跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡12月過美國讀書了,係去三藩市,住係我細佬度,係ocean個頭。一直聽人講美國治安好差,都有d擔心。請問住係SF既jm三藩市治安情況點?會唔會半夜三更聽到槍聲?夜d番屋企會唔會好危險?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ocean治安麻麻,睇下你住嘅位置,果頭唔好出夜街好D,不至於會有鎗戰,
但果頭有D雜,住慣唔會覺得有問題,但我自己就唔會住果度。
你女係咪去讀大學?係唔係City College?住果度近唔近學校?City College有好多個校舍。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

引用:Ocean治安麻麻,睇下你住嘅位置,果頭唔好

原帖由 rose-mag 於 13-10-09 發表
Ocean治安麻麻,睇下你住嘅位置,果頭唔好出夜街好D,不至於會有鎗戰,
但果頭有D雜,住慣唔會覺得有問題, ...
係呀city college
你意思係成日會有搶劫個d?
有d擔心添

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

City College喺Ocean有個大校舍,夜咗果頭好靜,以前我都喺附近返過工,冬天6點放工已是天全黑,巴士班次過咗上下班高峰期會好疏落,等巴士時街上人影都唔多一個,以前很少出外食午飯,去到一定同幾個同事出入,因為即使中午時份都少人(我做事那兒是工廠貨倉區)。如果近學校行路都可以到的話,最好叫囡囡唔好多出夜街,如要去有人車到番屋企門口會安全D,我以前未正式移民時,嚟旅遊都住過一陣,但我係同幾個親戚出出入人,所以都唔算好驚,但夜咗親戚自己都會揸車出入,到屋企時就用remote control開車房門將車駛入,唔會行出街外。Ocean某D地段較多黑人或墨矞聚居,又有毒品或搶劫等罪案發生。

其實City College有好多個校舍,唔係堂堂都會喺Ocean校舍上,不過果度係總校,校舍大堂會多D,如可以的話住其他區會好D,但可能又要考慮租金問題同返學時間問題。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我都係住Ocean個邊,但睇你係邊個位置嘅Ocean?我個頭而家啲屋升到好貴,以前個啲墨西哥人都搬走晒喇,我啲鄰居都係白人同中國人多,我就住咁耐無聽過有槍聲,冶安我覺得Okay的,講真Ocean呢邊住宅區,半夜三更都唔會出街啦,周圍咩都冇,我自已有時撘尾班車返屋企都冇咩事,我住過NYC,費城,我覺得S.F係算冶安好的城市之一,當然我指嘅係三藩市,唔包括East Bay個邊,Downtown夜晚都好旺好多人,其實咩城市都好,自已都要提高警覺,要多啲留意周圍環境,唔好去啲雜區,唔好太夜一個人返屋企

複式洋房

引用:我都係住Ocean個邊,但睇你係邊個位置嘅Oce

原帖由 hikiko999 於 13-10-09 發表
我都係住Ocean個邊,但睇你係邊個位置嘅Ocean?我個頭而家啲屋升到好貴,以前個啲墨西哥人都搬走晒喇,我啲 ...
住arch street個頭
治安點樣架?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hikiko999+於+13-10-09+發表

原帖由 Melaniemel 於 13-10-10 發表
住arch street個頭
治安點樣架?
Arch street 近sfsu,三更半夜條街都多人(圖書館溫書)有巴士站輕鐵站,ok 架。美國d 商場9 點就閂,無咩特別都唔需要夜晚出街,唔洗太擔心。如果你囡囡夠年紀,買部車仔俾佢出入,自己揸車安全好多。

別墅

回覆:美國治安問題

我以前都係ocean city讀,如果無揸車最好揀d朝早至晏就既堂返。ocean夜晚都靜架。。一個女仔搭巴士都唔係咁好啦

首頁

尾頁

跳至