美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

曲髮的煩惱*~*

剛剛電了曲髮兩天, 但d頭髮已經打晒結, 好煩丫, 每日洗頭的時候, 都要係噤解結, 仲要脫很多頭髮....有咩方法可以改善打結問題?? 係我不懂處理曲髮? 還是電個時d葯水唔好, 令到有噤既情況呢? 但我電個時已經做埋焗油, 但都勁打結....怎麼辦??????

大宅

Re: 曲髮的煩惱*~*

我每次洗完頭都要用髮尾油 + 每星期自己焗油
才解決到電髮後的打結問題

讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

我又冇咁既情況喎~
每次洗完頭就咁用護髮素就OK!冇打結呀~
木村

大宅

xellos

d髮尾油點搽架? 我而家係夜晚洗頭然後朝早整返濕個頭黎gel野的, 噤d髮尾油係朝早搽定夜晚吹好頭個時搽?? 仲有係髮尾油係邊度買?? 我諗都係因為我的髮質問題 (偏旱但油). 定我又試下焗多d油同搽下髮尾油先...謝謝!!

男爵府

試下用洗頭水前先用護髮素洗一次, 然後再按你平日的情程洗頭, 可減少打結情況

大宅

k.k

我每次洗完頭都有用護髮素, 但係都係打結....所以就係噤先煩.....唉!! 每次洗頭, 見到d頭髮係噤掉落黎, 真係有d驚會禿頭丫....

大宅

火火山,
我雖然唔算是專家, 但10年前開始每年電2次頭, 是電髮的愛好者.
首先是你用?gel頭, 如果好傷就用有"護髮的mouse"洗完頭用冷水沖最後step, 邊側身邊用手推d曲髮,之後用毛巾印乾再推下, 唔好包住, 可以令曲髮keep得好好,上mouse, 得一陣用風罩吹.我頭髮好軟, 所以會吹前加dd gel^_^
夜晚洗頭就抹乾髮後上少少"portion9"or 髮尾油--當over night treatment
另外有一種起死回生的焗油介紹, salon做$3xx-6xx不等, 但自己做$100左右做2-3次.(name:"3.1"焗油)from japan
希望幫到你
http://i196.photobucket.com/albums/aa182/sandylaw2323/1086480846.gif

大宅

小白,
原來曲髮有噤多學問架, 我洗完頭仲第一時間包住它(我以前一直都係噤做), 嘻, 真係弊傢伙, 等我都照返妳講的方法keep住d曲髮先. 同埋我係事旦買左枝gel, 嘜原來都有d係含護髮架, 我都係而家先知, 因為我以前一直都係直髮, 唔駛點理, 梳幾下就攪掂, 所以而家"尼噤he", 攪個頭唔掂....
我仲有個問題想問, 就係髮尾油要成個頭噤搽定成個頭搽丫? 同埋個搽左油咪會整到個枕頭油晒囉??
懇請回覆....萬二分感激

洋房

Can you tell me where I can buy the :"3.1"焗油-Japan" and let me know the full name of this product?Thanks
小白 寫道:
火火山,
我雖然唔算是專家, 但10年前開始每年電2次頭, 是電髮的愛好者.
首先是你用?gel頭, 如果好傷就用有"護髮的mouse"洗完頭用冷水沖最後step, 邊側身邊用手推d曲髮,之後用毛巾印乾再推下, 唔好包住, 可以令曲髮keep得好好,上mouse, 得一陣用風罩吹.我頭髮好軟, 所以會吹前加dd gel^_^
夜晚洗頭就抹乾髮後上少少"portion9"or 髮尾油--當over night treatment
另外有一種起死回生的焗油介紹, salon做$3xx-6xx不等, 但自己做$100左右做2-3次.(name:"3.1"焗油)from japan
希望幫到你

大宅

火火山,
其實搽油只搽中至尾部, 而好的髮尾油是唔會成頭油, 濕的時候搽, 乾的時候油已經吸晒, 或者輕輕吹下佢又得, 不過唔好大風/最好用風罩, 另一唔會整到個頭亂晒的方法是用一條真silk巾放pillow上, 第2日頭髮會好整齊
glorymum,
"日本3.1焗油"是名稱了, 一盒可以用2-3次, 內有4枝treatment, 可以去好多護髮用品公司買, 不過由$90-130不等.
用法是先洗頭, 抹乾d,搽no1, 等5mins洗, 抹乾搽no2(是水--盡量倒少少搽頭髮,避頭皮5mins後直接上no3,等5mins洗>>>ok晒, d頭髮生番晒, 可以一個月用1次. 而第4枝是橙色的treatment, 可平時當護髮素/免洗焗油搽少少已好潤
http://i196.photobucket.com/albums/aa182/sandylaw2323/1086480846.gif

大宅

hi 火火山,

不好意思,遲了上來,其實小白已經回答了我要說的事情啦!
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

大宅

小白,
謝謝妳丫, 等我去買支髮尾油黎試下先, 嘻嘻.....希望可以受到控制啦..d頭髮...

大宅

xellos,

唔緊要丫, 大家係度都係share下經驗, 分享下....嘻

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

係..小白講既方法好有效...

我都5記得真絲絲巾訓覺呢家學問tim, 等我返home搵返條出來訓先

同埋portion 9真係5錯, 有護髮function, 又可定形, 5立..正

龍城價 - $155/500ML, $88/150ML

& 髮尾油我用 mby $68/?? ML, 卓 x有售

子爵府

醒目開學勳章

請問portion 9 係咪牌子名, 係護髮or gel

侯爵府

POTION9個好似牌子叫Sebastian, 係一種有修護功能既產品, 不過濕髮用都會硬, 乾髮用唔會硬, 但要用好多, 我多數用mousse之後,到mousse乾乾地再係髮尾用potion 9
pycy 寫道:
請問portion 9 係咪牌子名, 係護髮or gel

子爵府

醒目開學勳章

elf
唔該晒

大宅

邊隻mousse唔太硬, 又令曲髮自然d呀咁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我想問下, 咁大家有搽髮尾油或mouse或portion 9, 是否每晚都洗頭呢?? ?-( ?-(

大宅

火火山,
唔使客氣.
多利是,
我就隔日洗, 今晚洗就後日先洗.其實我仲有個頭髮少的problem, 尤其是頭頂見到頭肉, 所以用緊"hair protein fiber""嬸"落頭頂遮下, 因此隔日先洗.^_^
venus,
我用過最近有隻好好用, 唔硬, 但好natural:成枝紫色"curly elastic mousse" from shine moist.
你可以去頭髮用品公司買.
dear all,
其實portion 9 是一種護髮素, 如果你地有其他護髮素, 尤甚其是較杰身的都可以當portion9用, 總之搽完護髮素唔洗都可以好似portion咁用.

首頁

尾頁

跳至