論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

工人話本來唔做, 而家又想做番, 點攪???

我而家個工人原本講話4月8日完約後就走人啦, 我都請了新工人, 但未出ref.既號碼既, 所以都未知幾時來, 但係剛剛工人話收到電話, 佢家鄉既女兒比老公帶走咗, 失咗蹤, 本來回印尼既目的係照顧個女, 而家已變得無意思....所以又話想留低。

但我agent fee比晒架啦, 人地點會理我先得架, 我又驚時間唔夠幫而家工人做續約申請喎。

好煩好煩。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 工人話本來唔做, 而家又想做番, 點攪???

睇你點睇啦~~~ 佢之前做得好唔好? 個人OK嗎? 如好好我都會考慮下...Otherwise no way la...

話唔續而家又續, 玩咩?! 比佢知唔係佢想點就點囉....你都要睇番自己情況而決定.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

但如果佢個女返來或家庭有什麼變故又話要走架

大宅

要蝕水就緊係要諗清楚啦。如果佢真係做得好好(超好果隻)就可以諗下。如果只係雞肋﹐咁我就會叫佢自己搵過份啦。要知道﹐通常第2個約都唔會做得好過第1個。

複式洋房

比我就唔會續; 我感覺佢最初話唔做可能想搵過第二份, 不過宜家搵唔到, 咪作故仔囉. 坦白講, 若果個女失蹤, 都好應該返去搵下, 邊有心情o係香港搵工.

我自己個工人都係四月完約, 舊年問佢續唔續, 佢又話要返去結婚, 但最近又"放風", 試探我可唔可以留低. 其實佢performance 幾好, 不過我已經搵o左新工人, 而且佢又唔係全心留低, 朋友又話第二個約通常退步, 所以我無理佢.

寄望新工人生生性性啦.

伯爵府

我都唔會續佢, 佢理由係乜都好, 我都會寧願搵過個, 因為佢有心離開, 個心就已經唔o係度, 妳留佢, 主動權從此就o係工人手上, 加上佢話個女俾老公帶走, 返去無意思, 我一d都唔信lor, 自已個女, 搵都唔搵下, 佢如果冷血成咁, 我都會好懷疑呢個係乜野人.

既然妳都搵左replacement, 就等佢黎好了, 轉變初時係會有點辛苦, 但好過被人牽著鼻子走.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小詠,

我覺得有 d 奇怪:

第一 :個女嫁得都 5 系細啦,就當佢亞女只得 15 -18 歲,d 印印好多都系十幾二十就出外打工,都可以自己照顧自己,仲要照顧亞 mum 一家,點解仲要亞媽照顧?

第二 :工人之前話約滿要返去照顧亞女,既然佢禁 5 放心交過女比女婿,點解而家亞女“ 失蹤 ”,工人一 d 都 5 擔心反而要留系香港?

你工人系 5 系故意話 5 續約,吊高黎賣? 而家知道你請另一個工人,就作個故仔“ 扼 ”你呀?又或者借左錢? 就大件事 lor 。

除非你而家個工人好好,好老實啦,如果只系一般,而你又請左另一個,做 mud 要 sai 左 d agent fee ? 萬一你同佢續約,佢亞女蒲頭時又話 5 做,你就真系 :-( 都無謂。

禁止訪問

別墅

唔應該續佢,玩咩?佢想點就點呀,除非佢一直都做得好好,起碼值90分以上先考慮。我都覺佢好似有心吊高黎賣博加人工咁,而家佢知你請左第二個,仲唔快快手求你續佢咩?

大宅

唔見

珍珠宮

各位,

多謝各位比我寶貴意見, 大家都講得好有道理。

我都唔想留工人啦, 一來請了新, 係教得辛苦, 但總好過唔知幾時工人又話搵番個女要走囉, 佢吊高黎賣, 我就更要佢走。

我今早問佢想走OR唔走, 佢話想出去搵過份工, 假期放足人工又好, 又無野做既工, 佢話佢家姐(佢咩都聽晒佢家姐講, 無主見)同佢講, 做了HK兩年, 再出去大把人請, 我又睇下點, 佢仲同我講條件, 話請番佢既話要假期比足又有人工加先考慮下喎.......

大宅

小詠,
佢咁串﹐你咪同佢講﹐我唔會阻你發達﹐我搵到人架啦﹐你想留我都無位俾你做

侯爵府

let her go la........

男爵府

小詠,

好明顯都話佢作故仔啦。 點解 d 工人禁鬼鍾意講大話

男爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章

你工人同我工人一樣呀, 理由都一樣呀, 我工人當初話home sick同想讀書所以決定返去, 我仲好支持佢添, 跟住到last month佢就問我攞reference letter, 我咪問佢係咪要搵工啦, 佢話係呀, 因為而家冇人供佢讀書, 講到好好架, 我仲問佢咁仲想唔想做呀, 佢話想架, 但係我老公又係話請晒人唔得, 咁我咪比封reference. letter佢囉, 後來有個朋友同我講, 佢如果做野都幾好既, 就續返佢啦, 因為新果個未必好, 到時仲煩, 咁我同老公諗過都覺得就同佢講續返佢啦, 點知佢攞左我封信後就話唔留啦, 仲好偉大咁講對新工人好唔fair喎, 我咪同佢解釋冇話fair唔fair, 佢死都唔肯留低, 後來佢搵工, d人打黎攞ref.我先知佢話比人知因為佢想讀書所以當初決定走, 但係冇講過比人佢有男朋友仲好home sick, 仲同人講最好唔好返菲律賓住, 因為冇野掛住, 大話連編, 後來d人打黎攞ref.我就照講囉, 做野ok既, 但係人地問我點解唔同佢續, 我話唔係我唔續, 係佢一時一樣

珍珠宮

唉....所以我初頭都心大心細, 佢無啦啦講唔走, 仲要係同我奶奶講(都幾唔尊重我, 我先係佢老細) 或者佢覺得老人家好易扼, 先同佢講呢d大話。

到今日為止, 我都重未見佢有表露出唔開心既樣, 咁大件事(家散晒喎)都可以咁叻控制情緒, 所以我估假野多啦。

不過, 佢做野係慢, 但未偷個野, 對我兩個仔仲ok, 至少無唔理佢, 又幾關心佢地, 煮食就比我教到上晒手, 只係偷偷地食避孕丸(可能出面有男人), 出電話(講明唔比都係要咁)

佢都係昨天趁我返工在家同佢家鄉既人講電話先話比我奶奶知佢老公同女走佬之麻。(我老公叫我唔好罵佢講電話喎, 佢信呢個工人講野, 話佢好可憐, 男人真易信人)

男爵府

小詠,

佢正一大話精,仲食埋避孕丸 tim。不如將佢放系黑名單個 topic 度,記得數佢 d 惡行出黎﹝可能作用不大﹞,等其實僱主可以警惕都好

大宅

你老公同奶奶又幾易信人喎﹐佢講電話都係講印文架啦﹐佢地又聽得明?一係佢唔係講印文﹐咁就奇啦。一係佢講返出來﹐但佢噏乜都得啦。

男爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章

佢有老公係印架麻, 佢係香港做野點解要食避孕丸既? 即係佢係香港都有第二個男人?

首頁

尾頁

跳至