跳至

首頁

尾頁

別墅

女女要改名.

女女個名係我老公改的(歐憫澄),但最近比左我個女o既名&出生日期比個相士睇,掂知個相士話憫澄乜都好,係個名o既筆劃唔好,佢話最好搵d 4.9.13劃o既字.佢話bb唔超過3個月重可以改,過左就無得改,我諗到頭都爆埋都諗唔到,姓歐真係好難改名,因女女5恆欠水,所以我想keep返個澄字,靜係改中間個字,大家唔該幫幫忙諗諗.thank!!

男爵府

Re: 女女要改名.

又會依家先搵相士睇既??
其實憫澄都幾好聽呀, 苑澄, 得唔得呀?

複式洋房

漪澄又有水又14劃.

別墅

ricebb:
其實我地初初都諗住搵人改,點知我老公一諗到尼個名就勁鐘意,所以咪用左尼個名o羅!點知前兩日去到台灣o既一間賣皮優o既地方,比左女女個名&出生日期比個相士睇就話佢個名會影響佢個健康(唔洗$但勁準),佢話唔算好嚴重但我地兩公婆就緊係想女女個名完美d啦!話晒名尼家野成世家嗎!
各位bk媽咪!唔該晒!

大宅

不過你最好問清楚個相士d筆劃點算喎
因為好似三點水嘅字,有d人算3劃,有d人算4劃(因為要計晒個”水”字嘅筆劃)
好似個陳字,第二個計法有16劃,因計”阜”部
你要問清楚呀,一改再改就麻煩啦

複式洋房

Hi Joey_Au,

既然你都認為名係好緊要,不如洗1千蚊搵關玉騏改啦,我覺得佢唔錯wow! 始終我地唔係專業,你都話名係一世咯:-P :-P :-P

大宅

贊成, 點解你即時搵番個位相士同你改名呢?
oasispretty 寫道:
Hi Joey_Au,

既然你都認為名係好緊要,不如洗1千蚊搵關玉騏改啦,我覺得佢唔錯wow! 始終我地唔係專業,你都話名係一世咯:-P :-P :-P

別墅

me too.

oasispretty 寫道:
Hi Joey_Au,

[quote]
fion-mama寫道:

不過你最好問清楚個相士d筆劃點算喎
因為好似三點水嘅字,有d人算3劃,有d人算4劃(因為要計晒個”水”字嘅筆劃)
好似個陳字,第二個計法有16劃,因計”阜”部
你要問清楚呀,一改再改就麻煩啦

別墅

係喎!一言驚醒夢中人,唔該晒各位,等我搵個相士搞掂佢先,我真白痴,咁都諗唔到.

首頁

尾頁

跳至