影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有無漫畫迷?

成日以為睇漫畫只係時下十"領"歲年青人的玩意, 點知自從睇完"Nana"同"交響情人夢"之後, 發覺原來漫畫係好好睇的...(當然一部份啦..di打打剎剎當然不是我地成人杯茶啦..) 唔知大家仲有無經典推介? 現在越來越多電影/TV改編自漫畫, 可想而知漫畫偶爾也有很多佳作..
雲師奶 該用戶已被刪除

Re: 有無漫畫迷?

男爵府

經典梗係小甜甜, Touch果d, 漫畫好多都好好睇, 但唔係所有好睇ge都可以叫經典架wor!

伯爵府

waiabbey,

諗番起黎, 我第一套睇的漫畫係小甜甜至真, 超經典, 邊睇邊喊....迪里斯簡直係...掂!

伯爵府

雲的孩子都在跳舞,

咁我要租黎睇下啦...thanks!

男爵府

我曾經係的!不過而家冇沉迷...
不過如果隨手係拈到朋友的漫畫單行本,還是可以一口氣刨10集(好極限)
對上次看得入迷是"monster" 好正~
NANA 都好好睇,但我看了3集就未有緣睇落下…

民房

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Monster 真係好睇架,

幾年前有套叫 basara命運之子,
無記做過下動畫,
不過腰斬左,
我係睇漫畫嘅,真係好睇架,
但係又真係無動畫完整版,
都唔知點解?

男爵府

candietweety 寫道:
Monster 真係好睇架,

幾年前有套叫 basara命運之子,
無記做過下動畫,
不過腰斬左,
我係睇漫畫嘅,真係好睇架,
但係又真係無動畫完整版,
都唔知點解?

係咪呢套?

我有追過呢套漫畫的!曾一度很喜歡,仲有sound track cd (但而家唔知係邊啦)~
不過我唔知佢原來tvb播過動畫~ 也沒有看過啦...

民房

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀,
我睇晒套漫畫,
但係如果有動畫仲正!

伯爵府

我用了四日時間, 煲晒16集《交響情人夢》漫畫, 嘩, 好睇到暈....我都係睇完日劇唔夠喉於是連漫畫都唔錯過...原來, 後半部《巴黎篇》, 才是戲肉所在, 男女主角的感情發展更上一層樓, 故事更引入入勝, 有很多描寫音樂表演的情節, 描寫每位角色在巴黎深造的故事, 各自面對自己不同的人生...有矛盾, 有成功, 有失敗, 有迷茫, 但每個人都向著目標奮鬥, 很勵志, 思想正面, 情情塔塔的情節雖然不多, 但很感受到男主角千秋真一對女主角野田由討厭至漸漸愛上的歷程, 互相欣賞, 互相愛慕而不自知的大男孩情懷...

看完了...覺得很可惜的是, 導演沒有拍下去, 要不然, 這一定是近年最出色的一套日劇...必看! 我自已也悄悄愛上了男主角 - 千秋真一....現實會有那麼俊俏, 才華橫溢, 外表冷漠但內心專一的完美的男人嗎? 這部作品看了使我欲罷不能..

有無人有同感? 怪不得日前在報章看了一個專欄, 筆者也愛上了千秋學長...哈哈!

大宅

2019新春慶豚圓

係邊個專欄提過呢? 有冇得睇上呀, 我都好鐘意呢套架

伯爵府

caring_child,

sori, 我唔記得左係邊份報紙啦, 日前行開賣DVD的日/台/韓劇, 都有post出黎...當係推介囉咁..

講時講, 我有驚人發現...唔知大家有睇過《交響夢情人》的BK媽咪, 都會認為劇裡的人物一個二個都係識樂器的, 對嗎? 例如真一識piano同violin, 啊峰同清涼係首席, 都識violin, 田野識piano, 黑木識單黃管, right? 原來, 除了田野真係學過下piano外, 其餘交響樂團的角色, 都係對樂器一概不懂的.....簡直係surprise...個個似模似樣, 我自已識Violin同piano, 都睇唔出有破綻..

點解我知, 因為一次無意又比我上網找到一篇文章, 訪問故事裡不同的角色, 同分享佢地拍劇的辛酸, 啊峰為了練violin, 學了3個月手指都流血起"針", 主角千秋更連續幾晚通頂苦練piano的某一小節, 導演拍劇的認真程度, 使我覺得日劇有信心...

首頁

尾頁

跳至
熱門主題