跳至

首頁

尾頁

別墅

hello to everybody a 葵青媽媽會

初到貴境,先祝各位安好。
我是兩個男孩子(8 歲 & 6歲)的媽媽,
家位怡峰苑,是在職媽媽。
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

洋房

Re: hello to everybody a 葵青媽媽會

hello ! 可以一齊傾嗎, 我是在職媽媽
這 個 標題 是 不 是 new 呀

大宅

Re: hello to everybody a 葵青媽媽會

HI,我都係在職媽媽,呢個Topic就唔係新既!不過都好似好耐冇人上啦!可能忙!
Carmen

大宅

hihi 你好!!
我都係怡峰苑
bb14個月
bnene 寫道:
初到貴境,先祝各位安好。
我是兩個男孩子(8 歲 & 6歲)的媽媽,
家位怡峰苑,是在職媽媽。

大宅

HI, 各位mami, 我住葵涌村的, 係全職mami, 可以加入嗎? 我個仔就來22個月啦.

carmen, 又會係度見到你呀?

洋房

hello ! 早晨 呀 ! 各位 媽媽 ! 想 問 怡峰苑 係 邊 呀

大宅

石籬----安柱中學果頭

洋房

thanks pocket ! 你 係 邊 度 工作 呀 ! 我 bb 16 個 月,
你 個 bb 係 唔 係 今年 9 月 要 報名 返 學 讀 出 年 呀 ?

大宅

hihi Yvi,
我係全織媽媽,冇做野啦!
我bb細過你bb得14個月(就來)

你 個 bb 係 唔 係 今年 9 月 要 報名 返 學 讀 出 年 呀 ?
呢個問題你要計下啦!我打算比bb先返N再讀k,你呢?

洋房

我 比 bb返 k1, 咁你會讀邊間呀 ?

大宅

HI,OCEAN MAMI,好耐冇TALK啦!悶悶地見有NEW TOPIC 咪入來吹吓囉。 :lol:
Carmen

大宅

Carmen&ice,
hihi !!

yvi ,
我未諗呀!不過多數係葵浸�荊免堂!你呢?
其實你係咪叫ivy?

洋房

荊免堂 好貴, 唔諗, 但我仲未諗到呀!
係 呀 ! 你 好 聰明 !

別墅

荊冕堂有三家的,一家在大窩口,叫士德,
一家在葵涌村,叫葵涌荊冕堂,另一家在青衣,
三家之中,應該是士德最貴的,每月$2,XXX,半日班,
我大兒子考過,但最後我們放棄了。
不過三家之中,應該葵涌荊冕堂最難入,學費應該平過士德的。

本區的其他選擇,可以考慮東華三院及葵浸。我兩個孩子都是葵浸的,K3銜接上小一做得不錯,而且校方關係與慈幼千禧很好,他日要叩門的話,大部份都收葵浸學生的。
yvi 寫道:
……我只有一件事,就是忘記背後努力面前的,向著標竿直跑,要得上帝在基督耶穌裏從上面召我來得的狀賞。

洋房

太陽島又如何 ?

大宅

葵浸我都几中意!係咪有2間呀??(石榮/大隴街)我都一頭冒水 ?-(
東華三院又係邊呀??
thanks bnene
bnene 寫道:

本區的其他選擇,可以考慮東華三院及葵浸。我兩個孩子都是葵浸的,K3銜接上小一做得不錯,而且校方關係與慈幼千禧很好,他日要叩門的話,大部份都收葵浸學生的。[quote]
yvi 寫道:
[/quote]

大宅

太陽島係私校,而且冇人提既....
yvi 寫道:
太陽島又如何 ?

大宅

bnene ,
你有冇做野呀??會唔會同囝囝落公園玩呀?我959會同bb去公園玩架

洋房

還有邊間好幼稚園好呀

別墅

石籬區共有兩間浸信會幼稚園的,在大隴街斜路那一間是葵涌,已有三十多年歷史了。另外一間在石廣、石榮一帶的新樓,叫做荃灣浸信會,是荃灣青山道的荃浸幼稚園分校,開了大約四至五年左右。

我大兒子比比K1時(因面試時還未懂得說話),所以去了邱健峰讀,過了K1以後,我們便幫忙轉校,分別考過荊冕堂士德(那時剛剛新開)、保良局丁卯、荃浸石籬分校(在正校interview的)與及葵浸。四間都收他的。考慮到地區問題,我們撇除了士德(學費也很貴呢!)及丁卯,然後便consider荃浸及葵浸,本來我是偏向說荃浸的,但差不多交學費時,我問老師拿了書單一看,發現孩子在邱健峰唸K1時讀過的書,出現在荃浸的K2書單上,所以馬上推了。到最後為他說了葵浸。

葵浸所教的,不會是太深(其實我覺得仍可以深一點的!),不過,對於日後孩子上小學的銜接,做得很出色,也相當好。比比上小學前,已學懂了自己照顧自己,也可以自己寫手冊(寫得清楚及齊整!)了,這大部份是K3時老師給他們相關訓練的成果,我所做的,只是檢查他有否做齊功課而已。
pocket 寫道:
葵浸我都几中意!係咪有2間呀??(石榮/大隴街)我都一頭冒水 ?-(
東華三院又係邊呀??
thanks bnene [quote]
bnene 寫道:

本區的其他選擇,可以考慮東華三院及葵浸。我兩個孩子都是葵浸的,K3銜接上小一做得不錯,而且校方關係與慈幼千禧很好,他日要叩門的話,大部份都收葵浸學生的。[quote]
yvi 寫道:
[/quote][/quote]

首頁

尾頁

跳至