夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

你們有冇遇過

我同他結婚快3年, 未有小朋友。因為工作原因我們每星期只有星期日放假。因為結婚後搬了自住,好少見到媽咪。只是近這個月媽咪調到我居住的附近工作,才可以路過見下。

剛過去的星期日,我媽咪仍要工作, 但lunch time話到我家煮面食。但他仍未起身, 所以我便說外出食。食飯時,傾傾下媽咪話今晚食火煱,跟住約埋2個妹和她們的男朋友,咁好彩個個都得閒,所以決定了。

我買午餐回家給他,跟住和他說,他沒有意見,還陪我到街市買餸,又到家又預準好個爐。

但到開始時他黑口黑面, 全程2小時的晚餐,他不是睇電腦,就是睇雜誌,都沒有坐定超過3分鐘......... 加埋都唔知有冇十五分鐘在桌上。全部食物都係我搞好, 叫他食。

我忍...忍到他們走晒, 我就發火... 因為這些情形不是第一次,每一次他會say sorry... 但今次我覺得好辛苦......到現在....我已經搬到另一間room訓。 好辛苦.... 唔知可以點....

子爵府

Re: 你們有冇遇過

佢係咪覺得比人侵佔左佢既生活空間,我都好怕99來我家,因為我又冇理由走左去(因為係我屋企),我唔可以趕99走,所以好容易

大宅

也你話佢唔止第一次,咁之前有無大家傾下, 點解佢會咁, 佢唔鍾意應酬你d屋企人, 還是佢對佢屋企人/朋友都係咁? 你要清楚呢一點先得喎, 就算你搬左去隔離房訓又點先, 事情都未解決, 你搬去幾遠都無用啦, 你最好慢慢同佢傾下囉, 如果佢對個個都係咁, 可能係佢唔識點同人相處o者, 但係如果佢只係對住你d屋企人既, 咁係可以同佢講, 如果佢真係唔鍾意既, 下次再問佢既時候, 佢就最好同你實話實說, 唔好勉強囉

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公係唔係少見你屋企人...所以唔習慣...又無野好傾...而你又無同你老公傾野...將佢帶入大家既話題...有陣時好多人都係咁...人地覺得佢黑面...但係其實佢唔出聲個樣可能係咁...佢自己唔係黑面...但係比你感覺係...

[url=http://lilypie.com][img]

公爵府

咁大個人如果唔開心或者唔想你屋企人去你地度...你老公應該講lor...而唔係黑口黑面...又唔彩人咁唔識大體...始終佢地都係你家人..你老公應該要比番d面你喎,所以你嬲佢係o岩架.

珍珠宮

佢係咪唔鍾意你媽咪同妹妹一班人來他家攪野好煩, 一來無晒私人同2人時間, 二來食完佢地有冇幫手執好野先 ?-( , 佢唔反對, 只因尊重你, 唔想你唔開心, 唯有照陪你去買東西, 但對住佢地又無野講, 咪唔出聲走圍行囉,

你嘗

民房

佢地有拾野, 還會大家分工合作, 例如我媽咪在lunch買了肥牛等一些可以雪耐一點的東西。我妹妹就買菇等等, 還買飲品。 其實好多時我們工作時都會有一些無謂的應酬,咪又係咁樣過,2個小時的晚餐真係咁辛苦。

我都係覺得咁大個人, 幾唔喜歡都應該懂得睇時候,何況之前已經傾過, 佢話佢知有問題, 會改。現在我用另一間room, 只係我暫時唔知點面對佢。

大宅

佢似係有心比面色你媽媽同妹妹睇而唔係比你睇喎,因佢之前對住你都答應仲同你一齊買送,如果係咁你要好好同佢傾多次喎,咁係咩意思呀,我家人係咪得罪左你d咩你唔滿意?你唔講出黎只會永不改善,棧大家再見面時篤口篤鼻

民房

你有無同佢講清楚你的感受,要specific D ,你希望佢可以為你做d乜?你怪佢唔幫手?定係怪佢掛住睇雜誌?怪佢黑面定係唔夠談笑風生呀?要了解佢點解會咁先 ,係唔鐘意咁多人來?係原先諗住個日可以同你去邊度但最終去唔到?係唔鐘意你屋企人?係中途有突發狀況?係佢怕羞唔適同佢地相處?係覺得你地都做晒囉無乜野好幫手?有好多原因要了解左先…同清楚講你想點佢先喎,唔係下次又會咁樣…

可以試下,
老公,可唔可以幫下我手做d乜物乜物呀? 佢做完後咪讚下佢,好在有你係度咋 唔係我實好手忙腳亂or
如果食飯時有人會照顧下我或者我屋企人我就會開心死同愛死佢啦

子爵府

好媽媽勳章

我覺得你老公不喜歡你家人,對他們有偏見。。。這是很難解決的,我也有相同問題,現在都是儘量避免爸媽來我家 :cry: :cry: :cry:
Hello everybody~~!

首頁

尾頁

跳至