少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb睇得電視多會唔會唔理人?

我個女16個月大, 同佢去playgroups 或出街,佢完全活在自己細界. 我懷疑佢睇電視太多. 有無媽咪有同樣問題?

大宅

Re: bb睇得電視多會唔會唔理人?

monster2003,
我想問妳個女係點樣, 活在自己世界?
因為我個仔9個月, 都係好鍾意睇電視, 以前叫佢, 佢都會有反應, 但e+越來越唔理人, 又唔多講話(bb話), 我都有d擔心, 因為係我62睇, 所以bb係度一齊睇! 都唔知點好!
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

複式洋房

佢1歲之前除咗理我同工人,連佢老豆都唔採,1歲之後就開始識同我哋玩.但對其他人完全無興趣.好似我同佢去playgroup, 其他bb會望住老師,佢唔會,只係不停四圍行,唔理人.有時老師唱佢識嘅歌,佢聽完仲哭. 又成日抱住我對腳,要我抱佢. 不過今日老師拿個鋼片琴打咗幾個音,佢竟然衝過去搶咗支棒,連老師都嚇呆,你話幾騎呢. 我老公話佢對無興趣嘅事物同人都費事採你.我都幾擔心.

別墅

之前我記得有報紙報導過不應給bb接觸咁多電視,係佢地成長期間,應多帶他們出外接觸新事物,擴大佢地既社交圈子同思維。如果唔係,佢地會變得好自我,唔係咁識social 技巧,我諗你可以試下帶你個女多d出街,佢而家仲咁細,可以慢慢改到。不用擔心!!

複式洋房

我本人好 "反對"比小朋友看太多電視 . 因佢地學習力很強 , 電視成人很多情節都很暴力 , 成日打打剎剎 . 看得多 , 有樣學樣 , 唔掂 ! 所以我小朋友 ( 27 個月 ) , 由小到現在 , 都是係食飯時間才開電電視 , 另再有 2 段看電視時段都是看英文唱歌 VCD

大宅

My daughter is 4yrs old and she watch TV very often. I dont think she is self-centre, in fact, she learn most of the stuff on TV.
In Canada, we have a Treehouse (I think similar to cartoon network in HK) and this is 24hrs channels. All cartoons are educational and very positive. I never seen any violence from there. I always watch with my daughter as this is the way I can understand her world. She always come to me and asks me "do you remember ...?" -- which she refers what we have seen on TV.

She is the only child in the house and we both working, so hardly has anytime to teach her things, however, she seems pick up alot from school as well as TV.

Besides TV, she likes to rent DVD from library, each time 10DVD and she can watch it in her room for half day without disturb us at all.

超級版主

超級版主

唔好理係咪唔睬人,多看電視都係無益

但首要大人唔睇

如果係電視撈飯食

咁就乜都唔駛講

ps: 食飯睇電視,已經...... , 所以凡事要睇睇自己,先至好強加於小朋友身上

複式洋房

我0地食晚飯都會息左個電視去, 但日頭係婆婆揍, 所以我唔知婆婆開幾耐電視俾BEBE睇, 問過婆婆但又交代唔到亞be會睇幾耐電視, 因為我知我亞媽個習慣, 即使佢唔係睇都要開住個電視機....而家亞be都好習慣自己開自己"珊", 佢返playgroup都係唔聽老師講, 自己有自己玩, 尤其一入課室就即刻唔合作, 會自出自入去操場玩, 老師都冇佢符... 我最驚佢第日都係咁樣返幼兒院, 日日俾miss打黎投訴, 我真係死得啦.....

首頁

尾頁

跳至