋房

我頭先打打去avent代理, 我話我買左唔夠兩個月就壞, "炸"佢型. 佢地叫我寄張receipt 同埋粒星星去avent代理度, 佢地會送番個漏斗比我. 大家都打去試啦..

別墅

係啦, 如果係佢design有問題, 真係應該免費有得換, 可惜我個手泵係上一胎買ga喇~~~
我頭先打打去avent代理, 我話我買左唔夠兩個月就壞, "炸"佢型. 佢地叫我寄張receipt 同埋粒星星去avent代理度, 佢地會送番個漏斗比我. 大家都打去試啦..

民房

我未用過奶泵,其實唔係好明粒星星係咩 不過我呢胎會餵人奶,會買avent手泵,想問而家買果啲係跟粒星星定係漏斗ga?咁如果係星星,咪要買咗就要打去代理度換?

男爵府

請問 avent 代理電話幾多號? 而家係咪一定要買漏斗? 仲有無星買?

大宅

2422-4476

版主

好野! 終於肯從善如流. 想不到臨收線前禮貌地說了句------其實應該免費更換, 試諗諗. 她真的反映啊! 要讚一讚.

新買的朋友記得留單據證明.

版主

fsy 寫道:
請問 avent 代理電話幾多號? 而家係咪一定要買漏斗? 仲有無星買?

如果你的手泵是舊款(樽頸和喇叭是分開的), 買星星是可以的. 如果不是, 要一勞永逸, 該是買漏斗. 而漏斗是可用於新舊款的.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊