論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re:急炒bun bun

bun bun 偷錢, 如果佢認, 請問有無人可以教我要怎樣做, 有沒有各樣信的samples. 謝謝 (因agent 完全唔helpful, mud 都叫我地自己攪.
:-( :-(

重有, 想問有什麼要注意, 以防bun bun 之後玩

大宅

如果佢認﹐咁即係認唔認 ?-(

如果你未同佢對質﹐你最好set定個video camera先(隱藏果隻)﹐好多case係佢係你面前認﹐轉頭又反口跟住去告你抄佢唔俾代通知金。

如果你錄低你同佢對質及抄佢經過﹐咁就萬無一失。(當然佢係認偷野啦﹐最好你問埋佢點偷。)

佢認咗之後﹐你咪叫佢依家去執野﹐計好糧+回鄉allowance﹐出埋機票﹐要佢簽收。最好佢執野時搵多個witness。

複式洋房

我個印印偷野昨天炒咗了.

首先你要同agent講有關工人的惡行, 如果你無証據(好似我咁)就要勁鬧個agent話佢比個咁既人, 要佢同工人講數無一月代通知金即走, 但你都要比機票.

如果你即炒佢, 工人濺起上黎, 可能話要返家鄉你就要買機票,近新年好貴架.

我個agent 好濺, 佢仲話我無証據幫住晒工人, 后尾我先生同佢講你收咗我成三千元介紹費, 個工人來咗唔夠四日就開始偷野, 現在做咗兩月唔夠, 如果炒佢都要補錢就報警等你公司都有排煩.

我張機票最平都要二千元包稅. :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

purplerabbit,

唔好諗住認偷錢就可以從輕發落呀,我覺得炒為上

大宅

Thanks all of you,

因為我個agent 好唔helpful, 剩係識叫我報警, 其他唔會理. 朋友教我叫bun bun 自己寫悔過書, 我最驚bun bun 之後屈我, 我想今晚再trap佢同炒佢, 但唔想報警咁煩.

大宅

twins214wy,

謝謝你. 我係諗住炒, 但bun bun唔知我知道佢偷錢, 我諗住今晚再trap佢, 因為佢一定再偷, 之後同佢對質, 然後炒佢. 因為唔想報警咁絶, 但我會寫明terminate 佢的原因, 我諗佢應該不能再來香港工作. 我屋企無裝video, agent講明一定唔會來, 所以我諗住搵個朋友. 所以現在急需各樣信的sample, 請問有無人可以幫我.
重有, 我想問, termination letter 要否給一份bun bun, thanks

首頁

尾頁

跳至