產前產後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我2月1日係仁安生左, 歡迎發問

以前有bk媽媽幫個我, 希望幫番有意係仁安生既媽媽
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

Re: 我2月1日係仁安生左, 歡迎發問

恭喜曬!

宜家仁安情況點呀?多唔多大6人呢?
你順產定開刀呀?搵邊個醫生呢?

唔好意思,咁多問題...
加油呀!:-D babymeiji

複式洋房

我下個月都會入仁安生,咁你帶了甚麼入去?

大宅

我想問問你住咩房呢﹖多唔多大陸人﹖比唔比爸爸有親子時間﹖會唔會因為多左大陸人既關系﹐D護士態度無甘好呢﹖你既醫生係邊個呢﹖開刀定順產﹖有無join package呢﹖謝謝﹗﹗

大宅

我順產, 2人房(因入院時4人房full了, 仁安4人房好少), 大6人唔算多, 我去餵奶時"聽"到3幾個, 大部份是hk媽媽

我搵余啟文, 余醫生手勢好好, 傷口只係頭1,2日有少少吉吉地,基本上冇乜點痛過

仁安提供: 6條網褲, 床墊10塊, 產婦m巾2包, 沖洗樽1個, 面巾, 牙膏牙刷, 沖涼液,拖鞋, 我只帶了開胸睡衣,洗面膏,大毛巾抹身

可以帶相機入產房, 姑娘會幫你影全家福, 丈夫陪產同影相不另收費(開刀我就唔知比唔比陪產), 親子時間取消了, daddy冇得抱bb, 只可以隔住玻璃望(每日3段時間), 每日有6段餵奶時間, 媽媽可以入去餵奶

仁安所有staff包括清潔嬸嬸都好nice, 好helpful同有禮, 我join package,用康民卡埋單296xx, 覺得超抵(康民卡discount至2月底)

男爵府

乜原來仁安好少4人房架?咁咪要預定住2人房?

大宅

唔好意思呀, 請問你個價錢$296xx 係已經計埋加左價定未計呀? 同埋我想問你余醫生既醫生費貴唔貴架? 因為其實我仲未有bb 架, 不過我依家計劃緊, 所以想搵下d 資料咁law^^
tks

大宅

happyvv 寫道:
乜原來仁安好少4人房架?咁咪要預定住2人房?

其實2人房既順產package比4人房貴1000, 我住3/f, 好似得2間4人房

大宅

emily1118 寫道:
唔好意思呀, 請問你個價錢$296xx 係已經計埋加左價定未計呀? 同埋我想問你余醫生既醫生費貴唔貴架? 因為其實我仲未有bb 架, 不過我依家計劃緊, 所以想搵下d 資料咁law^^
tks

仁安2月1日已經加左價, 我呢個價錢已加左價, 余醫生順產同開刀都係收10000, 4人房同2人房一樣$

大宅

sayuri,

我上次聽講座, 姑娘話 bb 嘢 mud 都唔使帶 (除左出院衫), 係唔係架? 同埋係唔係有 d bb 嘢拎走架? 好似係幫 bb 沖涼既小盤仔?? 重有呢你有無 join 佢地既 meal package 呀? 好味嗎?

我 3月中會0係仁安開刀生 bb, 會住 2人房, 都係搵余啟文幫手, 希望個傷口唔痛啦, 因為我超怕痛 dr yu 就同我講過話張 bill 要預 $45,000 左右, 希望唔會 over 太多啦..

mud 可以帶 camera 入去 mere? 聽講座又話唔得既, 要相就要買姑娘影0個 d... 好似話要 $150/CD. 我老公都會陪產, 姑娘話唔使比 $$.

我上講座既時候已經覺得 d 姑娘好好人 (其實 clinic 既姑娘大部份都係好好人 ga), 所以我又唔係太擔心佢地態度會差...

mud 原來有 credit card 有 discount ga, 都唔知 tim...

大宅

Retail 寫道:
sayuri,

我上次聽講座, 姑娘話 bb 嘢 mud 都唔使帶 (除左出院衫), 係唔係架? 同埋係唔係有 d bb 嘢拎走架? 好似係幫 bb 沖涼既小盤仔?? 重有呢你有無 join 佢地既 meal package 呀? 好味嗎?

我 3月中會0係仁安開刀生 bb, 會住 2人房, 都係搵余啟文幫手, 希望個傷口唔痛啦, 因為我超怕痛 dr yu 就同我講過話張 bill 要預 $45,000 左右, 希望唔會 over 太多啦..

mud 可以帶 camera 入去 mere? 聽講座又話唔得既, 要相就要買姑娘影0個 d... 好似話要 $150/CD. 我老公都會陪產, 姑娘話唔使比 $$.

我上講座既時候已經覺得 d 姑娘好好人 (其實 clinic 既姑娘大部份都係好好人 ga), 所以我又唔係太擔心佢地態度會差...

mud 原來有 credit card 有 discount ga, 都唔知 tim...

bb唔可以出育嬰室, 你去餵奶時有尿片同濕紙巾供應, 唔洗帶盤仔

開刀可唔可以帶camera我就唔知

康民卡唔係credit card呢架, 不過discount只係到2月底

複式洋房

我係o係1月23日係仁安生,不過我老公陪產係要收$800,同埋唔可以自己帶dc or dv 入去,唔知會唔會係順產同開刀既分別,因為我係開刀既,不過如果係擇全麻的話老公係唔可以陪產,半麻就無問題,同埋5/f 個度有幾間4人房架,我住個時都幾好架,因為得我同另一個hk mama住, 住左6日有4日都係得我地兩個,所以變左我地每人一個厠所,所以我都幾好彩,希望妳地所有mama 都一切順利同埋bb精靈健康啦!! :-P

大宅

醒目開學勳章

我都係順產, 一月時生左, 又係找余醫生幫手, 佢手勢一流, 我傷口都不太痛, 頭一日就無咁自在.

我都有用果張card, 有 discount, 我住2人房, 4日4夜連bb 兒科醫生費, dr yu 醫生費, 埋單 $27,xxx. 我覺得算合理.

係呀, 仁安既護士, 嬸嬸, 兒科醫生都好好人.

兒科係仁安既溫醫生(女醫生), 佢都好nice, 幫 bb check 得好 detail.

大宅

我 1月30日係仁安半麻 , 老公冇陪產 , 但姑娘話陪產要收 $ 嘅 , 我入院時住 4 人房 , 除我之外 其餘進出 5 個都係 2 公婆都唔係 hk 人 , 我出院時我間房有 2 張吉床 , 隔離有吉 4 人房 . (恆生 credit card 有免息分期 6, 12 or 24個月)

p.s. 好彩我住 4 人房 (有 2 個厠所) , 因隔離床個大陸婆好污濁 :-x

大宅

monkey05 寫道:
我都係順產, 一月時生左, 又係找余醫生幫手, 佢手勢一流, 我傷口都不太痛, 頭一日就無咁自在.

我都有用果張card, 有 discount, 我住2人房, 4日4夜連bb 兒科醫生費, dr yu 醫生費, 埋單 $27,xxx. 我覺得算合理.

係呀, 仁安既護士, 嬸嬸, 兒科醫生都好好人.

兒科係仁安既溫醫生(女醫生), 佢都好nice, 幫 bb check 得好 detail.

我都係找余醫生 , 不過係開刀 , 基本上我個傷口係冇痛過 , (只係子宮收縮痛) 出院連餐費 共 35,xxx , 因我非常精神 , 好似只係入院 checkup 甘 , 所以老公話俾得好抵
另外 , 我建議唔好 join meal package, 因第一日唔食得野 , 另外 D 野食有 D 係唔啱生產完食嘅 ....

大宅

{ 仁安提供: 6條網褲, 床墊10塊, 產婦m巾2包, 沖洗樽1個, 面巾, 牙膏牙刷, 沖涼液,拖鞋, 我只帶了開胸睡衣,洗面膏,大毛巾抹身 }

請問6條網褲同10塊床墊夠唔夠用呢? 要唔要再自己買定去呢?

洋房

我8/2剛在仁安開刀生bb, 提提各位媽媽記得帶驗血報告(愛滋, 梅毒, 乙型肝炎等)...如果唔係好似要驗完先同你生!~

大宅

honeybbb 寫道:
{ 仁安提供: 6條網褲, 床墊10塊, 產婦m巾2包, 沖洗樽1個, 面巾, 牙膏牙刷, 沖涼液,拖鞋, 我只帶了開胸睡衣,洗面膏,大毛巾抹身 }

請問6條網褲同10塊床墊夠唔夠用呢? 要唔要再自己買定去呢?

夠哂啦, 我用唔哂仲拿走添

大宅

mandy1000 寫道:
我8/2剛在仁安開刀生bb, 提提各位媽媽記得帶驗血報告(愛滋, 梅毒, 乙型肝炎等)...如果唔係好似要驗完先同你生!~

係呀, 我睇開廣華, 都問佢地取回驗血報告, 我穿水入院, 仁安不停問我攞報告, 我話比左診所, 如果唔係要即刻抽血驗架, 即又要洗$

大宅

醒目開學勳章

係呀, 我就係之前無驗過血, 所以仁安都要我再驗, 收我成 $1600 驗血.

首頁
12345...8

尾頁

跳至