夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為工人放假問題, 激嬲左老公添.........

話說工人就黎完約要放假返印尼, 原先老公話比佢放 7 日, 另 7 日就補錢比佢, 因為驚佢返去咁多日會唔返黎.

早兩日, 我同老公講, 話要同工人度期放假, 佢話 "你決定左就話我知啦", 咁我尋日同工人度期時, 誤會老公之前有講到可以比佢放 14 日, 就話比佢放, 點知臨訓同老公講起, 佢就話無講過, agent 都提醒佢唔好比佢放晒 14 日, 話我做乜唔同佢商量, 我話, 你話決定左先話你知既, 原來佢意思係 "決定比佢放邊日就話佢知, 等佢同工人講", oh, 天呀, 但係我已經應承左工人, 我唯有同老公講, 今日同工人講我攪錯左, 希望佢接納啦.

尋晚老公好嬲呀, 唔知今日佢會點呢

大宅

Re: 因為工人放假問題, 激嬲左老公添.........

妳最緊要同工人攪掂番放7曰假和confirm 边曰.
然後今晚同番老公講辨妥了,咁佢未唔會嬲 law!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解唔好放足14 日既?
我比我個賓賓放足架 wor.....
人地兩年先返一次鄉下,咁都唔得?

民房

係咪你老公已同工人講好左?佢可能覺得自己白費心機,而你又唔聽佢講咪嬲law。

咁不如你同工人講"mud先生同你講過只放7日,另7日補錢比你呀?如果係咁,就照先生意思做啦。"如工人唔肯,就話agent都話只放7日,一般工人都係咁,睇下ok唔ok。然後同老公講搞點,你照佢指示做,佢點都唔會嬲你啩。

大宅

其實唔係唔比佢放 14 日, 只不過問下佢 7 日得唔得, 一黎驚佢會唔捨得返黎, 二黎我地唔洗請咁多日假, 如果佢要堅持既, 我地都會比佢放 14 日.

今朝老公同佢講, 佢都話想放 14 日, 根住頭先我再同佢講, 係我尋晚講錯左, 佢話唔緊要, 佢都記得我老公之前有問佢 7 日得唔得, 佢話佢未決定到, 所以同我講定 14 日 (佢數口幾精, 驚講左 7 日就無得返轉頭, 講 14 日會穩陣 d), 佢會再諗下, 今晚會話返比我地知.

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

將心比己,離鄉背井兩年,
先比佢放7 日見親人,
好似太不近人情。 :cry:

複式洋房

其實呢個問題好易處理之嘛!妳咪好聽好氣同妳工人講話你地倆公婆都比唔到十四日假佢放,頂多都係七日…因為你地咁樣

大宅

比人放足假返屋企啦,做僱主都應該為人著想

大宅

如果佢要放 14 日, 我地當然一定會比佢放啦, 如果佢肯 7 日既話, 咁代表佢自己都 ok.
我地從來都唔會強迫佢任何野, 每樣野我地都同佢解釋得清清楚楚, 要佢明白, 唔想佢以為我地呃佢, 如果仲係唔明, 我地亦好鼓勵佢問 agent or 佢係印尼既公司, 絕對唔會係佢唔願意情況下強迫佢作出決定既, 咁樣只會攪到大家都唔開心.

大宅

哈咁似香港私人企業既作風,等於公司老闆“詢問”個員工減佢10%人工“得唔得”呀,個員工話肯就代表佢完全ok啦,唔係迫佢

cleoyan 寫道:
如果佢要放 14 日, 我地當然一定會比佢放啦, 如果佢肯 7 日既話, 咁代表佢自己都 ok.
我地從來都唔會強迫佢任何野, 每樣野我地都同佢解釋得清清楚楚, 要佢明白, 唔想佢以為我地呃佢, 如果仲係唔明, 我地亦好鼓勵佢問 agent or 佢係印尼既公司, 絕對唔會係佢唔願意情況下強迫佢作出決定既, 咁樣只會攪到大家都唔開心.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

7日又好, 14日又好, 總知大家都ok就得啦! 千祈唔好為左個工人而影響你同你老公, 唔值得!

子爵府

好媽媽勳章

其實你老公之前都同個工人講...問佢放7日得唔得...咁個工人都未決定到...可能個工人都想放14日假...你老公都係嬲你攪錯左...只係一場誤會...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

好媽媽勳章

我反而覺得係你老公小氣, 咁小事要嬲, 講真個工人兩年先返去一次, 仲要返印尼頭尾都無左兩日啦, 見屋企人實際得五日, 好似自私左d, 只顧自己方便, 同你老公好好傾下啦, 你有家庭時人地都有.

子爵府

如果係怕工人唔捨得∼連o個7日都唔好比佢放丫笨!! :tongue:

大宅

我都覺得係,人地都有家庭,如果照樓主所講既原因:

1. 驚放得耐個工人唔捨得返 - 有咩關係? 掛住屋企就掛住屋企架啦,對少d屋企人就會唔駛咁掛住?
2. 唔想自己請咁多假 - 即係想犧牲人地家庭團聚既日子令自己方便

可能我對自己工人及下屬唔同d掛,將心比己

ywpw 寫道:
我反而覺得係你老公小氣, 咁小事要嬲, 講真個工人兩年先返去一次, 仲要返印尼頭尾都無左兩日啦, 見屋企人實際得五日, 好似自私左d, 只顧自己方便, 同你老公好好傾下啦, 你有家庭時人地都有.

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然樓主成日都講到自己好似冇所謂咁 , 何不俾工人放足14日呢 , 講真 , 你做老闆既 , 咁樣問個工人放七日得唔得 , 你叫佢點答你呢 , 既然你哋冇所謂 , 何不成人之美 ??

別墅

我都係咁話.你老公會唔會"小氣"左d呀?
第一,咁小事都嬲你.
第二,放工人幾日假都咁緊張.人地一年就係得喎幾日見到屋企人嫁炸.就算人地應承你.你估會唔會"好願意"呢?
你地剩係掛住自己請多幾日假...會唔會自私佐d阿...

點醒下你老公啦!
重好意思掉番轉頭嬲你!

ywpw 寫道:

別墅

補充--

冇錯.可能都真係有d"害群之馬"走佐去就算.但係ed只係個別既特殊例子.都唔可以咁就要人放小d假.放小d假亦唔代表ed事就唔會發生.
(唔通,聽過有工人返到屋企就即刻走佐去,你就叫人唔好放假咩!)

首頁

尾頁

跳至