夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我覺得好辛苦..........

未結婚前,大家都已經唔係好開心,因實在發生太多事,但唔知點解,每次都分唔到手,我實在太心軟喇!
後來有左,佢叫我唔好要,因我當時作小產,我喺醫院度喊左幾日,跟住佢先話要,話結婚,婚前佢每月要交租,養佢老豆,水電煤and雜費,婚後無比家用我,佢淨係交租,老豆又唔使養,佢成日都話傾野,但又成日話無錢,我唔知佢有幾錢收入,因佢習慣性講大話,我搵10000-12000一個月,我就要負責工人,bb,我外家,月供基金,bb保險,水電煤,電話費等等,我叫佢要買份保險,有咩事都要為個女設想,我三吹四請先買左,而家只係供左第一個月!
其實我地之間發生過好多事,我覺得係唔可以原諒,飲醉酒打我,我同佢嘈交,唔比佢返屋企,因佢飲左酒,佢就打去我屋企鬧我爸媽,喺我面前話我家人又話無錢又做呢樣果樣,又唔係使佢錢,關佢咩事姐,重有好多好多,我朋友,家人,同事,無人鍾意佢,但有時有d人又同我講點都要為左bb,都要忍下,我覺得佢無為bb將來設想過,個個月都要我問佢交左租未,因佢係一個成日拖呢樣拖果樣嘅人,因佢欠銀行都成十萬,所以我成日驚,所以我成日要問佢!我成日失眠,佢又話我扮野,我日日返工前送我個女去我媽咪度,放工又要去接返佢地,我好攰,有好重包袱,我去睇醫生,佢叫我去睇心理醫生!!
因為佢曾經講過會同我爭個女爭到底,個月係我命根,後來我要佢同我離婚,因我要同個女去申請公屋(三個人入息唔可以申請),同唔想佢有機會同我爭,因佢連一個家庭都養唔起,我唔想日夜提心吊x,比人追錢!其實我要求好簡單,老公可以養起一個家,唔使我擔心,就算窮d都無所謂,我覺得好唔甘心,由頭到尾都係我一個月附出!而家同佢住埋一間屋,大家好似唔識咁,好辛苦,我應該離開佢嗎? :-(

男爵府

Re: 我覺得好辛苦..........

你都講得出甘多問題喇!相信你都同佢講過好多次,唔係你都唔駛咁失望喇!有時唔係唔想比機會佢,不過真係要過到自己個關先得!邊個唔想一家人齊齊整整喎,一個幸福家庭係要一齊建立出黎,當自己控制唔到既時候,就要好好考慮下將來既路點行,不過好多時係知易行難

知足常樂     平凡是福 

大宅

你同得佢結婚都係愛佢的.. (我覺得)

所以我覺得你應該找人幫. eg 婚姻輔導.
可能旁觀者先會更能夠睇清楚你地之間o既問題.或者仲有得改善呢~
到時先再諗啦..
婚姻唔係就咁一張paper ma..

如果無辦法,最緊要為你and女女諗lu

等待驗證會員

我諗妳都仲愛佢,都想比機會佢改過,睇佢咁樣真係要揾人幫下手,一齊傾掂佢先得!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

鼓勵你老公, 將所有野灘出來傾, 甚至佢的欠債都可以傾, 2公婆, 可以同甘共苦的, 咪辛苦 d, 一齊努力清左條數, 分長d期數, 還晒又可以重新來過, 你試下主動唔好鬧佢, 係鼓勵佢, 叫佢一出糧就交份糧出來, 大家諗掂佢. 可能佢太多壓力所以攪到佢乜都做唔成. try your best, 必要時都要搵家庭輔導傾下, 佢地或者都有方法去處理重組債務的.

大宅

同佢傾下點樣解決佢財政問題,帶佢去下婚姻輔導,如果呢d都唔去試就好難

大宅

佢話會同你爭個女,我個人認為佢連照顧自己既能力都無,又欠人地咁多錢,佢何德何能去同你爭?佢同你講呢d野,都係因為佢知個女係你命根,佢大你o者,如果真係有果一日,佢肯定玩失蹤,一蚊贍養費都唔會比你同個女,唔係話嫌佢窮唔肯同佢捱苦,我只覺得要捱既都應該捱得有價值,唔係你唔肯同佢同甘共苦,而係佢唔想囉,有福自己享,有難就你去當,成屋既開支都係你自己去比,咁佢係咩身份呀,佢好聽d既就係食軟飯,唔好聽既咪係廢柴一大條囉,仲打老婆,呢d人唔死都無用啦,既然2個人一齊唔開心,分開都係好事黎既,呢d咁既人,你同佢攤開黎傾幾多次都係無用,要做既肯自己做既,講一次玫次就夠啦,咁大個人,婚又結左,小朋友又有埋,都仲咁唔識諗,欠人地咁多錢,唔駛講都係佢自己"羅"黎架啦,同佢攤出黎講,我驚佢"乙米"埋你去幫佢還呀,如果佢真係咁,你叫佢自己走去申請破產,一係就債務重組,唔駛旨意打你主意,你愛佢還愛佢,仲對佢有感情還感情,呢d人得一就想二,唔通佢第二時無錢之餘出左去包左個2奶,生左個bb,但係自己無錢供養佢地咩,佢值唔值得你為佢付出咁多,只有你自己最清楚

男爵府

畀面勳章

照你咁講…第一步已經行錯左…未婚前已經有問題…連佢幾$收入都唔知…想必樓主愛佢多過佢愛你…e+洗濕左個頭…唯有同佢傾下…睇下有冇改善啦…否則…就要諗下第二d辦法ga la

男爵府

熱血勳章

其實我覺得最好搵d 專業社工幫手. 因為涉及離婚問題, 一個影響幾大o既 決定.

而我o既意見就係, 如果你係為左個女而忍受同佢一齊, 你覺得你囡囡成日係一個吵吵鬧鬧o既環境下長大, 佢會生活得開心咩?

而你, 又因為囡囡而啞忍同佢生活, 比佢精神虐待, 咁又值得咩?

呢個男人, 真係唔唔得!

侯爵府

好媽媽勳章

"我搵10000-12000一個月,我就要負責工人,bb,我外家,月供基金,bb保險,水電煤,電話費等等,"
'我日日返工前送我個女去我媽咪度,放工又要去接返佢地,我好攰,有好重包袱'

我有d吾明,既然你請左工人,做乜又要日日送個女去媽咪度???
至於屋企開支,即係佢交租,妳負責雜費,都合理既(依家好多夫婦都係公一份婆一份),如果妳覺得吾公平,咪同佢調轉妳交租,佢負責雜費羅.......
至於你比外家既,真係冇理由計埋落去.....
不過佢其它野就真係太過份,不可原諒!!

洋房

ac321 寫道:
"我搵10000-12000一個月,我就要負責工人,bb,我外家,月供基金,bb保險,水電煤,電話費等等,"
'我日日返工前送我個女去我媽咪度,放工又要去接返佢地,我好攰,有好重包袱'

我有d吾明,既然你請左工人,做乜又要日日送個女去媽咪度???
至於屋企開支,即係佢交租,妳負責雜費,都合理既(依家好多夫婦都係公一份婆一份),如果妳覺得吾公平,咪同佢調轉妳交租,佢負責雜費羅.......
至於你比外家既,真係冇理由計埋落去.....
不過佢其它野就真係太過份,不可原諒!!

我請左工人,係因為唔想我媽咁辛苦,所以請個工人幫佢手,我地住同一個區,大約行15分鐘就到.所以我帶去我阿媽度,有個人幫手睇下會好d,我地返工十幾個鐘,所以唔放心淨係工人湊!
公一份婆一份,我知有好多人都係咁,我只係覺得點解佢婚後嘅開支會係少過婚前,我就辛苦and開支多過以前,我得唔到女人應有嘅幸福,我要求咁簡單佢都做唔到,我好大壓力,好辛苦!
我比錢外家係因為屋企環境唔好,就算我婚後我都會比三千至四千阿媽,因我每晚都返屋企食飯,阿媽又幫我湊下女,三千我覺得唔過份,更何況係用我出糧嘅錢比佢,又唔係我老公比,點解佢話我:你就可以比錢你媽,我就無得比,我話你無得比係因為你無錢,你有錢你咪比囉,我比錢阿媽關你咩事呀?
我唔係計埋落去,我係想講我開支好大,點解我老公一d都幫唔到我?佢又唔做野幾個月,但又有錢交租,我唔知點解??好大壓力,無人幫到我,又要應付外家,返工十幾個鐘,好攰,有時我問自己,我好想時光倒流,好後悔同佢結婚,亦會問自己如我放棄自己,我家人同我個女會點呢?? :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

[quote]
mrsegg 寫道:
同佢傾下點樣解決佢財政問題,帶佢去下婚姻輔導,如果呢d都唔去試就好難

洋房

我而家先26歲,呢生人唔知點過??其實如我我有能力自己租屋住,我都可能已經走左,因為我阿媽又唔夠地方比我住,自己又咁多開支,又申請唔到公屋,真係唔知點?我同佢都已經辦左離婚手續,同一間屋住好辛苦...........

別墅

你地結婚之前已經有咁多問題,為何不先解決呢?算啦,而家不是追究的責任,其實看得出你還是愛他的,或者大家坐低試下慢慢商量,睇下可以點樣解決財務問題。既然你不介意公一份、婆一份,就將你心裡的感受告訴他吧!!!如果他是愛你的話,會明白的,不要過份擔心。

洋房

我因為佢,搞到我屋企唔開心,朋友唔鍾意佢,工人唔鍾意佢,我好辛苦,成日自己喊.........將來唔知會點?? :-(

複式洋房

msleung

您已經和他離婚. 咁當一切辨好. 您就可以申請公屋

離了婚的夫婦, 因為經濟而被迫同住是很危險. 最近新聞都有一單家庭慘案.

想想有沒有方法解決居住問題.

今後您要從新步處經濟安排. 如果囡囡夠 2YRS OLD 就比佢返全日學校. 不用請工人, 可省回數千.(可以申請資助. 以您的情況應該可以 100% FREE 學費. )

如果還是 BB . 其實和您媽媽商量下可否只請 鐘點. BB 好多時都是訓. 很明白您唔想媽媽辛苦. 不過有時現實是沒有這麼理想. 惟有多些教囡囡日後要孝順婆婆.

不防親囡囡還少. 多些增值自己. 為將來打好基礎.

另外我想補充一點. (希望您唔好嬲.) 其實現在香港地很多夫婦都要公一份婆一份才能夠維持家庭開資. (除非您嫁個收入高的人. 可能會好D) 很多香港男人都唔可以一個人養起成頭家. 不是男人無用. 而是有很多社會環境因素.
您話自己要求好簡單只希望老公養起頭家. 其實真係要求不低嫁. 不要只看人家好的一面. 否則您會不快樂.

我的收入是多過老公. 買樓都是用我的SAVING. 但我完全不覺得自己咩左很重包袱. 我一樣要交家庭雜費 . 一樣有細路有工人. 每個月自己的人工已經分晒落頭家度. 未婚時. 都唔知幾好. 個個月做成 萬蚊 零存整付.

婚後就是付出. 但是我是以喜樂的心去付出. 有能力付出是應該感恩. 感謝神. 讓我可以全力為家庭付出. 為我愛的人付出.是開心樂意.

如果從金錢去評估我的婚姻. 咁D 人實會講做女好過啦.

我不是話您什麼. 只是想更正. 現在香港真係有好多夫婦是必需一同工作才能夠養家.

祝福您將來找到另一個可以另您安心快樂的人.

洋房

hat ,
好多謝你意見,我亦都明白!
其實只不過係因為以前全部佢一個人負責,我地成日嘈交,到後來我負責工人,BB AND雜費,但一樣嘈交,成日要我擔心呢樣果樣,又要睇佢面色,大家又分房訓,佢除左交租,屋企大少野都係我,我先覺得好辛苦,如果佢有關心我,呵護我,我可能會開心一D,佢重成日做埋D野令到我屋企人,朋友唔鍾意佢,令我喊,所以我嘅心情,壓力一日比一日差,令到我覺得今時今日我與其都係要付出呢幾樣,倒不如自己同BB生活,唔使對住佢,可能會好D,我有同佢講過我地分開,就算佢日後唔比BB生活費,我都無所謂,因為而家都無,但佢又叫我比機會佢,我又心軟,有時我好嬲自己,如果我狠心D走,今日我可能唔會咁.........

侯爵府

應該同他分開, 好好同女兒過將來的日子 :-( :-( :-( :-(
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

侯爵府

好媽媽勳章

msleung
吾好再心軟啦!!
既然巳經離左婚,就吾好理佢禁多野,計劃下自已的開支安排,睇下可吾可以搬出去先啦!!

洋房

我而家咁多開支,好難搬出去,最快都要過多幾個月先知可唔可以搬,因到時我公司有花紅出...... :-( :-(

首頁

尾頁

跳至