樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問如果只簽租约而没有打厘印,份租约有無法律效用?

男爵府

法律上都有小小幫助, 不過租客吾交租,好難係采取法律支援, 早客租約未到期要早走, 你都無乎, 追吾到賠償 都要放去走,

如買放賣, 好多律師都要補打厘印,

吾打厘印, 當自住,吾洗立物業稅, 計落無着數

大宅

Charmainewoo 發於 13-15 10:03
法律上都有小小幫助, 不過租客吾交租,好難係采取法律支援, 早客租約未到期要早走, 你都無乎, 追吾到賠償 都 ...
charma,多謝回覆,即係話如果唔打厘印,簽租約都無意思?

Charmainewoo  有DD的, 吾係個個租客都甘醒  發表於 13-10-5 10:37

水晶宮

ching~mama 發表於 13-10-5 10:27
charma,多謝回覆,即係話如果唔打厘印,簽租約都無意思?

不是...

打厘印可以隨時補打(付罰金).

但合約, 就不大可能隨時補簽.

男爵府

Charmainewoo 發表於 13-10-5 10:03
法律上都有小小幫助, 不過租客吾交租,好難係采取法律支援, 早客租約未到期要早走, 你都無乎, 追吾到賠償 都 ...
約簽了就一定有效,一旦有爭議鬧上法庭上話,業主可以補打離印,大約係罰十倍離印,相當於半個月租咁上下。

打唔打離印同交唔交物業稅都無直接關系,唔打離印都應該交物業稅,唔交的話是刑事罪。

Charmainewoo  我之前租單位, 業主話吾打厘印,當自住, 吾洗交物業稅.  發表於 13-10-7 10:07

大宅

約簽了就一定有效,一旦有爭議鬧上法庭上話,業十可以補打離印,大約係罰十倍離印,相當於半個月租咁上下。 ...
thank you X2 ,因這租客係我99 d friend(勁熟),99話無問題,叫我放心,如硬要打好似唔比面她

子爵府

你單方面打厘印,網上打又得,打左佢都唔知

男爵府

Charmainewoo 發表於
我之前租單位, 業主話吾打厘印,當自住, 吾洗交物業稅.
你遇著個傻業主。

下年等佢報左自住之後你就唔洗交租,佢追你租你去稅局告發佢瞞稅,等佢入去坐監你可以有排住。

首頁

尾頁

跳至